Prijaznost pa taka!

Share Button

V službi urejamo vize za neke tujce. V septembru organiziramo mednarodno prireditev za 12 različnih evropskih držav. 1200 ljudi 1 teden v Portorožu. Velik projekt, ki postaja še večji ob dejstvu, da Rusi, Ukrajinci, Moldavci, Turki in Romuni potrebujejo vstopne vizume.

Čeprav je za nekatere to enostaven administratvni postopek, je za nas to čudo božje. No, zdaj smo se počasi že naučili 🙂

Naš konzul v Kijevu me je prav prijazno poklical in razložil, da je treba za takšne zadeve izpolniti obrazec, ki se imenuje garantno pismo in za vsakega posameznika jamčiti in seveda tudi odgovarjati, če se kaj zalomi.

Punce so obrazce izpolnile in potem je kolegica odšla z njimi na našo upravno enoto. Nič od rešitve! Se je vrnila češ, da moram tja oditi jaz. Ko sem vprašala kaj je namen mojega obiska tam, mi je bilo takoj jasno, da ne more nihče drug, kot le jaz sama, overiti MOJEGA podpisa. Valjda ne more moja kolegica tam dokazati, da sem se tam pokracala ravno jaz 😉

In sem naslednji dan šla jaz. Nisem pa vedela in pomislila, da poleg svojih dokumentov potrebujem še dokazilo, da sem ravno jaz prava odgovorna oseba. Pridem tja, ena gospa prijazna in uslužna, druga nekaj piha in pospravlja mizo. Ahja, prišla sem 15 minut pred tretjo, ko zapirajo 😉 Pa me ja ne bodo ponovno odslovili! Bom klicala v firmo naj pošljejo po faksu. Prijazna gospa verjame na besedo in že ureja vse potrebno, kot da bi akt o ustanovitvi podjetja imela pred sabo, druga še vedno nekaj piska in gleda na uro.

Urejeno, zapišemo vse, faks pride 3 minute pred tretjo, prinese ga tista, ki srepo gleda in nekako arogantno preverja, če sem res podala pravilne podatke. Vse drži, res čudno 😉 Plačam, se zahvalim in poslovim, za sabo pa slišim: “Pa naslednjič ne pridite spet brez akta!”

Halo?! Ne, naslednjič bom akt nalašč pustila doma, saj sem tudi tokrat to naredila namerno, kajne?

Share Button

1 komentar

  1. peter - avgust 9, 2007 15:44

    Hm…ja, tako je to v Sloveniji! Sama birokracija…..
    Sem pa slišal, da smo baje ena redkih držav, ki ima toliko birokracije na vsakem vogalu in za vsako hruško……..mislim, da se s tem ne moremo kaj dosti pohvalit…..ja, morš met kr jajca za vse te papirje, če hočeš eno firmo pravilno vozit!!!

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih