Gremo v London!

London je velemesto, ki me vedno znova navduši. S svojim utripom, spektrom raznolikih narodnosti, popolnim prometnim kaosom, ki se dogaja nad in redom in hitrostjo, ki se dogaja pod zemljo, miljaužnt dogodkov, koncertov, tekem … skratka dogajanja, s spremembami, ki jih je opaziti vsakič, ko ga obiščem in še in še bi se našlo.

Nekoč, ko sem v London letela po službeni dolžnosti, se z izbiranjem avio-prevoznikov  nisem ravno močno ubadala, odkar pa naš najmlajši član družine hlepi po potovanjih, se je tudi s takšnimi zadevicami treba spoprijeti.

Pri nas se potovanje ponavadi začne z dobrim družinskim prepirom in tudi tole naše zadnje ni bilo izjema.

Jaka je že v septembru začel izbirati kraj za izlet v času “krompirjevih počitnic”.  Stockholm je bil njegov absolutni favorit.
Brrrrr, pa ja ne mislite, da sem ga jaz zmrzljivka resno vzela? Vedela sem, da naš pater famiglia itak ne bo za stvar, saj je splošno znano, da Å vedska ravno ne slovi po nizkih cenah1 … in tako sva starejša člana naše družine že začela iskati opcije za obisk Istanbula, ki se je nekako ujel z mojo zmrzljivo in Tomaževo varčno naravo.

Ko pa je napočil dan družinske debate, … hmja …. se je mahalo, jokalo, usklajevalo in iz Istanbula, Madrida, Barcelone – pa spet Stockholma, smo se obrnili na Portugalsko in ko je naš najvarčnejši član družine demonstrativno odkorakal s prizorišča debate, sva midva bolj potovalno navdahnjena člana le ugotovila, da bo na ta način v tej bitki zmagal on in mirno varčeval doma, če hitro ne najdeva cenovno sprejemljivega in marketinško dodelanega pristopa.

Marketinškega pristopa vam tu ne bi razlagala, a povem vam, da ima tudi moj mož nekaj pri tem, da sem v tem vse boljša in boljša 🙂 , cenovnega pa bom opisala tukaj. Če ne vam, bo pa meni zagotovo še koristil kdaj v prihodnosti.

Najprej sem se zadevice lotila preko FB in na vprašanje o najcenejšem letu dobila namig za Ryanair, a vseeno preverila še vse ostale možnosti.

Letalski prevozi:

 • Adria leti direktno iz Brnika, a njeni leti so bili v trenutni situaciji, najdražji. V terminu, ki je zanimal nas so se cene povratne vozovnice vrtele okrog 250€/osebo Kljub vsemu se kdaj pa kdaj splača leteti z njimi, saj v primeru težje prtljage, manj časa in kakšnih povezanih letov, ni slabo računati na nekaj bolj  – hmmm – saj ne vem kako naj se izrazim -. mogoče manj kompliciranega in zamudnega glede prijav. Nekoč je bila Adria kljub višji ceni zanimiva zaradi pristanka na londonskem letališču Heathrow, ki je takorekoč že v mestu in povezano s podzemno, odkar pa je njihov cilj Gatwick in se je do mesta tako ali tako potrebno prekladati iz avtobusa na vlak itd, mi je naš nacionalni prevoznik postal veliko manj zanimiv, čeprav so njihove ure odhoda iz Ljubljane in Londona veliko lepše, kot pri ostalih prevoznikih.
 • Iz Ljubljane leti tudi Easyjet , kjer se lahko povratno vozovnico dobi že za kakšnih 50€ pa tja do 100€ (odvisno kako fleksibilni ste lahko pri datumih). Vsak kos prijavljene prtljage (dovoljeno do 20kg) vas bo stal še dodatnih 22€. V Angliji je mesto pristanka tega prevoznika, od samega Londona še bolj oddaljeno, kot v primeru Gatwicka, a ker Stanstead postaja vedno večje (in lepše)letališče nizkoproračunskih letalskih prevoznikov, je povezava z Londonom postala tako urejena, da je občutek ob vožnji z vlakom, precej podoben ali še boljši, kot pri vožnji s podzemno železnico.
  Pri najnižjih cenah letov so temu ustrezni tudi neugodni časovni termini (tja priletiš dokaj pozno zvečer, odhodi pa so seveda zgodnejši). Mene je od tega leta odvrnila predvsem izredno zgodnja ura odhoda (ob 7:40 zjutraj) iz letališča Stanstead, kar bi pomenilo, da moramo iz hotela oditi že pred peto uro zjutraj -. In ker vseeno govorimo o DOPUSTU, sem na koncu izbrskala Ryanair-ovo varianto.
 • Malo mi je le smrdelo, da se je namesto do Brnika potrebno peljati čez tisti zoprni hrib, kjer smo svoje čase ure in ure stali v koloni, da smo prišli do svoje kilce dišeče kavice – ki smo jo potem itak kmalu dali sestri za “posebne” čakalne usluge pri zdravniku, a pri tej cenovni razliki, smo tudi to prežvečili.
  Torej Ryanair iz Celovca (Klagenfurt) v Stansted (kljub varki na njihovi spletni strani, da so cene kart nižje, kot se kasneje izkaže, da v resnici so (ker davek prištejejo šele v drugem koraku), vas lahko takšna povratna karta pride od 60€ pa tja do 150€. Tudi tukaj se vsak kos prtljage plača dodatno, njihova spletna stran in način prijave pa je tako odvratno mučna in vam zraven za muke preživete ob računalniku še dodatno računa 15€ stroškov za prijavo preko web-a2 , da bi se med postopkom skoraj premislila in raje vzela morilsko zgodnjo opcijo leta z Easyjetom.
  Torej pri Ryanairu vas prijava dodatne prtljage, katere omejitev  je tukaj še za 5kg nižja, kot pri Easyjetu stane še dodatnih 30€  -.. čudo, čudno za manj kg, moraš tukaj plačati več – ampak ah, tista jutranja ura –

Ker je naš mulo pri Ryanairu (pa tudi pri Easyjetu-u, ne pa pri Adrii) do 16-ega leta še vedno tretiran za otroka, smo malce prihranili še tu in za naše tri karte z dvema prijavljenima kufroma in nekim trapastim zavarovanjem (ker se mi je zdelo, da se bi brez tega lahko ekstra potrudili, da našo prtljago izgubijo), plačali 275€

Ko sem preklikala vseh miljaužnt podstrani obupno kičaste in nametane strani spletnega bookiranja pri Ryanairu in vse skupaj plačala, sem mislila, da je že vseh muk konec. A ne, ne! Pri Ryanairu se ne dajo!

Nekaj dni kasneje ti pošljejo obvestilo, da si se totalno nateg***, če si mislil, da boš prijavil le dva kufra, med osebno prtljago pa vlekel za sabo polno šajtrgo krame, ki ti je le nebi uspelo stlačiti v tista dva majhna 15kg kuferčka. Povedo ti, da na letalo lahko vsaka oseba odnese le še EN kos prtljage. Pod EN kos pa štejejo vse, kar ne moreš navesiti nase – torej večji fotoaparat v posebni torbici je že “pobral” opcijo za prenos dodatnega dežnika ali osebne torbice. Kar pa je še huje, otrok (in naš je juhuhu do 16-ega štet za otroka) nima dovoljenja niti  za ta 1 ubogi kos prtljage. In da ne bi mi Balkanci potem vse marele, torbice, laptope in fotoaparate, strpali v veliko vrečo za smeti in jo prijavilo, kot en kos osebne prtljage, so napisali dimenzije največje možne taške in seveda njeno največjo možno kilažo.

Oh, ja, ja, smo doma kombinirali in vagali, a nam je na koncu le uspelo!

Ste mislili, da je že konec?
Ne, ne, potem sem dobila še en mail. V njem je pisalo, da se moram sedaj s tisto svojo kodo še enkrat prijaviti, da bomo na letalo, res, res prišli. Kaj, a bi naše karte še komu prodali, če nas ne bi bilo?!

Bomo o samem letu kaj več rekli naslednjič, pojdimo sedaj še na

pot do Londona.

Že vnaprej sem na tej strani rezervirala in plačala karte za vlak do Londona.
Postaja se drži letališča, vlak pelje vsakih 15 minut, ustavi pa se praktično v samem centru mesta – Liverpool street.  Hitro in enostavno! Povratne karte za nas tri so nas prišle 67£ (74€)3.

Po plačilu dobiš kodo, ki jo vpišeš na avtomat pri izhodu iz letališča (nobene čakalne vrste) in v parih minutah ti avtomat iztiska karte.

Karte za podzemno železnico smo kupili na postaji Liverpool street (podzemna železnica se nahaja v istem poslopju, kot končna železniška postaja), pot pa nam je bila poznana že pred tem. Našla sem namreč spletno stran , ki ti na podlagi začetne in končne postaje, predlaga več možnih poti, z natančnimi opisi pešačenja in trajanja vsakega delčka poti.
Tukaj pa še zemljevid podzemne železnice

Hotel

Naš hotel se je žal nahajal še nadaljnjih 45 minut vožnje, hoje in prestopanja, stran, a je bil vsaj vreden svoje cene (glede na vse moje sedanje izkušnje je bilo to najboljše razmerje cena-kvaliteta).
Tudi hotel sem rezervirala po netu. Poskušala sem najti nekaj v bližini Liverpool streeta, saj sem predvidevala (pravilno 😉 ), da bomo ob pozni uri prihoda, kar težko prestavljali kuferčke in bi se nam čim hitreje prilegla topla posteljica.

Hotelov sem se lotila dokaj pozno in tako 4 dni pred našim odhodom, nikakor nisem uspela najti nekaj v predelu City of London (kjer je tudi Liverpool street), in po nekajurnem mučnem klikanju in spoznavanju vseh predelov Londona, sem končno naletela na krasno spletno stran , ki ima najboljše brokerske cene hotelov v Veliki Britaniji. Kljub relativni oddaljenosti, sem se na koncu odločila za Accorjev hotel Novotel v londonskem predelu Excel. Navadno se takole pri takšnih izletih poslužujemo Ibisa (tudi Accorjev hotel, ki je za stopnjo nižji), vendar pa je bila tokratna ponudba za ta hotel cenovno primerljiva z Ibisom, da smo se odločili rezervirati kar to.  Celotna vrednost 4 nočitev za vse tri je bila 386£

Morda še parking …. za 5 dni spanca našega avta v Celovcu smo odšteli 32€

 1. vam je jasno iz katerega predela Slovenije prihaja, kajne? []
 2. jah, kako pa, če se ne da drugače???! []
 3. tu ima otrok 50% popusta in za otroka so tukaj smatrani tisti do 15 let []

10 Replies to “Gremo v London!”

 1. Ja, tudi meni je Easyjet prijaznejši, samo kaj, ko smo tu v Ljubljani na tako odročnem koncu sveta, kjer si ne moremo ravno izmišljevati s katero linijo bomo leteli. OK, London že, ampak kakšen Madrid, Barcelona, Lisbona …. to pa že moraš coprati, da najdeš najprimernejšo kombinacijo. Ja, plenice zraven, to pa ni slab nasvet, samo kaj ko to zavzame dodatno prostornino torbe, ki pač ne sme presegati določenih mer 🙂 Morda pa je prava stvar, da se top shop postavi pred vhod na letališče in tam prodaja une svoje vakumske vrečke, ki stisnejo prtljago v tanko linijo 🙂

 2. Zuzzu,
  mi je prav žal, da sem postala tako neredna kar se odgovarjanj (sploh pa pisanja) na mojem blogu, tiče. Danes sem po dolgem času spet odšla malo pokukat in naletela na 3 tvoje prav zanimive komentarje. Hvala za te nasvete, bodo zagotovo kdaj prav prišli. V tistem Ibisu na Greenwichu smo že bili, a se mi zdi, da je še malce bolj oddaljeno od tega Novotela, kjer smo bili nazadnje. Pa zajtrk je bolj tako tako, ker je ta Ibis priključen kar na eno “oštarijo”, ki se drži hotela. Pri zajtrku imam rada, da si hrano izbiram, ne da moram naročiti natakarju in izbiram le med angleškim zajtrkom (kjer mi diši le polovica od na krožniku naloženega), toastom, jajcem in kakšno marmelado, medom in maslom.
  Bo pa najbrž čez kak mesec o Angliji pisal naš mulac, ki ga ravno te dni prijavljam za kakšna 2 tedna jezikovnega počitnikovanja v Oxfordu.

 3. Ah, se to o Ryanairu – so nameravali na avionih racunati £1 ali 1EUR za obisk stranisca. Potem so to opustili. Ampak zdaj, ko so vse letalske linije imele velike izgube zaradi vulkanskega oblaka in morajo potnikom povrniti stroske podaljsanega bivanja, kjer koli so ze bili (cemur se je besno uprl samo lastnik Ryanaira, pa potem popustil), bodo najbrz se kako finto izmislili, da si povrnejo stroske. Tako da bodite pazljivi na to. In otrokom nataknite plenice, pa ceprav jih vec ne nosijo, kajti cisto mozno je, da boste morali placevati za obisk stranisca. Vcasih, ko primerjam cene z Easyjetom, se lahko izkaze, da kljub temu, da je karta malcek drazja, si prisparam druge stroske (potovanja na letalisce itd).

 4. Hej Sasa,
  se smejem temle mukam z Ryanairom! Jih poznam. Sem enkrat morala zmetat vecino daril, ki sem jih nakupila na letaliscu, v smeti, ker jih nisem imela kam dat v kufer, ki je bil ze itak vec kot 10kg tezek. Tista gospodicna (svaka ji cas, kako je prenasala moje bentenje), pa tudi ni smela nicesar vzeti (da bi vsaj nekdo imel kaj od tega).

  Drugace pa sem mojster pocenskega potovanja v in po Londonu (tu zivim in poznam marsikatero finto). Iz Stansteda lahko prides v London tudi za £8 v eno smer ali £15 v obe (samo ne prides v center, zato pa dokaj blizu – v Stratford). Tam je ob postaji tudi Ibis hotel, do centralnega Londona (do Liverpool Streeta je 8 minut z vlakom ali 15 s podzemno, cena je ista). Sicer je okolje bolj za1K, ker se tam gradi Olimpijada, ampak ce hodis v hotel samo spat, ni sile. Se en Ibis je tudi na Greenwichu kjer imas lustne DLR vlakce, ki vozijo na eni strani v Stratford (da ujames bus na Stansted), na drugi pa do London Tower, pa tudi okolica na Greenwichu je kar lepa.

  Ah.. ne bom nakladala 😀 Upam pa, da bos se kaj napisala o tem, kako ste se imeli.

 5. Bi te povabila na kavo ali tri, ma tudi pri meni cajt beži, 🙂
  Se strinjam skoraj z vsem, kar si napisala o rezervaciji karte pri Ryanairu… mučno mučno…

 6. Aja, Pin … na tole pa želim že nekaj časa odgovorit.
  Te Ryanair sponzorira? 🙂
  Tole zgoraj ni posploševanje, ampak zgolj moje osebno videnje zadev. In konec koncev sem se na koncu le odločila za Ryanair in tudi napisala zakaj, ampak smem pa izraziti tudi mnenje kaj mi ni všeč, jaaaa?
  Takole piše na mojem računu (pa tvoje blazne izkušnje gor ali dol ;)) :
  59.97 Total Fare
  84.75 Taxes, fees & Chrages (o tem davku govorim oz. pišem 😉 )
  15.00 Passenger Fee: Web Check in (blagor tebi, ki imaš očitno popust, jaz sem pač plačala toliko)
  60.00 Passenger Fee: Checked Bag(s)
  30.00 Passenger Fee: Handling Fee
  25.50 Insurance
  275.22 Total Paid

  Vse ok, in še vedno je bila stvar ugodnejša od EasyJeta ipd., vendar pa žal njihov oddelek za custumer service na web-u sucks! To se da narediti veliko bolje!
  Aja, po mojem bodo v kratkem vse potnike pred vstopom na letalo peljali še do stranišča, da bo vse skupaj potem lažje 🙂

  In ne, ne pretiravam, na poti nazaj je neka angleška potnica izgubila živce, ko so ji tik pred vstopom v letalo težili, da lahko na letalo nese le ENO (!) prtljago, ne pa majhen kovček in še torbico na ramenih. In je morala torbico za 1m prehoda strpati v kovček, lepo iti mimo stevardese in jo potem vzeti ven. Halo!? Samo, da je po PSu!

 7. Joj, saj bi še kaj pisala …. ampak ni časa, ni, ni, ni!!!!
  Pa tako veliko imam za povedati.
  Nič, če kdo hoče kaj izvedeti, naj me povabi na kavo! Pika. 🙂

 8. Mah tole posploševanje mi ni všeč. ÄŒe želiš prihraniti je potrebno tudi kaj postoriti. Tako kot v IKEI sam naložiš kramo na voziček se tuki sam bookiraš. Zakaj pa ne!?!

  Glede na to da dobro poznam ponudbo Ryanaira in ga pogosto uporabljam ne vem o kakšnem davku govoriš, ki ga naj bi pripisali na koncu, strošek za let stane 5 EUR na let (in ne 15 eur) … sama si napisala, da bi za to ceno le eden letel do londona z adrio – neka razlika pa potem more bit!!! In tudi ni nujno da celo omaro za vsako minimalno potovanje zvlečemo sabo – men je unih 10 kg ryanaira izziv, da spakiram čim manj in mi je potem ko pridem nazaj minimalno treba razpakiravat. Hura!

  lp

Komentarji so izklopljeni.