Zakaj nosim uro na desni roki

Share Button

In zakaj jo nosijo vsi na levi?

ura.jpgJaz vem, naš Jaka pa najbrž ne, tako kot večina mlajše populacije. Pa vendar si jo vsak nadene na levo roko. Ja, oče jo ima na levi in mama tudi, pa sosed in prijatelj, torej ura nikakor ne more kazati pravilnega časa, če jo nosimo na desni?

Tudi mene so vzgojili in navadili, da se ura nosi na levi roki, poleg tega pa sem sama izkusila praktičnost takšnega nošenja, saj je nekoč bilo potrebno ročno uro prav vsak dan tudi naviti. In vsi gumbi za navijanje so na desni strani ure. Torej imaš uro na levi roki, v desno roko primeš gumb, ki se nahaja na desni strani ure in navijaš …. z lahkoto. Logično, kajne?

O svoji obsedenosti s časom bom enkrat v prihodnosti še kaj napisala, tokrat pa bi povedala, da sva se ura in jaz v trenutku prvih kontaktov, močno vzljubili. Čeprav imamo danes čas zapisan že na vseh mogočih koncih in krajih, meni pogled še vedno uhaja le in samo na desno roko.

Vrhunec moje obsedenosti z urami je rezultiral v neprekinjeno nošenje neke cenene plastične ure, torej podnevi in ponoči, 24 ur na dan, vse dni v letu. Na levi roki. Morda je bila to kazen božja, ali pa namig z neba, ko se mi je pod paščkom ure nekega dne pojavilo nekakšno kožno vnetje. Nič strašnega, smo mazali in je izginilo. Ura pa je takrat zaradi srbenja in mazanja s kremo, iz leve roke presedlala na desno in tam ostala do današnjih dni.

Opazila sem, da čas teče na desni strani enako hitro, tudi glave nisem prav nič posebno obračala in vrtela, da bi videla pravi čas, poleg tega pa je obdobje ročnega navijanja ravno minilo in sama sebi sem se poleg tega zdela izjemna, drugačna od vseh ostalih ….to pa tudi nekaj šteje, kajne? 😉

Opazila sem, da veliko mojih sodelavcev ne samo, da nosijo ure na levi roki, tudi vse kaj drugega počnejo spontano, avtomatizirano, po ovčje. “Tako se je delalo, ko sem jaz prevzela to delo” je eden pogostejših odgovorov, ko vprašam, zakaj se papirji, ki bi že zdavnaj morali romati v koš, zbirajo v kotu neke sobe.

Ena boljših na to temo je bila, ko smo v našem podjetju sumili, da se naše vstopnice ponarejajo. V preverbo tega suma, smo se odločili, da vstopnice, ki so imele vse potrebne dele za vstop, trganje, zakonske zadostitve, mi perforiramo še na enem koncu in te vogalčke potrgamo, shranimo in kasneje preverimo, če gre za ponaredke. Dogovorjeno, storjeno.
Ugotavljanje in primerjanje nam je vzelo kar nekaj časa in ob tem smo pozabili, da tega v prihodnosti ne bomo potrebovali in bi bilo dobro naslednje vstopnice narediti na enak način, kot smo to počeli že leta poprej.

Eno leto kasneje v moje roke pride vstopnica, ki izgleda precej dolga in čudna in ima kup perforacij (seveda je tisti del za preverbo še vedno gor 😉 ) in na vprašanje zakaj ima toliko delov dobim odgovor “tako je bilo, ko sem jaz začela to delati”

Ura se pač nosi na levi roki, kajne? In zakaj neki je gumb za navijanje na desni strani ure? Najbrž se tako dela že od nekdaj 🙂

Share Button

5 komentarjev

 1. Val - april 29, 2007 10:18

  Hehehe…kar se ure tiče, jo nosim res na levi roki, ampak mi to tudi zelo ustreza. Sem že poskušala z nošenjem na desni roki, ker sem si mislila, da bi bilo fajn biti malo poseben, ampak mi ni pa ni šlo. Sicer pa priznam, da je vsaj pri meni ura kar malo izgubila na funkcionalnosti – uporabljam jo bolj kot modni dodatek, medtem ko za točen čas uporabim kar mobitel.
  Kar se tiče tega, da s(m)o ovce…včasih je res enostavneje slediti množicam oziroma delati, ker to “vsi” delajo, kajti nemalokrat izpostavljanje oziroma delanje drugače od nas zahteva le še večji napor, okolica nas ima za “čudaka” ipd. Vsekakor pa je ta čredni nagon povsem v nasprotju z evolucijo in kakršnimkoli napredkom. Če opazujem sebe, sem včasih ovca, včasih pa…(ne vem, katero živalsko bitje si, če nisi ovca:-). Moje “živalsko stanje” zavisi od situacije in problema. Izkušnje so me naučile, da mogoče pa je včasih res bolje zamižati na eno oko in in delati po nekih regelcih, ki niso nujno najboljši, sploh če govorimo o nekih velikih sistemih, kjer je mali človek le ena nepomembna kapljica v morje (to prepričanje mene sicer zelo moti, ampak o tem kdaj drugič). Pač delati drugače ni vedno najbolje, žal je veliko ljudi, ki misli, da delati drugače ni nikoli dobro.

 2. Danilo - april 30, 2007 11:07

  Ne pravimo zastonj, da je navada železna srajca. To z uro pa je dobra primerjava. Iz nekega praktičnega razloga začnemo delati neko stvar in tudi, ko razloga več ni, še vedno delamo tako. Zadnjič sem na enem usposabljanju, ki sem ga vodil, zastavil nalogo igranja človeka ne jezi se s ciljem, da vsi čimprej pridejo v hišice. V vsakem krogu so lahko igralci spreminili ali dodali eno pravilo. Zanimivo, kako težko je biti radikalen pri spremebah pravil. V dveh skupinah so z učinkovitimi sprmembami končali igro v nekaj minutah v eni skupini pa še po iztečenih 30 minutah ne.
  Spraševati se ‘Zakaj?’ je resnično pomembno in seveda iskreno odgovoriti na vprašanje.

 3. sasa - maj 1, 2007 21:20

  Tema s spremembami je meni vedno zanimiva, saj imam sama spremembe zelo rada ….že samo, če kdo spremlja variacije mojih naglavnih umetnin :), čeprav odkrito priznam, da me spremembe na slabše (slabše zame) znajo tudi malce vreči iz tira.
  Vendar pa vedno z zanimanjem spremljam reakcije množice na kakšno spremembo v našem poslovnem svetu. Majhna sprememba zna povzročiti množično zmedo 🙂

 4. Morska - maj 12, 2007 14:37

  Hehe…. tudi pri meni je ura na desni roki… že dolgo mislim da… Zakaj točno sem jo premestila na desno, se ne spomnem…a glede na to, da je bil premik storjen v času adolescence, sumim, da je šlo za to, da sem želela biti drugačna, posebna. 🙂
  Moja obsedenost je šla v smer, ko sem nekaj časa nosila konstantno dve uri. Na desni roki seveda. Mislim, da sem se tega šla še pred kratkim. Posledica je milijon nedelujočih ur nekje po raznih škatlah… hitro se jih namreč naveličam.
  Sicer pa ne dajem veliko denarnih sredstev zanje… so bolj v smislu imidža in ničesar drugega.
  Mi je pa kul, ko vidim kakega “desnorokega uronosilca” 🙂

 5. Borut Golob - november 30, 2017 15:48

  Večina ljudi je desničarjev, zato desno roko uporabljajo pogosteje kot levo. Ob tem se poveča možnost poškodbe ali okvare ure, zato jo večina nosi na levi – temu pa so prilagodili tudi položaj krone – gumba za navijanje in nastavljanje.

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih