Tudi konje ubijamo, mar ne?

Share Button

Tegale tipa imamo sedaj pri nas.

Za naše razmere malce čuden, a najbrž povsem povprečen tam, od kjer prihaja.

Na dan popije po litre Coca-Cole. Light, da se ne zredi preveč. Vanjo je potrebno stresti ogromno ledu in to do vrha kozarca. OK, nič čudnega, če piješ pijačo z ledom, ko je zunaj 30 stopinj, a pri 5 stopinjah, ko se mimogrede ustavimo v lokalu, kjer pijačo pijemo kar zunaj1 in se nekateri stiskamo pod grelci, je to malce čudaško.

Od hrane sicer je marsikaj, za razliko od drugih iz tega konca sveta, je on bolj odprt za razno razne poskuse in navdušen nad slovensko ponudbo, a vseeno so mu najljubše pizze. Ljubljanski dvor je zakon, obožuje pa tudi Piazzo, a ni ga čez dober, debel in masten horseburger, pravi.
Horse burger je še vedno tema vseh njegovih ameriških pogovorov o Sloveniji. Američanom (in začuda tudi večini drugim nacijam po svetu) je nedojemljivo, da pri nas jemo konje. Ne čudi pa jih, da se prehranjujemo z luštnimi piščančki, puhastimi zajčki ali celo lepookimi srnami, a s konji, ne, to pa nikakor ne razumejo.

No, John si je pred 12 leti, ko smo po celodnevnem garanju in pripravah za prireditev v Hali Tivoli, sanjali o hrani, zaželel hamburger. Seveda je imel v mislih McDonalds, a mi smo ga predrzno popeljali do stojnice v Tivoliju in mu naročili velik horseburger. Zagrizel je vanj in z iskrami v očeh povedal, da kaj tako dobrega že leta ni okusil. Ko smo mu končno razložili, da je sočni zrezek resnično narejen iz lepega in poskočnega konjčka, ni mogel ukrotiti svojega smeha. Od takrat ni človeka, ki mu ne bi znova in znova razlagal o sočnih horseburgerjih iz Slovenije.

Morda pa obstaja tržna niša za franšizo v Ameriki?!

Share Button
 1. ne, ne, niti slučajno ni kadilec []

5 komentarjev

 1. Val - februar 29, 2008 13:59

  Kar se tiče prehranjevanja nasploh oziroma predelave hrane, priporočam ogled dokumentarca Naš vsakdanji kruh (Our daily brad ali Unser Brot täglich), Vtipkajte na youtube-u in si oglejte samo odlomke… Pa ne pred kosilom, ker je res “scary”!

 2. mojcej - februar 29, 2008 15:43

  @Val, ravno včeraj sem pri Odmevih (ali danes pri poročilih zjutraj, ne vem, ni važno) zvedela za ta film. Res je grozljivo.
  Ma kaj konji, kaj piščeti, kaj prepeličke… še kaj vse drugega / hujšega zaužijemo!!!

 3. Tjasa - marec 3, 2008 19:29

  Naši Američani pred meseci v Vodnikovi domačiji… Za pojasnilo: ONA je samo živali brez repa. In ne, ribe NIMAJO repa.

  ONA (mevžasto): Wiiiiii, that was a bambi on your plate…
  ON (nagajivo): Wiii, that was chicken little on your plate…

 4. sasa - marec 3, 2008 20:16

  Res je zanimivo tole z mesnatimi živalcami. Tiste z lepimi očki in repki se nekaterim smilijo, tiste brez dlak ali perja ..recimo kakšne žabe ali polži, se jim pa gabijo.
  In JA Tjaša tudi naše Američanke so prepričane, da ribe nimajo repa oz. riba naj na njihov krožnik pride izključno brez učkov, repov in po možnosti spljoh brez “oblin”. Res me zanima kako prenesejo pogled na filanega purana na Thanks giving! 😉 A če me kura veliko rit, pa ni več luštkana? 🙂

 5. mojcej - marec 4, 2008 08:09

  svašta!
  ma če me … , se zdaj ne morem spomnit, katere so živali brez repa…

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih