Ali avto kaj pove o svojem šoferju?

Share Button

Nekateri pravijo, da je treba pogledati avto in o šoferju izveš več, kot bi ti lahko o njem (njej) povedala njegova (njena) zgovorna mama.

Dodatki:
Ok, najbrž je vsem jasno, da otroški stol v avtu pove, da ima človek družino in da šoferja vsaj v obdobju 1 leta ne zanima nobena avantura.
Majhen dvosedežni avtoček ala Smart govori, da otrok ni niti v radiju 20km in 5 let.
Coupe cabrio pa poleg tega1 oznanja tudi “lovsko sezono”.
Prtljažnik na strehi avtomobila govori o lastniku s športno dušo2, ki pozimi smuča, poleti pa kolesari ali surfa.
Navigacija v avtu označuje: a) trgovskega potnika, b) distributerja pri kakšnem sistemu mrežnega marketinga, c) popotnika in avanturista. Tako, da ljube moje, tole je “poker”, lahko da boste potovale, ali pa doma likale medtem, ko bo vaš dragi na poti.
DVD predvajalnik na naslonjalu enega od sedežev pravi, da teci stran. Kar se da hitro! Šofer/ka ima mulca v aknastih in najlepejših letih ali pa tik pred tem. Vrni se čez kakšnih 7 let!
Kup nametanih Financ, Dela ali Dnevnika na zadnjem sedežu pripoveduje zgodbo o tipu, ki vsako jutro pred odhodom v pisarno pije kavo, morda še sveže stisnjen sok, ob tem pa prebira gospodarske in politične novice. Takoj zatem drvi v pisarno in nikakor ne najde časa za sprotno pospravljanje stare krame. To nepotrebno zapravljanje časa opravi njegova žena ob koncu tedna, preden njo in kup svojih frocov popelje na kakšen obvezni nebodigatreba nedeljski izlet.
Če namesto časopisov po zadnjih sedežih ležijo CD-ji kakšnih motivacijskih govornikov in (ali) kupi knjig podobne tematike …. po možnosti novih, to pove, da je šofer tega avta: a) zaposlen pri nas, b)3da je tip vključen v kakšen multilevel marketing ala Amway, Avon, Diamond, Golden ali pa je vsaj zavarovalniški agent v skupini Smiljana Morija.

Tudi “krancljanje” govori svoje:
Kup majcenih plišastih medvedov nalimanih nad armaturo kaže na infantilno bejbo poznih dvajsetih let, ki se boji odrasti in si je najbrž pred kratkim napihnila oprsje ali vsaj našobila usteca.
Ko zadnjo polico krasi kuža z migetajočo se glavo, to kaže na šoferja moškega spola. Jasno da brez kančka okusa. Moškega v poznih petdesetih ali šestdesetih.
Kvačkan/a povšter blazina na zadnji polici pomeni, da se je šofer v letih vzpona SCT-ja, hkrati z bratom, bratrancem, stricem in kumom iz istega sela, preselil v Slovenijo. Danes živi mirno družinsko življenje in je s svojo Fatimo, ki je nekaj let kasneje prišla za njim, vzoren deda svojim 12 vnukom.
Bingljajoča trikotna navijaška zastavica za kakšno nogometno ekipo označuje kakšnega od sinov tistega preje opisanega gospoda s kvačkano blazino, ki se je v letih med 1960 in 1980 rodil v Sloveniji. Mirko, Nikola ali Srboljub še danes ne navija za Olimpijo, od glasbe pa posluša Ceco, Seko ali podobne prsate pjevalke, ki ga tako navdušujejo, da svoje veselje z navdušenjem deli tudi s polovico sprehajalcev, ki se slučajno nahajajo v radiju 5 km od njegovega avta. Lahko pa da je ata le u prolazu iz Švajcarske.
Velik napis “Panasonic” na zadnjem steklu je svoje čase na svojega Opel Kadeta nalimal vsak vodni inštalater. Danes takšnih avtomobilov žal ne srečujemo več, kar očitno kaže na akutno pomanjkanje obrtnikov te vrste.
Avto sa dva auspuha nalašč nisem dodala med dodatke, saj kakšne blazne funkcionalnosti od tega ni, a? Tega vozi mladi Franci izpod Gorjancev. Fant poleg dobrega drifta z očetovim avtom, obvlada tudi traktor in molžo kravic.

Čistoča;
Avto vedno sijoče čist zunaj in brez prahu, nametane krame in dodane kičarije znotraj, pove da ga vozi zatežen perfekcionist, ki pleh ljubi bolj kot ženo ali pa je (na žalost vseh bejb) tip gay.
Avto čist znotraj, a prašen zunaj pove, da ga vozi urejen a praktičen človek.
Avto, kjer na prtljažniku piše “OPERI ME”, medtem ko na tleh ležijo časopisi izpred dveh tednov, izpraznjene plastenke pijač, papirčki bonbonov, rezervni čevlji, žoga za vsak slučaj, neuporabljeni in uporabljeni kondomi in ima na sprednjem steklu celotno zbirko podatkov genskih zapisov različnih organizmov kaže na precej svobodomiselno osebo, ki se ji tako mudi skozi življenje, da na čistočo včasih tudi malce pozabi. Zagotovo to ni Jan Plestenjak 🙂 in ni skoraj zagotovo ta oseba ni gay …. aja, pa Damjan Murko najbrž tudi ne 🙂

Vse to zgoraj naj bi bil moj uvod v stereotipna stališča, ki sem jih zbrala skupaj o voznikih določenih znamk avtomobilov, a se mi je malce razvlekel, zato bom pri uvodu danes tudi kar zaključila.

Se nadaljuje 🙂

Share Button
 1. no child on board []
 2. in najbrž tudi postavo []
 3. kar je bolj verjetno, saj je nas le 10 []

28 komentarjev

 1. Spela - april 29, 2008 09:23

  sem se čisto našla v plastenkah, prevažam pa tudi slamnik. to govori o tem, da ga doma nimam kam skladiščit, ne da bi se pomečkal 🙂

 2. mojcej - april 29, 2008 09:48

  hehehe, čista resnica… mene najdeš pri zadnjem opisu, čeprav mi na prtljažniku nič ne piše (morda zato, ker na srečo pomladni nalivi prav lepo operejo mojo rdečo jagodo)

 3. t. - april 29, 2008 11:01

  Igrica “ugani, kdo sem” za Sašo:
  Golf, temnosive barve, dizl.
  Ni opran.
  Ni frišno posesan, ampak spodoben.
  V levih vratih: sončna očala, škatlica s cd-ji, vlažilni robčki.
  V desnih vratih: papirček, revije, kuli.
  Prtljažnik na avtomobilu: občasno.
  Zadnji sedež: en velik dežnik.
  Na zadnje okno prilepljena Nici ovčka.
  Za zadnjim sedežem: vrečka
  Armatura: Ambipur, 1x beeper, 2x kartica (namesto beeperja)

  🙂 Se veselim analize 🙂

  lp, t

 4. katarina - april 29, 2008 11:16

  meni ni med tvojimi stereotipi. se pa sama zavedam, da imam avto brez karakterja, ki mi prav nič ne paše, je pa vozen in poceni. 🙂

  torej … nimam nobenih krancarij, nimam nalepk, nimam sedeža, niti prtljažnika na strehi, imam pa …. o to pa imam, malo morje cd-jev in njih škatlic levo desno zadaj. glasba je pa silno pomembna v mojem avtu in tak avto tudi je. pol cdjk. 🙂 pa pucam ga vsake kvartre enkrat, ker se mi ga ne da.

 5. zloba - april 29, 2008 11:52

  He … nasmejala si me, hvala;) Zdej grem pa vseeno mal avto pospravit pa preverit, če ga je kdo že za pranje predlagal:-D

 6. E. Slasher - april 29, 2008 13:59

  “Avto čist znotraj, a prašen zunaj pove, da ga vozi urejen a praktičen človek.”

  😀 Hvala!

 7. sovica Oka - april 29, 2008 14:45

  Odlično napisano!!!

 8. sasa - april 29, 2008 16:42

  @Špela, ja slamnik in morda še dvojni čevlji v avtu lahko res pomeni tudi to, da ima lastnik poleg avta v lasti še majceno stanovanje. Sklepam, da v LASTI, ker v najem bi si vzel vsaj tako velikega, da lahko vanj pospravi slamnik.

  @Mojcej; jah, tudi jaz imam to srečo s pomladanskimi plohami. 😉

  @t. ; To danes je bil le uvod v bolj “znanstveno-psihološke” analize, ki sem jih snela z interneta in kjer “strokovnjaki” ugotavljajo kaj o človeku pravi barva, velikost ter znamka avtomobila. In če malce vnaprej pobrkljam in poskušam pogledati v svojo kristalno kuglo bi rekla; če T ni naš bivši malce dolgočasni pedesetletni sosed Tone, ali moja nadvse barvita, vesela in kreativna frizerka (ja, ona ima čisto črnega) potem je T. ena bejba, zagotovo bejba in ne tip. Minus 30, morda celo minus 25 let. Samska ali vsaj nečistotazaresno vezana z rahlim črednim nagonom (ovca, kaj čem 🙂 ) in željo po skorajšnjem gnezdenju.
  Praktična (ja, ni da ni v tem avtu), ambiciozna (VW, temne barve), šparovna (dizel), natančna vendar ne pikolovska (je čist ampak se ne prenapenjaš). Sem blizu? 🙂

 9. sasa - april 29, 2008 16:48

  @katarina; takšni kot ti kvarite takšne sistemske analize!!! Buuu! 🙂 Za konec bom dodala avtomobile, ki sem jih vozila jaz. Jah, če to drži potem se moja osebnost drastično spreminja iz leta v leto. 🙂

  @zloba; v veselje mi je bilo. Sem se tudi sama zabavala ob pisanju. Če pa sem ob tem še koga razveselila ali spodbodla k pospravljanju, potem sem pa sploh zadela žebljico na glavico.

  @E. Slasher; malo sem bila tudi pristranska, a veš?! Ne morem napisati, da smo ljudje, ki ne glancamo vsak dan avtomobila, slabi, a ne?

  @Sovica Oka; hvala.

 10. Eva - april 29, 2008 18:04

  Dobr sem se nasmejala ob branju! Super napisano!!! 😉

 11. Petra - april 29, 2008 20:09

  Ojej, v mojemu prvemu avtomobilu, je bila na zadji polici ena kjuti ovčka z migajočo glavo 🙂 Torej, moškega spola ravno nisem, sem pa očitno brez vsakega okusa 🙁
  Pa medija s tablo “baby on board” mamo tud. Kaj že…infantilna bejba, ki noče odrast…, u madonca jest se bom morala poboljšat.
  No, smo pa čisti “navzven” in “navznoter”, ker naš ata drugač celo pot piha, kako da smo umazani 🙂 No, ampak odkar je zadaj otroški zic, se prenese tudi krama, kar vključuje kako plenico, robčke, igrače, flašo …

  Matr, mi se mormo res poboljšat 🙂

 12. Spela - april 29, 2008 20:57

  hm, saša, stanovanje je res majhno, ampak če dobro pomislim, bi slamnik stlačila na kakšno polico v dnevni… ampak me v avtu bistveno manj nervira. pa še pri roki je, če mi grozi kako sonce. v garderobni omari pa res ni več prostora ;). mogoče pa to govori o velikosti stanovanja IN ozaveščenosti o škodljivih vplivih sončnih žarkov 😀

 13. Alex van der Volk - april 29, 2008 21:16

  Čestitam, Saška, celo na radio Robin si prišla s svojim zapisom 😉

  BTW, to je novogoriška radijska postaja, ki je celo dokaj znana

 14. sasa - april 29, 2008 21:21

  @Volk; In kaj so povedali o tem?

 15. Alex van der Volk - april 29, 2008 21:30

  Nič, samo povedali so, da je ful zanimiv prispevek in ga nato v celoti preebrali. Sem pa ostal ful z odprtimi usti takoj ko sem slišal besede “blog Saše Gerčar”

 16. Spela - april 29, 2008 21:39

  ja, res je ful zanimiv 🙂 jaz sem ga že tretjič prebrala in se zraven krohotala 😀
  komaj čakam nadaljevanje!

 17. Tadej - april 29, 2008 21:41

  odlično napisano!! pa še kako res. pohvale!

 18. Jaka Gerčar - april 29, 2008 21:42

  Najboljši post doslej. Res bravo 🙂
  Upam, da nadaljevanje pride kmalu.

 19. Zvita T.v. - april 29, 2008 22:13

  Ja, res dober zapis. Kakšen šofer bom, bomo pa še videli 🙂
  Se čaka na nadaljevanje.

 20. dreamie - april 30, 2008 08:53

  Hehehe, ja tut jst sm se nasmejala.

  Sm zadovoljno ugotovila, da zgleda ‘pravilno’ odraščam iz ene skupine v drugo. Tokrat sem ‘Avto čist znotraj, a prašen zunaj pove, da ga vozi urejen a praktičen človek.’ Sm že vlka punca! 🙂

 21. sasa - april 30, 2008 10:25

  Joooj! Zdaj ste mi pa dali dela! 😉 Nadaljevanje je bilo že zapisano, ampak bolj v suhoparnem stilu – to kar sem pobrala z neta …. npr. športni avtomobili – mladostna gostobesednost, želja po stalni mladosti, kontrola nagonov. Ali pa siva barva; čist, sistemski, praktičen, stvaren.
  Ampak to je živ dolgčas in treba je stvar popestriti preden gre v “eter”.
  Ampak, dragi moji, na nadaljevanje boste sedaj še malce čakali, ker grem čez nekaj trenutkov na krajši oddih.
  Hvala za lepe komentarje in uživajte!

 22. Aljaž - maj 2, 2008 18:41

  Vse lepo in prav, vendar kaj pa jaz, ki nimam avta?

 23. sasa - maj 5, 2008 16:56

  @Aljaž; ti pa zaenkrat lepo pucaj mamin avto in se uči, kakšnega je treba imeti, ko boš dovolj velik (ok, star …. ok, ok, zrel …) zanj 🙂

 24. Pingback: Ali avto kaj pove o svojem šoferju 2.del - Saša Gerčar

 25. Naca - maj 5, 2008 20:03

  Saša, če bi imela svojo revijo, bi bil tale članek zihr na veliko objavljen:-) Čestitam k res dobremu blogu!

 26. irena - maj 6, 2008 14:50

  Dober članek.
  Ja, si pozabila še na “une”, ki imajo za zadnjimi sedeži napeto mrežo. To so ljubitelji otrok ali psov in ribolova 🙂
  Ne vem še kam spadamo mi , v avtu imamo od glavnika, ogledalca, tekočega pudra, lip glosa, rezervni parfum,
  zadaj pa košara za nakupe, pasja ovratnica, pasji piškoti,
  plastenka vode za vsak slučaj, če žejen obtičiš v kakšni gužvi.
  Ne spadam v tipični vzorec :))

 27. borut - junij 17, 2008 10:29

  Jaz sem tlele padel iz Aleševega bloga in moram reči, da sem se pošteno nasmejal 🙂 Hvala Saša, polepšala si mi dan! Sam lahko dodam še opis avta, ki ima namontirane vse dodatke iz šparovega avto dela, pa tiste cofaste kocke, ki se potem, ko voziš za njim 30 na uro v vsaki jami guncajo skladno z voznikovo glavo… Pa voznike golfa II z obvezno bejzbol kapco in atomik harmonik buta buta, pa kakšno staro stoenko, ki kjer že po klobuku vidiš, da jo vozi kak hudo star stric… Potem se lahko dotakneš tudi kakšni smo vozniki iz katerih področij…

 28. Pingback: Pa smo spet pri avtomobilih - Saša Gerčar

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih