Človeške vrednote

Share Button

Te dni sem nekaj blazno mamasto razpoložena. Včeraj sem pisala o ocenjevanju, danes pa spet pišem o zadevah, ki se dogajajo na šoli.

Spet bomo na televiziji in tole zvezdništvo postaja že prav neugodno. Nobene svobode več nimamo! Ne morem si več konkretno povrtati po nosu ali na ulici potegniti spodnjih gat iz riti, brez da bi bilo to naslednji dan objavljeno v vseh možnih medijih 🙂

Ajde, šala mala, da me ne bi kdo vzel resno, prosim. No, na šoli Jožeta Moškriča, ki jo obiskuje naš Jaka, že 3 leta učitelji, starši in učenci teramo nekakšen projekt imenovan Vrednote. Pobuda je prišla s strani mame, ki se je po enoletnem bivanju skupaj s svojo osnovnošolsko hčero vrnila in vpisala na našo šolo, idejo smo starši pograbili, šola pa nadgradila. V nekaj mesecih smo formirali ekipo nadebudnih staršev, učiteljev in učencev ter se začeli sestajati na skupnih sestankih na dva meseca. Seveda sem v stvar “navlekla” tudi Jako1 in sedaj oba pridno obiskujeva iste sestanke. Zanimivo in absolutno priporočam vsakemu staršu, da se kdaj udeleži kakšnega sestanka, kjer enakopravno razpravljajo tako otroci, kot starši in učitelji.

Jaz sem iz projekta Vrednote pridobila bistveno več, kot le to, da Jaka o tem razmišlja in se obnaša bolj spoštljivo in odgovorno. Pridobila sem nekakšen pristnejši in bolj prijateljski odnos z njim in vpogled na njegovo razmišljanje in obnašanje v šolskem okolju. Četudi potem doma o temah sestankov ravno ne razpravljamo ure in ure, so zadeve vseeno vplivale tudi na razmišljanje naše cele družine.

Kaj projekt Vrednote sploh je? Želeli smo v otrocih obuditi razmišljanje o osnovnih človeških vrednotah in jih spodbudti, da že v zgodnjih letih na ta račun tudi sami kaj naredijo. Resda je v ekipi tistih aktivnih malo otrok in še to najbrž predvsem takšni, ki s tem niti nimajo ne vem kakšnih težav, a vendar se vsekakor izplača. Otroci idejo širijo med sošolci, izvajajo ankete, rišejo, pišejo članke, govorijo po šolskem radiu, …. skratka 3 leta se o tem non-stop govori. Z anketo, ki so jo izvedli na šoli so prišli do osnovnih vrednot na katere so se osredotočili. SOS – Spoštovanje, odgovornost, strpnost, kasneje pa so temu dodali tudi zdravje.

Pred približno mesecem dni so učence, ki sodelujejo v tem projektu že snemali za oddajo Enajsta šola. Jaka je bil nad to izkušnjo razočaran. Ni si bil všeč2 . Stol je bil premajhen, opazil je, da se njegova govorna napaka3 opazi, v mikrofon in kamero ni uspel povedati tistega, kar si je zamislil4 in oh in sploh. Nama s Tomažem sploh ni dovolil, da bi ga gledala, ko bo na sporedu omenjena oddaja. Še sreča, da obstajajo digitalni zapisi, ki se jih da pogledati preko interneta 😉

In včeraj smo imeli priložnost zadevo še enkrat poizkusiti. Tokrat so snemali za oddajo Modro na TV Slovenija 1 in bilo je še bolj zoprno5, ker tokrat je poleg njega na snemanju sedela še mama.

Share Button
 1. pravzaprav se je zvlekel kar sam []
 2. da ni tole on pridobil po svoji mamici 🙂 []
 3. v določeni kombinaciji črk malce pogrkuje R []
 4. itak televizija vedno zmaga []
 5. je rekel []

4 komentarji

 1. Naca - november 14, 2007 22:37

  No prosim se za objavo termina te oddaje, da bomo gledali. Pod nujno!

 2. sasa - november 15, 2007 07:39

  Ta oddaja je vsake 14 dni ob torkih ob 18h na TV1. Pravijo, da pridemo na vrsto že v naslednjem terminu in to je čez 2 tedna.

 3. Val - november 15, 2007 08:53

  Pa ti si že prava TV Star:)

 4. sasa - november 15, 2007 12:25

  Pa sploh ne veš, da bo to že tretjič! 🙂
  Naša tamal pa tudi že tretjič. Ne vem kako in zakaj, ker je vse skupaj res vedno le splet naključij in vsakič pride zadeva iz povsem drugega konca. Morda pa je res kaj na tistem “Zakonu privlačnosti”, kjer z mislimi privlečemo nase določene dogodke.

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih