Ko še z avtom prideš hitreje

AvionDraga moja sodelavka in kolegica Saša, hvala za nasvet in idejo kam za prvomajske počitnice. Imeli smo se krasno in ponovno ugotovili, da je London eno izmed nam zelo ljubih velemest. V nadaljevanju sledi kritika na letalskega prevoznika, vendar moram poudariti, da vtis o prevozniku nikakor ni porušil našega izredno dobrega splošnega vtisa celotnega izleta.

To kritiko bi sama poimenovala zgolj opazovanje zahtevne stranke, pa vendar s tem potrdila opazko mojega prijatelja Žige, ki pravi, da sem ena tečka. 🙂 Kaj čem, kritično opazujem svet okrog sebe 🙂 !

Moj Tomaž je bolj varčne narave in čeprav kar veliko “zapravimo” na raznih izletih in potovanjih, je vsako od njih vedno predmet težke diskusije in preračunavanja ter končne odločitve glede na “price performance”. Prepričana sem, da tokrat odločitev ne bi padla na London, če nas ne bi zmedla in zavedla dobra marketinška poteza nizko proračunskega letalskega prevoznika. In po eni strani sem jim za to celo hvaležna. 🙂 Po drugi pa moram pritegniti Tomažu, ki trdi, da je vse skupaj ena velika nate….

Najprej je nateg že informacija, ki jo ponavadi objavljajo takšni prevozniki na jumbo plakatih, da let stane le 1€ ali celo celih 10€. Tukaj seveda nihče ne laže, saj je to popolna resnica, le da nihče na jumbo plakatu ne objavlja, da je tukaj še to in to in ono in še najmanj 200 malenkosti, ki jih je težko ovrednotiti.

Nas Gerčarje, ki se na marketing kao spoznamo, takšne reklame niso prepričale. Nikoli. Tudi tokrat mi je Saša povedala že ceno z davkom in prispevki, ki navadno znesejo več, kot sama cena letalske vozovnice. No, saj to pa ni tako drago, sem si mislila in bila že pečena. S Tomažem sva se zedinila, da gremo v London, o tem povedala še Jaki in …. sledila je konkretna prijava preko interneta.
Ni kaj, sproti ti seštevajo in dodajajo vse dodatne stroške in prispevke in vedno imaš možnost odstopa, vendar kaj, ko si že popolnoma zakurjen in ti dodatnih 10€ ne pomeni veliko …. pa še dodatnih in ….. še enkrat dodatnih…. Na koncu se ceh poveča za kar nekaj ojrotov, vendar ti si že popolnoma zakurjen in odstop od kupčije ti bo povzročil glavobol in občutek pomanjkanja. Ja, ja, oni že znajo. 🙂

Kaj vse se nam je še naknadno izmuznilo iz žepa?
Že na spletu ti pulijo dodatne €. Vsak potnik MORA imeti prtljago, kajti program te ne izpusti, dokler ne izbereš količino prtljage na vsakega potnika. Pri nas imamo navado, da vse strpamo v en sam večji kovček, ki ga lahko po velemstnih ulicah in postajah vleče le naš Tomaž. 🙂 Včasih najdemo kakšno manjšo torbo tudi zame, vsekakor pa Jaka nikoli ne poseduje nobene prtljage. Vendar tukaj nimajo enake logike. 🙁 Izbrati moraš vsaj prtljago 0, kar očitno vseeno nekaj pomeni, saj ti “zanjo” zaračunajo dodatnih 6€. Prijavili smo torej le prtljago za Tomaža in s tem dodali 12€ ter 2x po nič prtljage torej še 2×6€ in vse skupaj znese 24€, kar pri takoooooo strašansko nizkih cenah vozovnic ni zanemarljivo, kajne?

Takoj po prijavi sem bila v dilemi kaj sedaj narediti z našim velikim kovčkom. Očitno bo treba po nakupih in morda raje nabaviti dva nova manjša kovčka in v bodoče prijavljati 1×0 in 2x po 1 …ja, zadeva se podraži, vendar kaj pa pomeni še dodatnih 6€, kajne? Pa nove kovčke bi tudi imela in to sploh ni strošek, temveč investicija. 🙂

Å e dobro, da se mi je bralo drobnega tiska in navodil in sem še pred potjo opazila, da so kilažo ene prtljage brez dodatnega doplačila (ki je mimogrede odiralski) znižali …ali pa je pri tem prevozniku že od vedno tako nenormalno nizka??! 15kg je dovoljeno za enega in povem vam, da ob strogih pravilih, ko moraš vso tekočo kozmetiko in pijačo prenašati le še v kovčkih, ta kaj hitro naraste.

Ob sprotnem tehtanju naše prtljage, mi je doma uspelo vse zadeve zapakirati v en sam kovček. Bravo jaz! Drugega miceno mičkenega, takšnega na kolesih , bolj za afnanje, kot kaj drugega, kamor pospravimo knjige in kakšne revije ter fotoaparat, pa smo vzeli s seboj na letalo.

Dodati je potrebno tudi plačilo bencina do Celovca, sreča, da doletališča vodijo lokalne ceste in nam ni bilo potrebno dokupiti Vingete, pa parkirnino na Celovškem parkingu, ki je sicer blizu tej na Brniku, vendar pa priznajmo, da se na Brniku vedno lažje znajdemo in za več dnevno potovanje raje najamemo taksi ali “ata-transport”.

Kava, voda in sokovi, ki si jih ob več kot enournem čakanju (saj na takšno daljavo raje kreneš z malce več časovne rezerve) moraš privoščiti, so tam več kot enkrat dražji.

Tudi na letalu ni nič zastonj in skoraj nujno moraš vsaj otroku kupiti kakšno pijačo. Cena Coca-Cole v plastenki se ti nekako zdi sprejemljiva, dokler ne vidiš, da je plastenka velika le 1,5 dcl 🙂 In odkar preko carine ne spraviš niti originalno zapakirane vode, je jasno, da boš zapravljal tudi na letalu.

Zelo zanimivo postane, ko priletiš na letališče v Stanstead. Ostali dve letališči sta z Londonom povezani s podzemno in hkrati z nakupom vozovnice za transport do željenega hotela, plačaš že tudi vozovnico za kasnejše raziskovanje mesta. Tukaj je najprej na vrsti vlak od Stansteada do podzemne železnice. Povratna karta je 25funtov na osebo …kar je s popustom za otroka in preračunano v €, znese skoraj dodatnih 100€. Ja, ja, če si zadeve vajen kupiš vozovnico za 20funtov kar na letalu. Ampak tam ne nudijo vozovnic za otroke, tako da ti čakanje v vrsti ni prihranjeno 🙁

In če računam, da smo 2x plačali prenočišče le zato, ker so leti narejeni tako da v London letiš pozno popoldne in iz Londona dopoldne, potem počasi pričenjam početi ravno to, kar najbolj sovražim; strinjati se s Tomažem 😉 .

Ja, letalo ima skoraj praviloma vedno zamudo, poleg tega smo se z vlakom do Londona cijazili uro in pol (čeprav naj bi bila po urniku vožnja dolga le 45 minut), prestopanje iz letala na vlak iz vlaka na podzemno in še tam nekajkrat sem in tja, nam je vzelo toliko časa, da smo do hotela prišli ob 10h zvečer. Seveda smo takoj zatem odšli le še v posteljo.

In nazaj grede podobna zgodba, le da je bil tokrat vlak hitrejši, zato pa letalo mnogo počasnejše in postopki na angleškem letališču neverjetno počasni. Iz hotela smo krenili ob 9:30 brez zajtrka (mimogrede bil je opcija z doplačilom 7 funtov (10€) in to skrajno neokusen že naložen na krožniku 🙁 ), misleč, da bomo imeli nekje med potjo dovolj časa za posedanje ob toastu in kavi. Nič od tega! Na srečo smo imeli vsaj možnost ustaviti se v Mcdonaldsu, kjer je vsaj Jaka nekaj prigriznil, midva sva uspela popiti kavo, Tomaž pa je med McDonalsom skočil v trgovino po sendviče …vse ostalo je bilo skakanje od šalterja do šalterja, čakanje v vrstah in na koncu še predolgo letenje. V Ljubljano smo prispeli ob pol osmih zvečer, lačni in žejni.

Pa naj mi še kdo reče, da so nizkoproračunski leti poceni! 🙁

Aja, naj vas opozorim, da cariniki v Stansteadu komplicirajo v nulo. Vsak potnik lahko prestopi carino le z ENIM kosom prtljage. Govorimo o torbi, ali denarnici, ruzaku …kar koli že. V našem primeru se je zadeva zakomplicirala, ker smo imeli tisti že zgoraj omenjeni kovček na koleščkih, na ramenih sem jaz imela osebno torbico, Tomaž tudi eno taško z dokumenti, Jaka pa žogo, ki jo je moral imeti, ko smo obiskali nogometno igrišče Chelsea. Torej 4 kosi in trije ljudje. Å ele tlačenje žoge in moje torbe v eno samo večjo taško, je zadostilo normativom in uspeli smo se prebiti preko ene stopnice angleških komplikacij.

17 Replies to “Ko še z avtom prideš hitreje”

 1. ja, tudi mene vedno manj vleče da bi še potovlal z njimi. Najprej reduciranje na 15kg, potem pa še dodatna provizizija check-ina. Pa ravno letos so odprli novo progo MB-London, čeprav mi je tudi iz Gradza enako blizu:)

  Otežujejo nam življenje, če ne bi nam bilo prelepo:)))

 2. Kaj naj le komentiram na takšno traparijo?! Očitno so pri Ryanairu odprli oddelek za odganjanje strank in ta oddelek se mora z nečim pokrivati, kajne 😉

 3. Ja, v Lonodonu se zelo komplicira na letališču.

  Ampak zdaj me pa zanima tvoj kometnar, glede na dejstvo, da od 20.septembra 2007, bo potrebno za vsak check-in letalske družbe Ryanair plačati dodatne 3€ na letališlu?:)

 4. Meni je Lenka sumljiva. Po moje ima veliko delnic Ryanaira al pa je vsaj v kaki žlahti z bogatim delničarjem… 😉 Upam, da mi pa easyjet ne bo zameril korekcije zaradi moje napake. V bistvu pa sploh ne vem, če ta podjetja kotirajo na bori:)

 5. Uhuhu…zanimivo potovanje…upam, da izvemo tudi kaj se je dogajalo med letom tja in nazaj, sploh pa da le ni bilo vse tako neprijetno, kot se bere ta objava. Ko se podaš na potovanje z nizkocenovnim prevoznikom, moraš temu prilagoditi svoja pričakovanja. Sicer pa dokler avionu delajo vsi motorji, je kar ok a ne?:)

 6. Petra,
  ti bom na vprašanje o Lignanu odgovorila po mailu.
  Drugače pa glede Tomaževih komentarjev na dolžino mojih prispevkov; še sreča, da ne bere mojega bloga.
  Po obisku Londona sem se tako razpisala, da sem na koncu en prispevek delila na 3 dele …pa še ti so dolgi 🙂
  Ma, bo boljše, ko bom stara, velika in debela …opa, sej to pa je mogoče že zdaj 😉

 7. Saša,

  samo eno vprašanje imam zate, ki se bolj spoznaš na Lignano. Sem gledala za dvakrat za prespat v Grand hotel Playa. A kej veš kakšen je ta hotel? Piše da imajo ogrevan bazen. Sem mislila da bi šla konec maja. A takrat kaj dogaja?

  Petra

 8. OJ SAÅ KA,

  evo spet mene na netu. Zdej ko vem da maš blog, moram mal prečekirat kaj počnete. In ker vas poznam, sploh Tomaža, mi je ta scena okol letenja kristalno jasna 🙂

  Drugič pa poslušte Jakca, napokajte kufre (vsak tri), naložite v avto in Via Monaco. Privoščite si Columbusa (hotel od Coultarda), pa ne boste imel problema z zajtrkom, heh… ÄŒe bo pa Tomaž kompliciral in se ne bo dal prepričati tvoji finančni strategiji, ga pa k “mojmu ” pošlji, pa bo zrihtal, ne :)))

  Veš kaj, te je prov fino brat, ampak ne morem si kej, da si zraven ne predstavljam Tomaža ki prov učeno kima: “Skrajši, Saša!!”

  Ajde držte se, femili Gerčar, pa upam, da se kej vidmo, Petra

 9. ÄŒe se prav spomim, stane avtobus 10 ali 11 funtov v eno smer, povratna pa manj kot 15.
  Pri Ryanairu me sicer najbolj moti to, da neprestano nekaj govorijo preko zvočniku, vsakih pet minut ti težijo s pijačo in sendviči ali še s čim tretjim. Pri normalnih prevoznikih lahko spiš (ali kaj pametnejšega počneš) saj polovico leta, pri Ryanairu pa komaj kaj.

 10. OK, predam se!;)
  Ja, za nekatere od nas so tudi takšni kliki problem. Je kaj narobe s tem? 😉

  In še enkrat ponovim: zavedam se in glasno priznavam: MI smo tisti, ki smo odgovorni za vse to pa naj bo to nesposobnost klikanja, premalo volje do organizacije, izbor ravno tega prevoznika, naša slaba volja zaradi kaj vem česa ….
  In to zgoraj je (LE) OPIS dogodka, kot sem ga videla jaz.

  V naslednjih dneh vabljeni k branju 2. in 3. dela sage o izletu v London in če vas uspem še z naslednjimi prispevki tako sprovocirati, bom nadvse zadovoljna 🙂

 11. Stranka (tokrat letališka) se mora držati določenih (predvsem zaradi varnosti postavljenih) pravil, ki jih kljub občutku superiornosti nekoga ne gre raztegovati kot elastiko.

  Pa – mi smo se ogranizirali brez mučne izdelave excelovih tabel, klikali pa smo le po net-u in ne po ožji in širši žlahti.

  Par klikov nekemu managerju ne bi smelo predstavljati večjega problema, ne?

 12. Lenka,
  Moja kritika je bila pravzaprav namenjena meni …kot zapis moje izkušnje in mojega mnenja o letih z nizkoproračunskimi prevozniki. Kadar kritiziram namerno ne omenjam konkretnih imen, vem pa, da se lahko posameznik, ki ga zadeva resno zanima, o tem tudi sam podrobneje pozanima. Torej, res je, tokrat smo leteli z Ryanairom.
  V London sem letela že …8x, 9x in tokrat prvič z Ryanairom in moja osebna izkušnja s tem je slabša od vseh letov doslej.
  Res je, da je dobro izdelati superiorno excel tabelo z vsemi termini vlakov in avtobusov, preveriti destinacije pri vseh sorodnikih in znancih, rezervirati izlet vsaj pol leta prej. Krasno, če se to komu izide. Meni se ne.
  Potujem tako službeno, kot privatno ….in privatno vsaj 3x letno in na žalost okrog vsakega potovanja nimam časa ne volje zaganjati posebnega cirkusa in procedur.
  In še sreča, da obstajamo tudi takšne stranke, saj bi najbrž drugače vedno vsi leteli le z Easyjeti in Ryanairi.
  Za stranke moje sorte (lahko se temu reče furjaste, nepripravljene, spontane ….) je očitno bolje poklicati turistično agencijo in se z njimi zmeniti za celoten potek potovanja. 🙂
  Sicer pa je bila zamuda tja grede bisteno manjša, kot nazaj grede. Ampak o postopkih carinjenja in kompliciranja angležev sem zapisala poseben post. Morda se pa pri kritiki angleških carinikov ne boste čutili tako osebno vpletene in me manj kritično obravnavali kot neorganiziranega in nepripravljenega potnika.
  Sicer pa stranka je car, četudi takšen neorganiziran …. kaj ni tako tudi pri nizkoproračunskih prevoznikih?

 13. Iz Brnika leti Easy Jet, iz Celovca pa Ryan Air.

  1) Letalske karte je dobro kupiti mesec, dva ali tri vnaprej.

  2) Pred nakupom si je dobro pripraviti izračune celotnega transporta pri razlicnih ponudnikih – letalskih, cestnih, železniških itd.
  Mimogrede, iz Stansteda vozi v center Londona tudi bus, precej cenejši kot vlak. Pot je trajala 45 minut.

  3) Pred potovanjem si je dobro pripraviti itinearij in vanj vnesti okvirni časovni timetable

  4) Pijačo na vseh letališčih prodajajo v Duty free shopih in to lahko odneseš s seboj v letalo. Do Stansteda pa itak ne letiš več kot dve uri.

  5) Angleški cariniki nam trem s štirimi kosi prtljage niso popolnoma nič težili. Pravzaprav smo na Stanstedu padli mimo hitreje kot na Brniku.

  6) Letala praviloma nimajo vedno zamude.

  7) na Stansted ste prispeli, če gledamo RA urnik, okoli 17.45. In malo noro je dejstvo, da ste za formalnosti in pot do hotela – no, če ste spali nekje na deželi, bi še šlo – potrebovali 4 ure. Mi smo prispeli na Stansted ob 18.00, pa smo bili v hiši, kjer smo spali (postaja Oval) ob 20.15. Sistem podzemne je pa itak super organiziran in z uporabo vlakov ni nobenih težav.

  8) Nizkocenovniki so poceni, le treba se je pravočasno organizirati, malo primerjati in poklikati.

  9) Kritika je dobrodošla, če je upravičena. Nekako se mi zdi, da bi v tem primeru bilo upravičeno kritizirati neogranizirane in nepripravljene potnike.

 14. Nisem jezna, le bogata za eno izkušnjo več.
  Sicer pa nisem omenjala imena podjetja, sedaj pa moram obvezno Easyjet razbremenit “krivde”, saj znajo na račun tega delnice na svetovnem trgu drastično pasti. 🙂 Žiga, Easyjetove delnice še držim, prodala sem tiste druge.

 15. Nuša ne trudi se, Sašo prepričati… Je jezna, danes sem jo videl, kako prijetno se nasmeji, ko ji omeniš Stansteada… Tako da stavim, da je prodala vse svoje delnice Easyjeta in jih kupila v Lufthansi:)

 16. Žal mi je za vašo negativno izkušnjo, vendar menim, da nizko cenovni letalski prevozniki le niso tako zelo slabi. Potrebnega je le nekoliko brskanja po internetu, primerjanja cen različnih prevoznikov, klikanja na akcije na prvih straneh (zlasti pri Ryanairu) in podobno. Pri vsem skupaj pa je bistveno sešteti vse stroške (prevoz na letališče, letalska karta s taksami, prevoz z letališča) in se šele na osnovi tega odločiti za najboljšega ponudnika. EasyJet ima npr. nekakšen dogovor s prevoznikom Terravision (avtobusi), ki te s Stansteda v London pripelje za 8 oz. 14 (povratna) funtov…

  In pa zlato pravilo – nikoli ni prehitro za rezervacijo.

  Sicer vam pa želim še kakšno prijetnejšo izkušnjo z nizko cenovnimi prevozniki. Verjemite, so mogoče 😉

Komentarji so izklopljeni.