Adventno krancljanje

Share Button

advent kuvertice male

Odkar imamo Poljanca, se pri nas pogovarjamo na višjem nivoju (sarkazem). Saj veste literalno filozofsko s pridihom frojdovske psihoanalize. In od kar se nam tako godi, tudi cerkveni, še manj pa kapitalistično potrošniško ter ameriško obarvani prazniki, niso ravno tema za večerno debato. Z možem morava skoraj šepetati, da nama mulc pred nos ne porine kakšnega Komunističnega manifesta in nama nato kakšno uro ne razlaga o manipuliranju z nevednimi in naivnimi ljudmi.

A jaz se kljub vsemu še nisem popolnoma vdala. Ja, saj se mi res vse manj da komplicirati, kolovratiti in urejati 100 in eno stvar, da bi bilo stanovanje pospravljeno, da bi nabavili smrekico, da bi zmetala v smeti vse lučke, ki so lani nesrečno pomrle in nabavila nove, si zamislila novo zanimivo dekoracijo in seveda nabavila malo morje izredno kreativnih in zanimivih daril za vse moje bližnje in daljnje. Mogoče pa letos vse to preskočim in počakam, da našega mulca mine komunistična evforija.

Prejšnja leta je bil prav navdušen nad idejo o adventnem obdarovanju. Ne, ni da bi bili pri nas prav mahnjeni na te zadeve, ali da bi hodili k maš … še k polnočnici se nam ne da … a leta in leta sta moj in moj mali (zdaj že večji) s trgovine prinašala tisti kič od kiča, kjer se v kartonasti z božičkom in jelenčki poslikani škatlici, gnete 25 čokoladic. Bljak! A moj mali komunajzer (takrat to še ni bil), je prav z veseljem vsako jutro odprl eno okence in pomljackal ustrezno čokoladico.

Da bi preprečila še nadaljnje skrunjenje našega dobrega okusa, sem nekaj let nazaj, nabavila 25 majhnih vrečkic in vanje vtaknila majhne kartončke. Navesila sem jih nad posteljo našega mulca, vanje pa potem sproti nekaj pisarila. Ja, ja, prvotni načrt je bil sicer tak, da se že v novembru spiše vsa sporočilca, a kaj ko mi novembra možgančki še ne delujejo probožično. In tako sem v decembru pohajkovala po trgovinah, razmišljala ob kavici in vsak dan prišla z novim darilcem. Na listek sem včasih napisala le lepo misel, včasih pa napisala napotke kje se skriva pravo darilce (knjige, posnetki z glasbo, male sladkosti za katere vem, da jih naš mladi mož obožuje).

No, res ne vem, če se mu bo morda še kolcalo po krščansko dišečih decembrskih dneh 🙂

In če že krancljali ne bomo, bom vsaj na blog nanizala par idej adventnega dekoriranja.

advent s pirom

Tale bo najbrž aktualna takoj, ko pride iz faze Marx&Engels …. ali pa je morda že 🙂 … za vsak dan nov pir namesto čokoladice.

advent kuverte Ideja z malce manj kompliciranja.

advent-vazaadvent barvne cestitke

advent štunfkiadvent škatle

Clothespin_Advent_Calendar

AdventFelt

altoidtin_advent

Advent-Calendar-Paper-Mache-Boxes1

Share Button
Vse pravice pridržane. © 2013, Saša Gerčar. O avtorjih