Kupi Amway!

Share Button

Nekega lepega sončnega dne, ko sva bila s Tomažem še študenta, sva se odločila svoj kruh1 poskusiti služiti kot akviziterja. En sam dan, res en sam samcati dan, sva tavala po Gorici in poskušala prodati knjige, ki nama jih je v ta namen predal vodja skupine.

Povem vam, izkušnja za dol past. Nočna mora! Moj je odnehal po dveh urah, se usedel v avto in rekel, da ne pozvoni niti na ena vrata več …. jaz sem bila še malce bolj trmasta2 in sama naokrog tavala še kakšno uro več, nato pa sva družno sklenila, da takšno “težačenje” ni za naju.

Ja, ja …. saj ničesar ne kradeš, prodajaš legalno, ne prodajaš nekega pofla, temveč kvalitetno literaturo, prineseš na dom, si prijazen, dobre volje …. a ljudje te gledajo, kot največjo spako sveta, se skrivajo pred tabo, ti zapirajo vrata pred nosom, so nesramni ….. no, tudi redke svetle izjeme so, vendar so res tako redke, da jih iščeš z lupo. Torej: najina akviziterska kariera se je tistega davnega leta 198x, končala.

Moja prva služba je bila v firmi z 500 administrativnih delavcev ….. vsi nameščeni po pisarnah v samem centru mesta. Ne morete si predstavljati kakšen raj za prodajalce kozmetike, slik, knjig in vsakojakešare je bil to! Bilo jih je vseh vrst, mladih, starih, moških, žensk, postavnih, lepih, zanimivih3, tečnih, prijaznih …… in če bi tako prodajali še kruh in mleko, meni sploh ne bi bilo potrebno po nakupih.

Mlada, zelena in naivna sem v začetku kar malce mencala in zardevala, ko sem po začetnem zanimanju ugotovila, da je denarnica prazna in da si nakupa ne morem privoščiti, kmalu pa ugotovila, da takole pač ne gre in bo potrebno nekje potegniti črto. In sklep je bil narejen: nikoli, res nikoli ne bom takole od akviziterjev kupovala ničesar, kar si nisem že vnaprej zamislila in celo zapisala na listek potreb … kar v realnosti pomeni, da res NIKOLI ne bom NIČESAR kupila od nobenega naključnega akviziterja. In tega sem se striktno držala in se držim še danes. V vseh preteklih letih sem “grešila” le enkrat, ko sem nama s Tomažem kupila sliko za v novo stanovanje. In nakup je bil res prava priložnost, kajti s svojim sklepom v glavi sem s prodajalcem barantala iz zabave in ceno zbila do takšnega minimuma, da bi bilo že neumno ne kupiti. In slika je bila res dobra in v njej sva uživala kar nekaj let najinega bivanja v prvi garsonjeri.

Nekega davnega dne, ko je Timesharing začenjal pri nas, sem uletela na predstavitev in ker na srečo sistem še ni bil tako utečen, da bi te takoj po predstavitvi nekdo od že “obdelanih” prijel v roke, mrcvaril, spraševal in na koncu vpisal, sem se “življenski priložnosti” z lahkoto ognila in še naprej redno hodila v svojo 40urno službo.

In prišel je Catch the cash in Fairplay4. Ljudje so masovno drveli na prezentacije in celo svojemu očetu sem morala risati krogce (ki so bili ljudje) s pikicami (kar so bili njihovi cekinčki) zaprte v veliko telovadnico, kjer so se “karte” (tiste pikice) malce premešale in veliki kupi pikic so ostali le pri nekaterih krogih, dočim je večina ostalih krogov ostala popolnoma nepikčasta. “Dragi ata, imaš le dve možnosti in nobena ni ravno lepa: ostaneš “broke”, bi se reklo po naše brez ficka in se z dolgim nosom vrneš v svoje normalno življenje, ali pa obogatiš na račun nekaj svojih prijateljev, ki so na tvoj račun ostali brez ficka in nadaljnih nekaj let hodiš po svetu z vrečko na glavi”…. Ja, ja četudi bi imela vrečka po sebi diamante posute, to ni bilo nekaj, kar bi si moj ata želel in tako ni nikoli prisostvoval skupinskim ovacijam na Kodeljevem.

Saša je lepo in pridno hodila v službo, nikoli verjela v zaslužke na kratki rok in se spretno bolj ali manj ogibala vsem prodajalcem zraka in brejih golobov. Najprej je denarce služila pri izvozno uvoznem podjetju, nato v podjetju z računalniško opremo …. v času porodniškega dopusta po razgovoru v hotelu z nekim američanom, ki mi je nekaj razlaga o seminarjih, knjigah in kasetah …. 13 let nazaj …. itak mi ni bilo prav nič jasno, za Amway nisem nikoli slišala, mrežni marketing pa je bil zame le besedna zveza povezana z nekakšnim načinom trženja.

Fiksna plača, redni delavnik, pisarna, mobilnik, računalnik ….. najti je treba poslovne prostore, 2 do 3 sodelavce, ki bodo redno zaposleni, organizirali naj bi seminarje, tržili knjige in avdio kasete. Moj takratni sogovornik – takrat bodoči in še vedno moj šef je bil odprt, prijazen, simpatičen … moja porodniška je še tekla …zakaj pa ne bi poskusila??!!

V zgodbo sem stopila brez predsodkov in svoje stranke začela spoznavati brez nalepk “Pozor Amway!” in tako imela priložnost spoznati nekaj izjemnih ljudi.

Naše podjetje in vsi zaposleni se z mrežnim marketingom ne ukvarjamo, nismo člani nobene organizacije mrežnega marketinga, hodimo na delo v pisarno in kupujemo izdelke tam kjer želimo. Z Amway-em nas ne veže prav nič, razen njihovih članov, ki so naš potencialni trg.

Približno tako, kot če bi bilo naše delo organizacija izobraževalnih seminarjev za trg avtomobilske industrije (kar bi z lahkoto počeli) in bi bila naša glavna stranka Citroen, mi pa bi se v zasebnem življenju vozili v Audiju.

In veste kaj; čeprav od nakupa pri Amwayu nimam nobenih ugodnosti, čeprav mi jih ni treba kupovati, po nekaterih rada posegam.

Že od nekdaj uporabljam njihovo zobno pasto Glister. Zakaj? Zato, ker imajo priročno potovalno pakiranje. zato ker je za uporabo dovolj, če jo na ščetko dodam čisto malo in naš umivalnik ni ves čas poln lepljive modro-bele brozge, ker se vrh paste ne posuši, četudi izgubim zamašek in predvsem zato, ker je to bila končno prva zobna pasta po kateri moje dlesni niso krvavele po vsakem pranju zob.

Rada imam nekaj artiklov iz negovalne kozmetike Artistry. Najprej sem jih preizkusila, ker se mi je njihova embalaža zdela classy, elegantna, ki jo brez težav postaviš na ogled v katerikoli kopalnici, nato pa sem se navadila na dober občutek na koži, ko sem se namazala in sedaj … ja, ne morem več brez nje.

Zadnje čase pa prisegam na vitamine Nutrillite. Na te stvari se ne spoznam, zato ne morem flancati o krasni in ohinsploh sestavi, naravnih sestavinah in čudežnih učinkih, vendar pa se mene gripe in podobne neumnosti res redkeje oprimejo, odkar jih jem. Naključje? Mogoče. Ampak škodijo zagotovo ne.

Share Button
 1. … ok, ok rogljičke … []
 2. po tem sem znana []
 3. tako se pač vljudno izražamo za tiste nelepe 🙂 []
 4. fair my ass []

21 komentarjev

 1. Glb - oktober 7, 2008 16:43

  Eh, ker pamflet. Kakšen Amway…. Tvoje klučne besede več kot dovolj povejo o tem, kje si mentalno umeščena in kam sodiš. Prodajaj še naprej, saj očitno si prodajalka, akviziterka, ki deluje preko “mrežnega marketinga” Amway, Network21 ipd.

 2. sasa - oktober 7, 2008 17:11

  @Glb; Kje … a KJE se uporablja v vaših vrstah mentalno razvitih? Torej, KJE sem mentalno uvrščena? In kam sodim?

  Ti ljudi razdeljuješ v skupine glede na mentalne sposobnosti?
  Oh, kakšna čast, da si je gospod anonimni vzel toliko časa, da je prebral celoten zapis nekoga iz mentalno šibkejše skupine! Saj si mislil povedati, da ti spadaš v “višjo” skupino, kajne?

 3. Petra - oktober 8, 2008 16:46

  Jooooj, sej ne morem verjet. Koliko težačenja je v naši hiši, če slučajno nimamo Glister-ja. NObena druga pasta ni dobra (zanj seveda), samo ta Glister. Moram priznat, da sem kar malo alergična na vsaj 4-5 škatel (tanajvečjih seveda, menda manjše ne obstajajo :)) zaloge.
  Eh ja 🙂

 4. sasa - oktober 8, 2008 16:52

  @Petra; jaz pa ne morem verjeti, da vi uporabljate kakšen izdelek od Amwaya?!
  OBSTAJAJO manjše! Ker jaz tistih velikih tub nisem prebavljala in sem dokler niso na trg vrgli manjše-potovalne velikosti, ostajala zvesta Colgateu ali kajvemkermugateu 🙂

 5. Val - oktober 14, 2008 08:29

  Jaz NE MARAM mrežnega marketinga in vsiljivih akviziterjev, ki me prepričujejo, da njihovi izdelki so oh in sploh in celo EDINI zdravi in neoporečni… Yeah right, vse kar uporabljam in sem uporabljala do danes, je le en velik strup in hvalabogu, da sem še vedno tko zdrava kot sem 🙂 Kar pa se zobne paste tiče…moja zobna pasta se MORA peniti! Drugače ni kul…enako je s šamponom…

 6. Špelca - oktober 30, 2008 14:51

  Pozdravljena!
  Čisto na splošno me zanima, če imate kakšne podatke, koliko oseb (%) se s tem ukvarja in živi samo od tega posla.

 7. sasa - november 1, 2008 21:46

  @Val; uf, kako kategorično. NE MARAŠ? Jaz tudi ne maram Coca-Cole in nevljudnih natakarjev pa zato ne bom na veliko in debelo pisala, da Coca-Cole NE MARAM in pika. Še za kajenje, ki mi gre bistveno bolj na živce, ne bom tako kategorično in na veliko zapisovala zadeve. Naj pije Coca-Colo kdor jo pač želi, naj si usta umiva s penečo kopeljo, kdor hoče in naj kadi komur pač paše.
  Da pa zaradi neprijaznega natakarja ne bi marala vseh tistih, ki so zaposleni v gostinstvu, a??!! Še za policiste tega ne morem trditi pa jih imam bistveno bolj v želodcu 🙂 !
  Zadnjič so me pred Kolosejem “napadli” (ja, v bistvu so me res skoraj napadli) MLM distributerji, ki delujejo v okviru Oriflame-a. V treh sekundah sem gospo odpravila. Moj mi je rekel, zakaj sem tako neprijazna. Neprijazna? Ne, sploh ne, le svojega in njenega časa nisem želela zapravljati za prazen nič in sem ji takoj povedala, da me sploh ne zanima in da nisem prava oseba. Tako! Konec, ni več težila, poslovila se je, morda z malce dolgim nosom, ampak zagotovo je bolje tako, kot da bi še 10 minut mencala in jo spraševala o produktih ter se bala povedati, da me to ne zanima. Imam o njej slabo mnenje? Sploh ne. Saj ni bila nesramna. Morda malce vsiljiva, saj sem prišla v kino in ne v trgovino in me njeni artikli takrat niso prav nič zanimali, še manj pa posel stoletja 🙂 , a še vedno spoštujem vse, ki se borijo za svoje boljše življenje in ga z dodatnim delom poskušajo izboljšati tudi po finančni plati. Povrh vsega to počnejo povsem na pošten in delovni način.

  @Špelca; nisem pravi naslov za takšna vprašanja, saj se k nam nikoli nihče ne včlanjuje. Nimam niti podatka za Amway, ki združuje “naše” potencialne kupce. Naši kupci se namreč včlanijo v Amway in Amway je njihov osnovni posel, pri nas pa povsem prostovoljno kupujejo knjige, CD-je, DVD-je ali vstopnice za seminarje. Kakšen procent našega potencialnega trga to počne? Pojma nimam. Tudi tega ne vem, če je npr, v skupini naših 100 kupcev, vseh 100 stalnih in dolgoročnih, ali pa se jih vsaj 50% ob vsakem seminarju zamenja z novimi.

 8. senca - november 2, 2008 22:48

  Špelca,

  Po celem svetu je 3 milijone članov, ki se aktivno ukvarjajo z networkom 21 in od tega lepo živijo.

  lp

 9. senca - november 2, 2008 22:52

  Glb tebi pa toliko,….
  Morda bi bilo dobro, če bi primil kakšno knjigo v roko, kjer si boš razjasnil Kaj sploh je mreženje/mrežni marketing, …. v to spada tudi vodovod, elektrika, telefonska in GSM oMREŽJA….vse je povezano v nekakšno mrežo, enkrat na mesec pa te na to lepo spomnejo s položnico, ki jo dobiš v nabiralnik, ker si uporabnik njihove mreže, a ni tako? 🙂

  CARPE DIEM! 🙂

 10. sasa - november 2, 2008 23:11

  @Senca in Špelca; to o številki 3 milijone je nepreverjena informacija, ki lahko da drži, lahko pa je popolna brca v temo. Jaz vodim pisarno N21 za Slovenijo in Hrvaško pa nikakor ne morem podati niti približne številke o “članih”, ki se aktivno ukvarjajo z networkom 21.
  Nekaj stvari je treba vseeno pojasniti; nihče se ne “ukvarja” z networkom 21 …. če se že s čim kdo “ukvarja”, potem je to Amway, network 21 je le izobraževalni sistem za tiste, ki se “ukvarjajo” z Amway-em. 🙂
  Poleg tega je vprašanje kaj pomeni “aktivno” ukvarjanje. Je “aktivno”, če hodiš na vse seminarje, ali je “aktivno”, če ne hodiš na nobenega, vendar pa prebereš vse priporočene knjige? Ali pa morda, če si dosegel kakšne pomembnejši finančni uspeh? Ali pa, če si dosegel kakšen nivo oz. značko, ki jo podeljuje Network 21 ali Amway?
  In nikakor nihče ne more vedeti, koliko ljudi resnično deluje pod okriljem izobraževalnega sistema Networka 21, ker se v Network 21 ljudje pač ne včlanjujejo.
  So pa številke po svetu zagotovo vrtijo okrog 6 mestnih ničel, saj v tem okrilju delujejo ljudje tudi na milijonskih trgih, kot so Rusija, Kitajska, Indija in še marsikatere druge.

 11. Gappy - julij 14, 2009 10:00

  Morda samo nekaj o tem. Jaz sem bil tudi krajši čas vključen v to zadevo, vendar sem se kasneje sodelovanju v Amwayu zavestno odpovedal. Namreč zakaj? Preprosto zato, ker je sistem preprosto oderuški do začetnikov. Tisti, ki me je spravil noter, je začel grozno težit, da bi šel na vikend seminar in za to dal tretjino svoje plače??? Ne, hvala. In potem bi moral vsak teden na srečanja in za vsakega plačevat?? Ne, hvala.
  Da seveda ne omenjam dejstva, da je to dejansko neke vrste new-age religija. Rajši odidem na kakšen seminar na Kurešček (ravno zadnji konec tedna je bil), tam je vstop prost…

 12. sasa - julij 14, 2009 11:45

  @Gappy; verjamem, da te je nasilno obnasanje tvojega ‘sponzorja’ (kakor se interno imenuje tisti, ki te pripelje v Amway), tudi mene vedno odvrne vse kar je na MUST, a preden odneham pri necem, kar mi je naceloma vsec, a me moti le nek delcek, poskusam tisti delcek ignorirati. Ce zadeva kljub temu ‘spila’, jo osvojim, ce zacne moja svojeglavost motiti druge do te mere, da mi grenijo zivljenje, potem pa res odidem.
  Tole se slisi blazno zakomplicirano, saj zal konkretnih izkusenj s kakrsnimkoli MLMom nimam, zato ne morem konkretno zapisati, kako bi reagirala, ce bi me nekdo silil, da kupim vstopnico za nas seminar, lahko le recem, da so vstopnine za ta seminar zelo konkurencne, saj se tukaj glede na maso lahko dosega bistveno boljse cene tako za predavatelje, kot za tehniko, kot za najem dvorane. Sem ze dovolj dolgo v tem poslu, da sem izkusila te stvari ze z marsikatere strani. Je pa udelezba na taksnih seminarjih popolnoma svobodna odlovitev vsakega posameznika, kar marsikateri ‘sponzor’ pozabi ob silnem navdusenju in poskusih, da bi nad idejo navdusil tudi svojo okolico. Ne razumejo, da je ljudem dandanes najpomembnejsa svoboda, tudi svoboda odlocanja. Vcasih je veliko bolje cakati leta in leta ter cloveku ne prodati nicesar ali le eno zobno pasto na pol leta. No, ampak kdo sem jaz, da komentiram o necem, kar le opazujem in nisem nikoli poskusila na svoji kozi?!

 13. G. - november 4, 2009 23:27

  Tudi sam imam izkušnje z Amwayem. Noter me je spravil en kolega, ki zna biti precej vsiljiv.. in je pač toliko časa vrtal in pritiskal, da sem sprejel. Ampak mi je malo kasneje ratalo kar precej žal. Da sem vstopil v ta sistem, sem moral pač kupiti
  za določeno vsoto izdelkov. Potem pa začneš širiti svojo mrežo in prodajaš kobajagi preko neta. Samo je en hakelc: če se želiš tega učiti od drugih, moraš prebirati literaturo, poslušat CD-je, hoditi na tedenske sestanke in na kakšen vikend seminar. In verjemite mi, te zadeve so STRAŠANSKO DRAGE. In pač če “višji” na lestvici služijo, mora ta zaslužek nekdo pokriti.

 14. anci - december 31, 2009 18:02

  zanima me kje lahka kupm lasuljo za pust za mortisho!

 15. anci - december 31, 2009 18:04

  ke bi se dal dobiti lasuljo?

 16. sasa - januar 6, 2010 23:40

  Anci; in zakaj bi jaz to vedela?

 17. saska - februar 15, 2010 21:29

  hehe
  Kako ste vsi pametni……
  Groz in strah:D 😀
  Takole je dragi moji. SVOBODA STANE IN JE POTREBNO KRI SCAT DA DOSEŽEŠ SVOJE SANJE!Vsi tisti ki imate cajta tolčt po AMWAYU bi bili lahko že DIAMANTI!KAJ JE ŽE TO?Ah kako glupo, saj itak vse veste.

  CARPE DIEM, SVOBODA JE VSE!

  http://www.globaldreams.com

 18. Zuzzu - april 23, 2010 10:40

  Sem tudi sodelovala z Amwayem (marketinski oddelek), vendar ne kot njihova prodajalka, temvec kot zunanja sodelavka. Prodajanje samo me ni nikdar potegnilo. Sem pa preko svojega dela videla, da ima Amway stvar izredno dobro organizirane. Pa tudi slucajno ni Amway samo gruca ljudi, ki prodaja produkte.

  Res pa je, da je nacin prodaje cisto “ameriski” (tak, bolj vsiljiv ampak vec ali manj uspesen). Problem nastane, ko je prodajalcev prevec. Osebno so tudi meni Amwayevi produkti vsec, samo bi jih raje kupovala v kaki trgovini, kjer si lahko sama izberem, kar mi pase. Sem pa zadnjc videla Artistry trgovino tu v Londonu, kar je (bila ali je se) Amwayeva kozmeticna linija, pa mi zdaj ni jasno, ali zdaj stvari tudi po trgovinah prodajajo ali ne.

 19. sasa - maj 15, 2010 13:48

  Zanimivo, Zuzzu. Ja, tudi jaz imam rada možnost izbire, ko mi nihče ne diha za ovratnik. Pogosto kakšnih zadev, ki so mi všeč, ne kupim le zato, ker imam občutek zavezanosti, napol prisile. Trgovina z Artistryem bi bila mega zadeva. Upam, da kdo od Amway-evega staffa kdaj pokuka na moj blog 😉 in bodo ta tvoj predlog preučili in kaj potegnili iz njega.

 20. BoPriSaTeam Miša& Bojan - januar 7, 2011 18:44

  G. moram odgovoriti,čeprav so mi taki kot ti že spili krvi.
  Nisem diamant , čeprav sem v poslu polnih 15 let…ampak v 15 letih mi nihče ni rekel koliko moram kupiti,kaj moram poslušati kje biti…..Vsak dobi brezplačnega mentorja…,ki mu svetuje…ampak zelo zelo malo poznam takih,ki to tudi naredijo…opravičilo,ker so se predali,je ,kak da je hudo….zelo malo njih sem slišala,da bi rekel..nisem vztrajal…povdarjam da nisem ne DIAMANT,NE SMARAGD,ŠE PLATINA NE…Vendar ne zato,ker posel ne deluje,ampak ker sem jaz delala po svoje….Zakaj vem…iz svoje izkušnje..ajlažje je krivit drugega…pa saj ni nič takega če nisi uspel,ampak bodi pošten do sebe in drugih..Pa SREČNO kjerkoli boš uspel brez da založiš svoj čas in denar za izobraževanje in dosego nekaj zares velikega…ker Amway z roko v roki z NW21,je za tiste ki vedo kaj…oni nam samo svetujejo kako..nasvet pa ne pomeni da ti nekaj moraš,če nočeš

 21. iztok - april 6, 2014 21:19

  Vse čestitke pisarni nw21. Kar nekaj časa sem bil včlanjen v amway, ter posledično koristil izobraževalni sistem NW21. Ali je bil drag ali ne ni toliko vprašanje cene ampak tega kaj z informacijo narediš. Zame je bil hudičevo drag, ker pač nisem naredil konkretnih korakov ki so mi jih pokazali, vendar pa je za menoj prišel poba ki je do pike upošteval sistem in tako dobil povrnjeno vse pa še ostalo mu je.za nekoga je izpit za avto drag, ker vozi samo ob nedeljah, za taxsista ki si z njim služi kduh pač ne. Hvaly Sasa za vse kar sem lahko kupil, še danes mi prav pride.

Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih