Jasno, da ne poznajo vsi RSS!

Danes smo se na šoli LSPR pogovarjali (ups, v bistvu so nam predavali in mi smo poslušali) o odnosih z mediji. V bistvu bi od vsakega predavanja iz te šole lahko napisala najmanj 5 postov, a ravno zaradi obilice vsega, ne pišem prav nič. Danes pa me je povsem trivialna zadeva spodbudila, da zapišem nekaj o RSS feed-u.

V šoli je le malo ljudi vedelo za RSS. Jasno, da ne poznajo tega, saj se tudi meni o tem ni sanjalo vse dokler nisem začela pisati bloga.
Ne, pravzaprav se mi ni sanjalo vse dokler nisem začela prebirati drugih blogov in če sem z vami povsem odkrita se mi še danes ne sanja natančno kaj kratica RSS pomeni.
No, po pravici vam povem, da sem se danes za vas potrudila ..in to res le za vas, kajti meni je res čisto vseeno, če bi RSS pomenil Rada Se Smejim ali pa Računalnik Se Sesuva. Mene namreč imena in pomeni kratic ne zanimajo, zanima me le funkcija določene zadeve.
Torej RSS pomeni Really Simple Syndication in to ni nekaj za na kruh namazati, ampak nekakšna računalniška “usluga”.

Ste se že znašli v situaciji, da ste na moj blog prišli šele, ko sem objavila že 3 nove prispevke in je tistega izpred treh dni komentiralo že 30 ljudi, vi pa ste zamudili vlak, saj je vašo misel ukradel in zapisal pred vami že nekdo drug? Ste, kajne?! In bili ste neznansko žalostni, če ne celo besni?! No, za vas imamo rešitev: RSS!

To je nekakšna naročnina na vse novosti, ki se dogajajo na mojem blogu. In to brezplačna naročnina! Zaenkrat še, … zato pohitite preden se zadeve spremenijo! 🙂

RSS je prav luštna pogruntavščina, kjer vaš računalnik hodi SAM iskat novosti po razno raznih spletnih straneh (ki jih izberete sami) in vam ON prinaša tiste novice, ki jih vi res želite. Torej prijavite (naročite) se na novosti iz razno raznih spletnih strani (zelo aktualno in uporabno pri blogih) in vsakič, ko bo na tej strani objavljena kakršnakoli novost, boste le to dobili servirano k vam “na dom”. Ne bo potrebnega več konstantnega preverjanja in klikanja na blog medtem, ko sem jaz itak na dopustu in niti pomislim ne na vas in vašo neznansko potrebo po branju mojih zblojenih misli. Lahko boste mirno spali1 in bili sigurni, da bo vsaka nova informacija zagotovo našla pot do vas. In tudi vašega e-mail naslova ne bo potrebno puščati nikjer!

Če celotno zadevo jaz pravilno razumem, potem mora ustvarjalec spletnih strani najprej zagotoviti, da določena spletna stran RSS sploh nudi. No, večina blogov ima to možnost dano že v osnovi in to dokazujejo blogi tudi z raznimi RSS ikonami – tisti oranžni kvadratki z belimi črticami.
A s tem zadeva še ni popolnoma urejena. Tudi odjemalec novic – bralec mora imeti ustrezno orodje. Baje obstaja več programov, ki so namenjeni prebiranju takšnih novic, a jaz poznam le enega. Pred letom dni mi je bil predstavljen Google reader , ki ga od takrat s pridom uporabljam in sem nad njim absolutno navdušena! V njem imam preko 50 naslovov različnih spletnih strani …. in itak imam slabo vest, saj mi velika večina novic ostaja neprebrana … a vseeno … občutek organiziranosti je fascinanten 🙂

In kako si tole stvar nastavite pri sebi?
Morda bom kakšno stvar zapisala malce po svoje, po žensko, morda mi lahko kakšen IT freak celo oporeka, a meni deluje in to je bistvo tega, kajne?

  • Odprite si svoj google account! Kar spljoh ni slabo. Google je prav fletna in uporabna stvar in jaz sem si poleg mojih 167 različnih e-mail naslovov odprla še 168-tega xy@gmail.com
  • ko se boste naslednjič prijavili na Google , v zgornjem desnem kotu kliknite na “Moj račun” ali “My account” kamor se pač prijavite s svojim imenom in geslom
  • dobili boste takšno sliko (odrezala sem levi del slike, da vas moji podatki ne bi begali) new-picture.jpg
  • na 6. mestu je Redares – vaša stran! Vstopite!
  • sedaj je pred vami prazna stran, ki jo je treba popolniti z naročninami na novice vaših priljubljenih spletnih strani.
  • Začnimo pri vaši najljubši spletni strani : www.sasagercar.com ! Jaz v RSS feed vnašam vedno le URL naslov brez kakšnih dodatkov v stilu “feed”, čeprav baje tako ni najbolj pravilno, a meni deluje. Torej grem na svoj blog, kjer enostavno z desnim klikom miške na naslovu svoje spletne strani kliknem Copy in odidem na stran Google reader-ja.
  • Tam kliknem gumb “add subscription” in v okence z desnim klikom miške in paste postavim URL naslov. In je urejeno! new-picture-1.jpg
  • Če hočem biti bolj natančna bi se na mojem blogu morala postaviti na oznako RSS ter z desnim klikom miške odpreti “Lastnosti” ali “Properties” ter skopirati URL naslov, ki ima na koncu dodan še feed : http://www.sasagercar.com/feed/
  • program sicer omogoča še nekaj stvari, a naj bo za začetek dovolj, saj je bistveni funkciji readerja zadovoljeno : imate dodano spletno stran, ki vas zanima in naslednjič, lahko odprete le Google reader in preko njega prebirate vse novice, “globlje” pa vstopate le tam, kjer vas novica dovolj zintrigira, da jo želite komentirati.

Pa veselo branje!
Å e nekaj malce bolj urejenih in bolj strokovnih misli na isto temo.

  1. magari na Dormeo vzmetnici []