Kaj so čompe?

Share Button

En band od Janeza Škofa, ja to itak vsi vemo. A da je to krompir v oblicah, to pa niste vedeli, priznajte! Jaz sem to odkrila včeraj in hkrati s tem odkrila še nekaj, kar se kiti s tem zanimivim imenom – gostilnico, ki se skriva na Trubarjevi 40 in za precej zanikrnim portalom skriva marsikaj dobrega in zanimivega.

Mimo tega lokala sem se že velikokrat sprehodila, vendar ker se v tej isti ulici niza kar nekaj prčvarnic s “pestro” ponudbo kebabov, čevapčičev, sladoledov in podobne južnaške verzije fast food prehrane, nisem nikoli niti v sanjah pomislila, da bi želela spoznati ponudbo lokala na katerem precej utrujenih vratih piše okrepčevalnica in ima na izložbenem steklu nekajkrat nalepljeno ime Čompe.

Pa sva z mojim dragim bila včeraj povabljena na večerjo s poslovnim kolegom in njegovo partnerko in tako je bilo v lokal pač treba vstopiti. In že ob prvem koraku se mi je odprl povsem nov svet. Gostilničarka naju je ža na vratih prijazno in nekako domače pozdravila … kot da smo stari znanci … in naju napotila v spodnjo etažo. Malce začudena nad tem, kako le ve, kam paševa, sva le odkorakala mimo večjega omizja v zgornji etaži do najinih kolegov, ki sta že čakala. Kmalu nama je postalo jasno, saj razen našega omizja v spodnji etaži in večjega omizja v zgornji itak ni bilo ničesar drugega. Zanimiv ambient, kajti lokal je v notranjosti obdržal videz starega, domačega, nekičatega interierja in s tem pustil gostom občutek domačnosti in toplote …. govorim o toploti interierja in ne ozračja, kajti ves čas naše večerje je bilo v prostoru kar malce prehladno.

Glede hrane smo se povsem prepustili prijazni lastnici, ki je s svojo klepetavostjo in odprtostjo dodala še mašno na paket prijetnega vzdušja. Domač pršut, sušen sir, olive za začetek, kasneje mešano meso na žaru, ki sem ga jaz z lahkoto prepustila ostalim bolj mesojedonavdušenim , bučke in radič na žaru, čompe, maslo ki mora biti zraven ter velika skleda solate za glavno mastenje, na koncu pa hruška pečena v teranu in cimetu s sladko smetano … Njam!

Vzdušje je postalo še boljše, ko sta nas namesto glasbe iz zgoščenk, zabavala ruska glasbenika … tista milozvočna pevka in njen spremljevalec na brenkalih, ki že nekaj mesecev nastopata po naših ulicah in smo ju pred nekaj dnevi opazili celo v Trstu …. ja, ja Šengen dela svoje.

Vse naj naj o tej gostilnici …… vse do …. no, nekako se moram spotakniti ob zaključek naše prijetne večerje. Naša večerja za 4 osebe z kar precej popite flaširane vode, pol litra odprtega vina ter dvema aperitivoma nas je prišla nekaj malega preko 100€. Ne, ne, ni znesek to kar mi gre v nos, v nos mi gre dejstvo, da smo ta znesek morali poravnati v gotovini.

Moj se je v trenutku plačevanja znašel v precej neugodni situaciji, saj pri sebi ni imel toliko gotovine in čisto slučajno sem imela toliko s seboj vsaj jaz. Hmmm, če bi nas bilo 6 bi nam že trda predla! Upam, da je omizje v zgornji etaži zbralo dovolj drobiža, da jim ni bilo potrebno pomivati posode ali sredi noči po mrzli Ljubljani iskati bankomat.

Oprostite, vendar res ne razumem logike gostilničarjev, ki v nadomestek prihranjenih 3 procentov, marsikdaj svoje goste postavijo v neugodno situacijo.

Share Button

6 komentarjev

 1. likard37 - december 29, 2007 19:14

  Ja čudna reč s to gotovino. Komentiram pa bolj zaradi čomp. Upam, da bo to bral kakšen Bovčan in razjasnil “dilemo”. Jaz sem namreč do zdaj mislil, da so čompe na bovškem krompir. Ne v oblicah ali kakorkoli ampak tako, krompir na splošno. Vem tudi, da imajo v Bovcu enkrat na leto “Čomparsko noč” ! No ja, samo toliko! 🙂 lp

 2. beti - december 30, 2007 09:08

  smo tudi mi imeli v nekaterih restavracijah/gostilnah izkušnjo z gotovinskim poslovanjem; od takrat naprej vedno pogledam preventivno na vhodna vrata ali je kaj nalepljeno ali ne in v primeru, če ni, potem vprašam za način poslovanja preden sedem – res je, da je malce nerodno, če imaš tako kot ti koga zraven, pa vendar se je bolje v takih primerih prej pozanimati kot padati v neugodno situacijo

 3. Dikembe - december 30, 2007 09:47

  Čompe je originalni izraz za kakršen koli krompir, tudi surov, še nepobran na polju…v vasici z lokalnim imenom Bokšendorf…bolj znano pa kot Rateče..saj veš, tam pred Planico.

 4. sasa - december 30, 2007 13:57

  Ej, hvala za razlago! To, da so čompe krompir v OBLICAH, sem sklepala jaz, ker sem ves čas spraševala kaj so to za vraga čompe in se celo bala, da bom dobila kakšne mesnate kroglice. Ko sem zagledala navaden cel kropmpir v olupkih mi je prav odleglo.
  No, sedaj vem, da čompe ni izraz za način priprave krompirja, ampak že kar za krompir – gomolj v osnovi, čeprav pa očitno kaže, da to ni le bovška oz. kraška zadeva, ampak jo poznajo tudi Gorenjci.
  Jaz sem do sedaj poznala le “krumpiš” 🙂

 5. Dikembe - december 30, 2007 20:53

  Tako malo hudomušno….Ratečani so neka posebna “grupacija”….in ob čompah imajo še nekaj posebnih izrazov, ki jih ostala Gorenjska populacija ne (pre)pozna.
  Pa lepe praznike…..

 6. Ziga - december 30, 2007 23:45

  Jaz sem vedel, ker ste bli pr sosed. Pa konc koncev bi lahko telefon in prišla po gotovino k nam. Če bi bil kdo doma. Ampak ta ponudba velja sam zate, da ne bodo razumeli tega ostali bralci bloga kot ponudbo za vse:)

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih