Dobri ljudje

Share Button

Človek ima težave z majhnimi rdečimi živalcami, ki slovijo kot ene najbolj pridnih bitij na svetu. Ne vem, baje so pridne tudi čebele, ampak tele mravljice so pa sploh višek delavnosti in pridnosti. Ne, mravljic se ne pobija!

K nam mravljice (še) niso zašle. Morda zato, ker imamo pri nas sladkor le v lepih servirnih vrečkah … lepo zapakiranega … drugače ga ne uporabljamo in mravljicam pač sol, bazilika, rožmarin in origano ne dišijo. Pa vendar to ne pomeni da nas živali ne marajo, ne, ne, tudi nas ljubijo ose, čebele, muhe … najbolj od vsega pa komarji. Ose in čebele počasi preusmerjamo k sosedom, muhe ….no, o tem kaj počnemo muham na tej strani ne bom pisala, kajti berejo jo tudi otroci, komarje pa …. jah, godi se jim še huje kot muham.

Včasih k nam na vrt zaide kakšna kačica, tudi polha smo že imeli in jaz romantična dušica, sem to prestrašeno bitje, ki je pred našim mucem splezal na podboj vhodnih vrat in se tresel, kot šiba na vodi, prijela v roke in ga nesla na drugo stran vrta ter ga izpustila. Kako lepe učke je imel! Baje ima tudi lepe in ostre zobke.

A najbolj od vseh živali nas ljubijo lastovke. Baje pridejo le k dobrim ljudem. Ja, tako pravijo sosedje, ki so veseli, da njihova fasada še vedno ostaja lepa in čista.

Preselili smo se v 3 leta staro hišo, kjer prejšnji lastniki očitno niso bili dobri, saj lastovk še ni bilo na obisku. Naša prva pomlad v novi hiši pa je privabila nove prijatelje. Kako so luškani mali ptički, ko kukajo iz gnezda! Še bolj luškani so mali kakci, ki jih spuščajo iz gnezda naravnost pred naš vhod. 🙂 Ja, gnezdo so si nabile pod streho skoraj, skoraj čisto nad našim vhodom.

Že tretja generacija lastovk nas je osrečila s svojim zarodom. Že tretje leto menjavamo plenice polivinile, ki jih polagamo na tla. 8 enakih stavb, 8 možnosti za podobna gnezda, a le pri nas živijo dobri ljudje 🙁 …. ja, in od letos dalje se to tudi že vidi na fasadi … vsak kakec pač ne leti čisto naravnost navzdol.

Nasvet?

To, da umakneš gnezdo smo že stestirali. Ne pomaga! Postavijo drugega. In veste kako naredijo gnezdo? Uletavajo na steno z blatnimi izpljunki in čisto vsakega na nacentrirajo z vaservago.

Share Button

7 komentarjev

 1. Petra - oktober 4, 2007 22:00

  Heeeeeeeeeeej Saša, a ti veš kaj pomeni, če lastovka splete gnezdo na tvoji hiši??????

  V hišo prihaja dooooooojeeeeeeeeeenčeeeeekkkkkkk!!!!!!!!!!!! 🙂

  Nikar odstranjevati gnezda lastovk…, nikdar in nikoli !!!!!

 2. sasa - oktober 4, 2007 22:12

  A si ti videla, da smo gostili že TRETJO generacijo lastovk, dojenčka pa še ni?!!
  A misliš, da potem, ko bom imela tam okrog 46 let, Jaka pa 16, da lahko odstranim, da nam ne bo Tomaž kakšnega dojenčka k bajti slučajno prinesel 😉 ?

 3. Petra - oktober 4, 2007 22:16

  Heh, tale s Tomažem je dobra, ja )

  Ampak to si nisem izmislila, veš! Če je že tretja generacija lastovk, bodo pa mogoče letos trojčice 🙂

  Veselje, veselje… 🙂

 4. Tadej - oktober 4, 2007 23:57

  hahaa…
  Glede na to, da smo že oktobra in da sta do konca leta samo še slaba dva meseca, lahko že kar počasi govorimo o četvorčkih 😉 potem, pa bo prišla nova Sašina objava z naslovom nekako takole…pa naj gredo že nekam te lastovke! :@ …hi-hi.
  Jih gostimo tudi mi že osem let (vem, ker sem jih takrat slikal še s starim fotoaparatom, kjer so bili datumi še originalno na slikah), tako da v tele stvari ravno ne vrjamem nekaj 😀

  P.S.: Objavo imaš o rdečih mravljah (rdečkah), a se rdečke ne hranijo s sladkorjem! pač pa so žužkojede. Verjetno jih še res nisi imela v hiši… 🙂

 5. sasa - oktober 5, 2007 06:40

  A une male, male mravljice jedo žužke?! Pa saj jim želodček poči!
  Ampak ne,ne lastovk zdaj ni več …. torej lahko nehamo s sexom …otrok itak letos ne bo 🙁

 6. Petra - oktober 5, 2007 08:30

  Ja no, enkrat morjo tud manjkat, kdo bo pa štorkljam sporočil… 🙂

  Ti kr seksi,… pa ne zaradi lastovk…, tko zavoljo duha…
  (pa da nauš tečna šefica 🙂 )

 7. irena - oktober 5, 2007 14:47

  Te majhne mravljice smo imeli včasih v našem bloku in na žalost jim je ugajalo tudi v našem stanovanju. Faronke so to. Groza, ker se jih ne znebiš. Če smo zvečer slučajno pozabili na pultu kakšno drobtino hrane, smo imeli zjutraj vse polno faraonk.Tudi v oblačila gredo. Rešitev je le deratizacija oz. zastrupljanje po celem bloku, ker se selijo iz stanovanja v stanovanje. Še zdaj včasih zjutraj najprej pogledam pult, če kaj gomazi, kljub temu da smo že skoraj 5 let na novi lokaciji.
  Na balkonu pa nas včasih obiščejo žabe, ker imamo manjši (kao) ribnik. Imamo tudi obiske sosedovih mačkov, ki vztajno jezijo našo zlato prinašalko. Lastovk pa nimamo, torej vsakršna zaščita potemtakem lahko odpade.

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih