Obvezno učenje dveh tujih jezikov v slovenskih šolah

Mi lahko lepo prosim kdo razloži smisel te veleumnosti?!

Da se razumemo, sem zelo ZA učenje tujih jezikov. Sama jih znam kar nekaj in tudi Jako spodbujamo, da bi svoj posluh za jezike kar najbolj izkoristil. Angleščino se uči že od vrtca naprej1, kasneje je nekaj let obiskoval tečaj italijanščine, sedaj ko pa ima v sedmem razredu možnost izbire izbirnih predmetov pa se je odločil, da izkoristi možnost, ki mu je ponujena in izbral je oba dodatna možna tuja jezika, francoščino in nemščino. Torej ob uvedbi obveznega učenja še drugega tujega jezika pri nas ne bi prav nič spremenilo.

A vendar mi vse skupaj ne gre v glavo. V čem je catch?

Najbrž želimo tujcem, ki bodo za 2-3 ure med potjo do hrvaške obale, postali v naši Sloveniji ….morda celo iz razloga, ker jim je počila guma na avtu, omogočiti obisk mehanične delavnice, kjer jih bo vsak mehanik ogovoril v odlični angleščini in če to ne bo dovolj, bo mehanik znal še italijansko, nekdo drug nemško, tajnica pa bo morda obvladovala tudi ruščino. Če vštejemo tudi to, da bo vsaj polovica prebivalstva odlično obvladovala srbsko ali hrvaško govorico, se bomo poleg največje klobase in plavanja po Amazonkah in Missisipijih, v Guinessovo knjigo rekordov lahko zapisali tudi po obvladovanju tujih jezikov.

Predvidevam, da zaradi učenja dodatnega tujega jezika, ne bodo zvečali tudi količino šolskih ur in bo učenje tega jezika odvzelo nekaj teže učenju angleščine. Morda pa naši politiki vedo kaj več in nas pripravljajo na nove čase, ko angleščina ne bo več zanimiva in bo nujno potrebno obvladovati vsaj osnove mandarinščine. 🙂

 1. to je najbrž jasno kaj so počeli oz nepočeli prva tri leta 🙂 []

7 Replies to “Obvezno učenje dveh tujih jezikov v slovenskih šolah”

 1. Vse to, kar piše “semZA” drži in nimam nobene pripombe, le zdi se mi, da se da na vsaki od navedenih točk narediti kaj brez prisilne uvedbe dodatnega jezika.
  Jaz sem ZA uvedbo učenja drugega tujega jezika, sem za uvedbo poučevanja tretjega tujega jezika. Na vse šole čim več dobrih učiteljev za veliko različnih tujih jezikov! Naj se otroci začnejo učiti tujih jezikov čim bolj zgodaj!
  Vse to podpiram! A ne podpiram OBVEZNEGA! Ne maram nikakršne oblike prisile!
  Pri svojem sinu močno podpiram učenje tujih jezikov, tudi jaz jih govorim kar nekaj in naš Jaka se je že v zgodnjih letih učil angleško, kasneje pa k temu dodal še italijanščino. Vse to izven šole. Financirano iz naših lastnih sredstev in plod samostojne odločitve in njegovega veselja do učenja. Sedaj se v 7. razredu OÅ  navdušeno v okviru rednega pouka navdušeno uči treh tujih jezikov (angleščino, nemščino in francoščino), če bi imel možnost pa bi zagotovo dodal še italijanščino (pa je žal nihče ne poučuje).

  Pravzaprav imamo prav banalno težavo, da je v 7. razredu med izbirnimi predmeti lahko izbral kar 3 predmete in med njimi se je odločil za dva tuja jezika (vzel bi še tretjega, če ne bi bila vmes zopet PRISILA, da MORA izbrati vsaj enega naravoslovnega).
  Sedaj pa še večja bedarija: v naslednjem šolskem letu sistem spreminjajo in izbiral bo lahko LE enega oz največ 2 predmeta. OK, do tukaj vse v redu. Tudi to je krasno, da so končno dojeli, da naj bo IZBIRNI, res IZBIRNI, kar pomeni, da ni potrebno “izbrati” naravoslovja, če te zadeva ne veseli.
  A vendar ne sme izbrati takšnih dveh predmetov, kjer bi seštevek ur presegal 4 šolske ure na teden.
  Ker je jezik dokaj resen predmet, imata tako francoščina, kot nemščina na urniku po 2 uri tedensko. In tako Jaka NE SME nadaljevati z učenjem enega od teh tujih jezikov. Banalno do konca!!!

  Mislim, da je treba najprej začeti pri tem, da se vsaj NE OVIRA tistih učencev, ki se ŽELIJO izobraževati, potem pa lahko začnemo razmišljati o tem, kako bi v učenje prisilili tiste, ki jim je za to malo mar.

  Prepričana sem, da se s PRISILO oz. OBVEZNIMI predmeti ne naredi prav nič pametnega pa naj bo to tuj jezik ali matematika … konec koncev pa celo likovni pouk ali športna vzgoja.
  ÄŒe bi našemu sinu dodelili še en nov obvezen naravoslovni predmet ….. ne vem … tehnična kemija npr., sem prepričana, da ne bi od tega predmeta ne on, ne šola, ne skupnost, dobili prav nič dobrega, saj naravoslovnih predmetov ne mara preveč. Pri njem bi to povzročilo le večji odpor do šole nasploh. On je odličnjak, kako bi o tem razmišljali šele učenci z učnimi težavami!!!
  In iz takšnega stališča gledam na jezike, saj vem da je veliko takšnih učencev, ki jim že angleščina dela preglavice. Takšnim bi dodali le še en razlog več, da sovražijo šolo.

 2. Prednosti obveznega pouka od izbirnega
  Prednost obveznega drugega tujega jezika je v tem, da ga bodo učenci jemali bolj resno kot izbirnega
  oz. se bodo pripravljeni zanj bolj potruditi.
  Pouk obveznega drugega tujega jezika se bo izvajal ob primernejših urah, saj bo umeščen v obvezni
  predmetnik (boljši pogoji učenja)
  Učenci se bodo zaradi obveze in zaradi kontinuitete učenja naučili več, kot če bi bil predmet izbiren
  (ne bo učnih prekinitev).
  Za pouk obveznega drugega tujega jezika imamo dobro izobražene predmetne učitelje, potrebno pa
  bo dodatno usposabljanje na področju didaktike drugega tujega jezika.
  Sistematično je potrebno izvajati dejavnosti za uzaveščanje pomena znanja tujih jezikov na ravni
  projekta, šole in učiteljev (ciljne skupine učenci, starši, širša javnost) in se osredotočiti posebej na
  tiste tuje jezike, ki igrajo pomembno vlogo v slovenskem prostoru.

 3. Tudi mene ne moti obveznost učenja dveh jezikov. Se pa strinjam z alcesso…jaz že ood rane mladosti govorim dva tuja jezika in se vidi, kak glavca sem 🙂

 4. Hm, pri tem zakonu mi ni sporno ucenje dveh tujih jezikov. To na nizozemskem poznajo ze dolgo casa.

  So pa druge stvari, ki zelo zbodejo …

 5. Jaz navijam za ruščino, španščino, arabščino in kitajšino.
  Angleščina in slovenščina obvezna.
  Predlagam, da vrtec 3 jezike OBVEZNO, osnovna šola 5.
  Saša, več kot znaš, več veljaš:)

 6. Mene pravzaprav ne moti, da se otroci lahko učijo veliko jezikov, vendar me moti, da je OBVEZNO se učiti dveh jezikov.
  Å e najbolj me pa moti to, da bo na ta račun siguro trpelo nekaj drugega, saj ne bodo le dodali treh dodatnih ur za učenje pouka, ampak bodo npr. zmanjšali kolčino ur za angleščino pa morda za likovi pouk in to transformirali v nemščino ali francoščino.

  Sicer pa je tuj jezik tudi hrvaščina in slišala sem, da imajo na nekaterih OÅ  med izbirnimi predmeti hrvaščino. Seveda so ta predmet izbrali vsi tisti, ki doma itak govorijo srbsko ali hrvaško in so vsaj enkrat veseli, ker bodo čez ta predmet šli z precej lepo oceno. Torej po novem lahko pričakujemo velin naval na učenje Srbskega ali Hrvaškega jezika?

 7. Stvar zna biti koristna za čisto vsakega:

  v rani mladosti se ljudje jezikov učimo veliko lažje kot kdaj koli pozneje in je trud torej manjši

  pri ljudeh, ki govorijo visoko nemščino in nerazumljiv dialekt hkrati, so dokazali, da poznavanje dveh jezikov od otroštva naprej (torej so temu rekli že kar dvojezičnost) zelo dobro vpliva na splošno inteligenco in miselne procese

  bomo pa imeli inteligentne avtomehanike in kelnarce 🙂 – nič hudega…

Komentarji so izklopljeni.