Rusi

Share Button

Se vidi, da je čas počitnic …. vsi potujejo in vsi pišejo o državah ter njihovih prebivalcih. Najprej berem Volka in njegovo hrvaško izkušnjo, nato pa Val in njeno rusko … sama sem pisala o Američanih in če bi najbrž še malce brskala, bi našla še kakšen komentar o Francozih, Italijanih, Špancih itd.

Ker delam v mednarodni firmi, ki ima pisarne v približno 30 državah sveta in ker se vsaj enkrat letno nekateri managerji srečujemo na poslovnih sestankih, imam tudi sama svoje vtise o določenih nacijah, čeprav marsikatero od držav še nikoli nisem obiskala in ne poznam več kot enega, dveh ali največ treh predstavnikov.

Val me je seveda spodbudila, da tuidi sama začnem razmišljati o svojih vtisih o Rusih.

V Rusiji sem bila le enkrat in še to pred žblj leti … če vam povem, boste takoj ugotovili, da jih nimam več 23 🙂 … torej v Rusiji, ne, naj se popravim, v ZSSR sem bila pri svojih dvanajstih letih. S turistično agencijo smo v 8 dneh obiskali Kijev, Leningrad in Moskvo. Sam izlet predstavlja zame nepopisno lepe spomine. Prvi let z letalom, prvo potovanje z agencijo in turističnim vodičem, prvič brez strašev (tja sem šla s teto in sestrično), ohinsplohbajno pa kamorkoli bi že šli. Drugače pa se Rusije spominjam kot izredno revne dežele, kjer so ljudje stali v neskončno dolgih vrstah le za to, da bi kupili en kozarec vloženega slivovega kompota, ki so ga ravno pripeljali s kamionom, plačevali ogromne denarje za najlonke, Vegeto in se tepli za kavbojke. Ves čas smo pili kefir, kajti paradižnikovega soka nisem prebavljala, za Coca-Colo pa takrat v Rusiji še slišali niso.

Od kolegov slišim, da je današnja Rusija nekaj povsem drugega. Nekaj let nazaj … 3 ali 4… je naš ameriški šef odpiral podjetje v Rusiji. Iskal je prostor in zaposlene v Moskvi. Iskal in iskal …. več kot pol leta je letal v Moskvo, imel razgovore z ljudmi in se vedno vračal z vedno daljšim nosom. Rekel je, da je iskanje ustreznih kadrov v Rusiji mission impossible. Sam ima izkušnje s postavljanjem podjetij v več kot 15 različnih državah sveta in če mu je po pol letni muki iskanja celo v Sloveniji uspelo najti tak dragulj, kot sem jaz, potem ni vrag, da ne bi znal česa dobrega izbrskati tudi v Rusiji. Pa vendar!?

Razlagal je, da Slovenija in Rusija nista primerljivi. V Sloveniji se ljudje ranga manager-ji sicer cenijo, postavljajo tudi precej močne (beri-nemogoče) pogoje (nekateri svoj Mercedes in kučico u cvijeću 🙂 ), vendar pa vsaj v osnovi vsi govorijo angleško in svojih “kvalitet” ne gradijo le na znanju osnovnega komuniciranja s tujim podjetjem. V Rusiji je drugače. Če znaš angleško, se ponujaš tujim podjetjem, ki jih je tam, kot peska, in vsa željno pričakujejo velike posle na velikem trgu in so za nekaj pravih ljudi, ki so že samo sposobni komunicirati v njihovem jeziku, pripravljeni plačati nesorazmerno visoke zneske. Zakon ponudbe in povpraševanja pač.

Ker naše podjetje ne potrebuje hensišmensi pisarne na najbolj mondeni moskovski ulici, so začeli gledati tudi po drugih ruskih mestih. Naleteli so na Samaro1 tam našli nekaj ustreznih ljudi, lokacijo za pisarno in zadeva teče več kot odlično.

In NAŠI Rusi? Ravno takšni, kot jih opisuje Val. Izredno sposobni, energični, dobrovoljni. Našo pisarno v Rusiji vodi energična Rusinja Olga, ki ima po moji oceni dobrih 35 let. Govori v izpiljeni angleščini in vsakič, ko odpre usta s svojo kratko, jasno in malce inovativno izjavo, impresionira vse ostale. Obvladuje zahtevne ruske stranke in ekipo več kot 20ih zaposlenih.

Vsakič, ko se srečamo predstavniki različnih držav, Olga na vsako srečanje pritovori še darila za vsakega od prisotnih. Tovorila je že vse mogoče neumnosti … v količini 30 in več … od nekakšnih velikonočnih jajc (veliko noč praznujejo enkrat jeseni … se mi zdi), do nekakšnih ruskih čokolad, rožic …. vsega možnega kiča, ki ga potem itak ruknemo v najbolj zatemnjen kot pisarne. Psst, ne ji povedat!

Tudi njene zaposlene kolegice in kolegi so povsem enaki … zabavni, družabni … morda za naš okus malce preveč agresivni, pa vendar.

O tako zvani “ruski” modi ni pri njih ne duha ne sluha. Tako Rusinje, kot Ukrajinke so ene bolj modno urejenih članov naše mednarodne ekipe. Morda bi le pri pričeskah morali malce bolj slediti modnim trendom 🙂 in svoje frizerje pošiljati na urjenja v zahodno evropska velemesta.

Rusi, kot množica? Ooooohhh! Neobvladljivo!

Share Button
 1. ja, tudi mesto s tem imenom obstaja []

3 komentarji

 1. Val - julij 23, 2008 20:42

  Ruske čokoladke so pravzaprav zelo dobre, s kolegom sva izpraznila skledico s čokoladnimi bonboni 🙂
  več težav sem imela z vodko… Dejansko jo pijejo v potokih, čisto seveda. In seveda, jaz kot nekdo, ki jo zanima tuja kultura in ki rada poizkusi tuje običaje, nisem rekla ne, ko so mi ponudili tisti kozarec brezbarvne tekočine (v takih kozarcih mi navadno točimo sokove 😉 ) In potem veselo na večerni sprehod po Moskvi… Huh, slike so malo meglene… Še dobro, da nismo čeas podpisovali tisti večer 😉

  Saša…Kijev… Pa kdaj si bila ti to v Rusiji??? 😉 Ukrajinke so po mojih izkušnjah bolj fejst od Rusinj. Rusi pa… še en prav fajni dečko me je skoraj prepričal, a tista njegova svetleča obleka in ketna za vratom… Premalo vodke 🙂

 2. sasa - julij 23, 2008 20:51

  @Val; pa saj sem rekla, da sem bila v ZSSR ali karkoli je že bilo takrat tisto čudo, ki je imelo pod sabo vse kar se je raztezalo tam vzhodno od Poljske in Čehoslovaške in da sem imela takrat 12 let ….. To je bilo hmmm …. ja, malce … ampak čisto malce več, kot pred 20 leti … hmja … mogoče 22 leti …. no, ne bi o tem 🙂

 3. domovoj - julij 27, 2008 08:32

  Tudi jaz sem se ravnokar vrnil iz Rusije. Od prejšnjega potovanja pred leti se je Rusija resnično spremenila, tudi ljudje so bolj sproščeni, celo cariniki in policisti na meji. 🙂
  V vrstah (predvsem za vozovnice za vlak) sicer še vedno stojijo, pa tudi vrivati se še znajo. :/

  Čokolade že itak ne maram, ruska Aljonka pa mi še toliko bolj ni ugajala. Vodko sem seveda tudi poskusil … hm …
  Prigode in fotografije tukaj: http://blog.domovoj.com/category/potovanja/

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih