Lignano z zlato mivko

Ker vsi pri nas izredno radi potujemo, sem na tej strani tako ali tako nameravala opisovati prijetne kotičke in lepe vtise, ki jih bomo prinašali s katere od naših poti. Da ne bo pomote, kraji, ki jih ljubim niso nujno na drugi strani zemljske poloble, nekateri so prav blizu, nekatere celo težko poimenuješ kot mesto, so le prostorček pod soncem, ki mi je ljub zaradi nečesa, kar je nekomu drugemu absolutna traparija.
Te dni pogosto mislim na Lignano. Te dni na radiu oglašujejo prav ta kraj, kraj, ki ga ima naša cela družina izredno, izredno rada. Baje so te dni nekje na Prešernovem trgu postavili stojnico, ki oglašuje počitnikovanje v Lignanu Sabbiadoru.
1009006-umbrellas_waiting_customers-lignano_sabbiadoro.jpgMi Lignano obiskujemo že več kot 10 let. In to ne enkrat na leto, niti ne trikrat ali štirikrat, … mi nismo srečni in potešeni, če ne gremo tja vsaj 15x na leto … za teden dni, za podaljšan vikend, za en dan, na kavico, na plažo, na sprehod, v živalski vrt, v Aqua splash, Luna park …kar koli že, ob katerem koli letnem času že.
Mislim, da sva v Lignano prvič zašla s Tomažem čisto naključno nekje pred 13 leti. Vozila sva se proti Benetkam, imela pred sabo načrt, da preživiva lep poletni dan nekje v Italiji in, ko sem jaz na avtocesti zagledala napis Lignano Sabbiadoro, sem zaradi lepih spominov ne nek glasbeni festival, ki se je nekaj let pred tem dogajal prav v tem kraju, Tomaža prosila naj zavije, da pokukava, kaj se skriva za tem imenom. Sicer takrat še nisem vedela, da sabbia pomeni mivka in d’oro iz zlata. Sedaj poznam tako besedo, kot tudi samo mivko, ki se ji resnično lahko reče zlata.

Od tistega dne naprej, predvsem pa po rojstvu Jakata, smo tam resnično kuhani in pečeni. Skorajda poznamo vsak kotiček. Poskusili smo kampirati in bili navdušeni, kajti camp je izredno čist, urejen, prostor je ograjen z nizko živo mejo, zato ti na tvoj del prostora ne posega kup vsiljivih Čehov, imajo bazen, igrala za otroke …. poskusili smo sobe v nekaj različnih hotelih, ki jih je tam nešteto in v primerjavi s hrvaškimi za podobno ceno, smo v Lignanu vedno dobili več, zadnje čase pa prisegamo na najem počitniške hišice. Imaš svoj mir, pripelješ kolo in uživaš v poletnih počitnicah.
Sami veste, da ni kavice illy_coffee.jpg na svetu, ki bi se lahko primerjala z italijansko, kar se hrane tiče je italijanska itak zakon, trgovine so odprte tudi ob nedeljah in to vse do 11-ih zvečer!
Plaža …mivka – zlata, to sem že povedala. In res je tako mehka in čista, da te navduši. Vsako pomlad jo v celoti presejejo! Pozor: to ni raj za ljubitelje morskih ježkov, potapljanja, hoje po špičastih kamnih ali ležanja po različno vijugastih skalah!
lignano-23.jpg Plaža je podobna plažam, ki jih vidite v ameriških filmih: kilometri mivke, ogromno ljudi, veliko machotov in mačk, ki se cele dneve le sprehajajo in razkazujejo svoja naoljena telesca, v vodi hodiš pol ure preden končno dosežeš globino, da zaplavaš in v glavnem je to prostor, kjer mladina igra odbojko, otroci gradijo gradove iz mivke, mame klepetajo in opazujejo reševalce :), očetje pa itak ne izpustijo oči iz Italijank, ki se sprehajajo z nesramno lepimi tangami na nesramno lepih ritih 🙂

Lignano je sestavljen iz treh delov : Lignano Sabbiadoro je nekakšen nakupovalni center in tudi glavno turistično mesto tega predela, drugi del je malce bolj umirjen, z manjšim centrom za nakupe in posedanje v lokalih in se imenuje Lignano Pineta, kar naj bi pomenilo borov gozdiček in to ni le ime, ampak je predel res poln borovcev, ki okolico pleti prijetno hladijo, tretji na čistem koncu pa je pretežno le še spalni predel s hiškami za v najem ter večjim camping prostorom.

Nihče od nas ni ravno kakšen strasten surfar ali potapljač, hrvaška plaža nam ne prija iz tisoč različnih razlogov in zato, če že kdaj poležujemo na plaži, je to skoraj zagotovo Lignanska. Sicer pa v Lignano prihajamo tudi pozimi, ko so trgovine in zabaviščni parki zaprti. Takrat se enostavno sprehajamo po pusti in mirni plaži in uživamo v miru in tišini ter popijemo kavico ali dve.

Sicer pa je Jaka rekel, da mu ni všeč, da sedaj Lignano reklamirajo že sredi Ljubljane, ker zdaj bodo pa itak vsi Ljubljančani tja drveli in se hvalili, kao da že dooooolgo zahajajo tja. Paja, mi smo bli prvi!

38 Replies to “Lignano z zlato mivko”

 1. Saša, živjo,

  a smem vprašat, v kateri lignanski kamp pa hodite (povezava namreč ne dela)?

  Hvala, pozdravček, Nina

 2. Pozdravljeni vsi, jaz sem v Lignano Sabbiadoro. Vem, da naše znano letovišče.
  ÄŒe želite preživeti malo in preživite nekaj sproščujoče trenutke s svojo družino, predlagam, maja ali septembra.
  Na področju Lignano Riviera, ki je zelo mirna plaža je čist. Kampiranje Pino Mare v mobilne hišice plača € 500 600 za en teden na 5 ljudi.
  Več informacij o lokaciji in vremenskih razmer in webcam
  http://www.lignanosabbiadoro.com
  Vesele praznike vsem.

 3. spoštovani somišljeniki, midva z ženo svase pred leti odločila in kupila hišo s privezom v Lignanu, lahko vam povem zelo uživava in se zabavava, križariva z barko, po njihovih trgovinah, restavracijah, pa v Italiji si trikrat Gospod ali Gospa predno dobiš kavo, kako so bogati v izražanju, obnašanju, turizmu, bolnici, marini, servisi, saj ne moreš verjeti, pri nas pa tako zaničljivo o njih, žalostno. Priporočam Slovencem nakup hiš, stanovanj, apartmanov, ker tam je v dveh letih nepremičnine podražale za 60%, lep zaslužek pa še prodaš komerkoli v Evropi, ni težav. Sam sem prehodil to pot in sem zadovoljen. Pozdravljeni se vidimo v Lignanu

 4. Kekec,
  pejt, pejt, pa še Bedanca, Pehto in Mojco vzemi zraven!
  A cena plaže bo igrala vlogo pri tem, če greste ali ne? No, mogoče pa je najbolje tako, da vzameš le Mojco in za vaju plačaš tiste ležalnike za na plažo pa maksimalno uživata … ostali naj pa v Kranjski ostanejo.
  No, takole je s plažami v Lignanu; niso plačljive, dostop do morja je prost in dovoljen vsakomur. Tudi brisačko, blazino ali kaj podobnega, kar si podložiš podse, da nisi ves mivkast, lahko položiš na ozek pas tik ob vodi, kjerkoli na dolgi lignanski plaži, brez težav. ÄŒe pa želiš imeti malo posest na plaži (kot znajo razni udomačeni slovenčki ali tudi italijani itd.) in si postavljati senčnike, ograjice, bazenčke itd. potem pa moraš iti z vso to kramo prav na določen del plaže, kjer je to dovoljeno. Tudi to je brezplačno, le da je tam ponavadi bolj tak sindikal turizem in otroci ti hodijo po glavi, sosednji ÄŒeh pa ti svoje noge malodane poriva v tvoja usta … pa saj veš …. tako, kot je to v navadi na hrvaškem sredi visoke sezone.
  Drugače pa je plaža v Lignanu organizirana tako, da je v 80% posejana z vnaprej fiksiranimi senčniki, ki imajo okrog štila majhno okroglo odlagalno mizico, svojo “parcelo”, kjer si lahko le ti in tvoj plažni sosed nima kaj početi na kateri pa lahko po mili volji obračaš in razporejaš tudi dva pripadajoča ti ležišča (ali sedišča). Skratka prideš na plažo, na začetku (ob cesti) so nekakšna okenca kjer vplačaš “mesto”. Cene so različne glede na vrsto (bolj ob morju je dražje) in glede na to ali vzameš dva ležalnika ali morda kombinacijo 1 ležalnik in 1 sedež itd. in pa od tega ali vzameš vsak dan posebej ali najameš mesto kar za ves teden skupaj …. a recimo, da se cene v sezoni za ta “paket” gibajo od 8-20€ na dan.
  Mi za 4 osebe ponavadi vzamemo prostor bolj zadaj (ker nimamo več majhnih otrok, ki bi jih morali imeti na očeh, ko so v vodi) in to z enim sedalom in 1 ležalnikom. Imamo uvrh glave dovolj prostora za vse, saj je vedno kdo na blazini na tleh, drugi v vodi, tretji bere, četrti pa zaspi na ležalniku 🙂

  Mislim da imaš v tistem campu v Rivieri itak plažo v campu in tam je stvar zastonj in podobna tistemu hrvaškemu morju 🙂 … no, ne vem, ker v tistem campu še nisem bila. Sem bila v tistem v Sabbiadoru. Ta ni čisto ob plaži (5 min počasne hoje do plaže). A ima ta v samem campu dovolj dober bazen z ležalniki ob njem. Uporaba tega je všteta že v samo ceno campa.
  Bo, Kekec?

 5. hehe…. me je spodbodla Naca oziroma njen post (pa se bojim da tega mojega sploh ne bo prebrala ko je njen že tri leta star…)
  In sicer: “Poseben čar Lignana je tudi ta, da lahko mirno razglabljaš NA GLAS kar ti pade na pamet ”
  Tukaj bi se dalo razglabljat, zakaj meni ni nikakršen čar it niti v Lignano niti v bližnjo Hrvatsko (pa ne recite da sem čudna)… Mene me vedno in predvsem motijo Ljubljančani, ki morajo VEDNO in NA GLAS nekaj debatirat, komentirat in nasploh bit GLASNI!! Ne razumem, kje je ostala kultura teh naših “meščanov”, vendar očitno mislijo, da če jih nihče ne razume, se lahko mirne duše po plaži in vsepovsod derejo in debatirajo na ves glas kot da je drugim v užitek poslušat….
  Tako da: kar naj se oglašuje po Ljubljani Lignano…..jih bo vsaj kje drugje manj :))

 6. Hari, parkiranje te zanima? Odvisno v katerem obdobju si v Lignanu in kje natančno želiš parkirati.
  V visoki sezoni znaš imeti nekaj težav, če želiš vedno in povsod dostopati z avtom, a tudi takrat se najdejo rešitve :), drugače pa s parkingom zaenkrat še ni blaznih težav.
  Mi smo do sedaj vedno bivali tam, kjer smo lahko svoj avto tudi brez težav parkirali tik pred vrati. ÄŒe smo bili v hotelu itak, razna apartmajska naselja imajo za svoja stanovanja ustrezno urejen tudi brezplačni parking, kjer lahko potem avto pustiš zaparkiran cel čas, po Lignanu pa se gibaš peš, s svojim kolesom ali pa ga za cca 25€ najameš za ves teden in se prevažaš z njim.

 7. Zanimivo, mi smo se včeraj znašli na tem mestu, ker je bila na avtocesti kakor nesreča in je bil to edini kraj za izvoz, jaz pa sem se spomnila nanj ko sem še pred meseci gledala po netu in mi je bil všeč, tako da nismo nadaljevali poti, ampak smo šli kar direkt do Lignana…kakor da bi nas višja sila tja usmerila, skoraj kot s teboj..in nismo bili razočarani, saj smo bili izmučeni od vožnje in pravi oddih je bil sprehod po obali :))

 8. Boštjan, hvala za tole. Res smo se en dan konec junija zapeljali tja. Bili v Lignanu Pineti, kjer nas je presenetil napis na tabli ob vhodu na plažo, da psi niti z nagobčnikom in na povodcu ne smejo na plažo. V Sabbiadoru pa tudi ne smejo na plažo. Tako da smo se menjali, malo se je mož igral z deklico na plaži, malo pa jaz, vmes pa sva dežurala pri vhodu (in psu). Smo preživeli, (starejše) Italijanke pa so izkoristile gužvo in premečkale veliko kepo dlake :-).

 9. Baliza, zdaj si najbržže nazaj, plaža v Lignanu, kjer je vedno veloko psov je v Lignanu Riviera, kjer se reka Tagliamento izliva v morje. Psi so na plaži, ki je še ob reki, vendar je to praktično že morje, pa tudi za kopat je tam super, ker je voda takoj globoka

  Pozdrav

  Boštjan

 10. kaksne so pa kej cene v lignanu sabbiadoru..letos bi šel malo kampirat tja in me zanima?Hvala

 11. Ja, bo bolj malo tele (ampak prijazno) kot kaj drugega :-)).
  Sem malo pogledala nastanitve; pustimo ob strani, da je kar veliko že zasedeno in da imajo res radi, da si tam 1 teden, ampak zaenkrat nisem našla hotela, kjer ne bi sprejeli psa, nekje še doplačati ni treba.. Noro!

 12. Predvidevam, da ime Berni pripada kosmatincu, ki je sorodstveno bližje malemu teletu, kot veliki miši 🙂 ??? Toliko, da tudi jaz vem, kateri družini se lahko sproščeno in kričeče približam brez, da bi me vsaj ta družina zaprepadeno gledala?

 13. OK, hvala, no, dobro, da vem, da sta to vidva, v primeru, da se srečamo tam in če kar naenkrat zagledam dve (vreščeči??) bitji, ki se jadrno približujeta našemu berniju (ter enemu dojenčku v vozičku ter eni triletnici :-). Mah, pomoje, glede na to, da te dni ni vroče, gremo kar tutto completo familia tja.

 14. Hmmm?!
  Naca, na pomoč! Ti sigurno veš kako je s psi na plaži!

  @Baliza; jaz namreč nimam teh izkušenj in nikoli nisem bila pozorna na to. Vem, da je v mestu kup psičkov takšnih in drugačnih, ker midva z našim tamalim itak planeva po vsakem, a nikoli nisem razmišljala kako je znjimi na plaži. Zdi se mi, da jih tudi tja spustijo, vendar ne vem, če čisto povsod in vsake velikosti 🙂 saj se mi zdi, da kakšnih dog in ostalih variant križanih na male telice 🙂 nisem ravno opazila, a morda zato, ker se jaz na plaži itak namestim na neko mesto pod senčnik in potem tam poležavam cel božji dan. V rokah imam kakšno knjigo ali revijo in razen kakšnega sladoleda, vode in kave, me nič ne premakne od tam. 🙂
  ÄŒe se kdo kaj oglasi na to temo, bom pa odgovor dodala na stran, ki je sedaj posvečena le Lignanu.

 15. Pozdravljeni, saj vem, da ste postali že (zastonj) vodička za Lignano, samo….
  Bi mi lahko iz lastnih izkušenj povedali, kako kaj v Lignanu “gledajo” pse na plaži? Resda, da so plaže javne, samo to so tudi v Sloveniji…
  Å li bi na en enodnevni izlet do tja, pa malce cincamo, če gre lahko naš kuža z nami.
  Hvala in lepo poletje!

 16. @Kranj; Komentar sem pustila pri miru, le zato, ker sem že na začetku pisanja sklenila, da ne bom cenzurirala komentarjev, če res ne bodo moralno sporni. Tvoj je moralno sporen, vendar sem ga kljub vsemu pustila, saj se mi zdi bolje objaviti ga in nanj zapisati svoj komentar.

  Meni je Lignano zelo všeč. Bistveno bolj od Hrvaške. Na Hrvaškem ne dopustujem že več kot 15 let. A se za tem ne skriva nič političnega, nacional šovinističnega ali nestrpnega. Enostavno mi ni do skalnatih plaž, hrvaške gostinske ponudbe ….. To isto bi lahko rekla tudi za Å panijo, saj mi tudi njihove plaže niso najbolj všečne.
  Na Hrvaško grem občasno … tako za kakšen dan na obisk h kakšnim prijateljem in moram reči, da nikoli nisem imela slabih izkušenj z LJUDMI. Ja, trgovine se kmalu zapirajo .. pa saj se tudi v Sloveniji. Ja, postrežba v lokalih je včasih počasna … pa saj je tudi v Sloveniji in tudi v Lignanu. Ravno tokrat smo 2 uri čakali (že za mizo) na 4 pizze. Ja, ne razumejo slovensko, pa saj tudi v Lignanu ne. In jaz tako, kot se na Hrvaškem trudim govoriti hrvaško (ker pač znam bolje, kot oni slovensko), se v Italiji tudim govorit italijansko (ker znam bolje, kot oni slovensko) 🙂

  Lignano ima res vse to, kar si naštel …. predvsem mi je všeč, da so trgovine (pa nisem nek šoping freak) odprte VSAK DAN do 11h zvečer. Takrat, ko se človeku hodi po trgovinah, ko se ti morda še da kakšno majico probat kar tako … ker si že tam, ker je odprto in ker imaš čas. To je lepo, je prijetno ….. ampak prav nič povezano z nacionalnostjo.
  Za nas SLOVENCE?!!
  Mene SLOVENKO v Lignanu ne sprejemajo prav z nobenim posebnim navdušenjem. Z prav enakim navdušenjem, kot bi mene NEMKO ali mene NIZOZEMKO.

  Vse lepo in prav, … lepo, da nam je nekaj bolj ali manj všeč, vendar ne podpiram nacionalne nestrpnosti … sploh pa takšne, ki je sproducirana na osnovi političnih iger raznih državnih vodij!

 17. Lignano je najboljši kotiček za nas slovence, najbolj všeč nam je to, da te kot slovenca sprejmejo z navdušenjem z razliko na Hrvaškem, kaj pa Vam je 60 eur za dve osebi v strogem centru dat za hotel, z parkingom ter zajtrkom. Vglavnem Italija je zakon, kar se tiče mode se lahko nagledate kot da ste na neki modni pisti žensk in tipov, in to hudih res, bejbe po 25 let stare se z ferarriji vozjo.. trgovine so itak sam zvečer, lih ko je najbolj odprte. Žurke so pa sploh najboljše, house ali pa italijanska muzka.. za dopust najboljš paše.. na koncertih v lignanu še nisem doživel, da moram plačat vstopnino.. Plaža je pa kot na Floridi.. Tri ure iz Kranja pa res ni nič..
  SLOVENCI PUSTIMO TE HRVATE, K NAS ITAK NEMORJO VIDT NITI ISTRCI NITI DALMATINCI NITI NOBENI DRUGI DOL, GREMO K BOLJŠIM SOSEDOM ZAČET HODT. NIKOMUR NEBO ŽAL DA JE BIL V LIGNANU GARANTIRAM, SAJ NA DOPUST SE GRE SPOČIT OD DELA, NE PA KREGAT SE KER SMO SLOVENCI ALI PA ŠE CELO IMETI POPRASKAN AVTO KER IMAMO SLO REGISTRSKE TABLICE.

 18. Lignano je super! Plaže so res neverjetne, italjani pa vsi zelo prijazni in odprti. Gužva je sicer nenormalna, vendar sva s prijateljem vseeno zelo uživala.

  Mislim da vsaj za naslednjih nekaj let dopustovanje na Hrvaškem definitivno odpade, saj je poleg Lignana treba obiskat še ostale čudovite plaže tam.

  Lep pozdrav vsem
  Luka

 19. Hvala za res izčrpne informacije. V Lignano se po vsej verjetnosti odpravljam ta ponedeljek in bom ostal tam 3 ali 4 dni. Sem nekoliko mlajši in še brez družine, tja greva s prijateljem, zato iščem predvsem kako sobico z dvema ležiščema.

  Saša: hvala za link, zvečer si ga dobro ogledam in upam da najdem kakšen poceni condimon. Da pa je vse tako blizu plaže je pa sploh super.

  Lep pozdrav
  Luka

 20. LUKA!!!!!!!!

  V Lignanu je najcenejša Riviera, tam dobiš v naslednjem tednu apartma za štiri osebe za približno 500 € za sedem dni, z bazenom, v (tako jim rečejo) rezidenci, to je apartmajski blok, od plaže cca 300 metrov, za marino Uno. Je pa ta del Lignana za tiste, ki ne marajo gužve in je bolj spalno, kot ne, Plaža je ali na reki ali na delti reke in seveda na morju, vse je blizu. Campi so zelo urejeni, vendar so načelno dražji od apartmajev, je pa res, da so skoraj na plaži, v Rivieri je en zelo lep, z bazeni itd itd, lahko pa ga vidiš iz višine, saj je čez njega speljan most na plažo. Morje je v Italiji JAVNO DOBRO, z razliko od Slovenije, kjer je tudi javno dobro, Italijani to spoštujejo in greš lahko brezplačno na vse plaže, strošek pa je ležalnik, če ga vzameš in MARELA

  Å e nekaj, tam kjer je poceni je pa res veliko ÄŒehov, Slovakov in Madžarov, če te to ne moti je sicer kar prijetno

 21. @Luka; o Lignanu sem pisala že precej in menda sem v kakšnem od prispevkov dodala tudi linke direktno na strani agencij ali campov. V kvadratek search na moji strani odtipkaj Lignano in dobil boš vse moje prispevke, kjer kakorkoli omenjam ta kraj.
  Morda je zate ša najbolj poln odgovorov ravno ta: http://www.sasagercar.com/2008/05/15/lignano/
  Imam pa občutek, da o Lignanu razmišljaš kot moja kolegica Nina, ki je ob prvem obisku široko gledala in mi razložila, da je mislila, da je Lignano mesto, kot poznamo mesta …. s cerkvico, slaščičarnico, trafiko … potem pa okrog hiške in 5,6,7 hotelov. Niti slučajno! To je popolnoma satelitsko počitniško naselje polno hotelov …. na kupe jih je, držijo se en drugega in v glavnem so to povsem drugačni hoteli, kot smo jih vajeni mi, so majceni hotelčki v lasti kakšne družine z 20-40 sobami … pa seveda tudi nekaj (a res malo) večjih hotelov.
  Za aktualne cene campa poglej na njihovo stran. Jaz si cen itak ne zapomnim … številke niso moja močna stran 🙂 pa tudi že nekaj let nisem bila v campu, vem pa da smo bili takrat vzhičeni, da so cene nižje, kot so bile na hrvaškem, camp pa bolj čist in urejen.
  Hostlov v stilu nekakšnih študentskih domov ni oz. vsaj jaz sem že tako out iz let, ko bi me to moralo zanimati, da tega ne vem.
  Vsi hoteli in nastanitve v Lignanu so “walking distance”, saj je mesto zgrajeno na polotoku, ki pač ni tako širok, da bi bila zadeva neprehodna. Mesto nima vzpetin, zato so razdalje še toliko bolj prehodne, govorimo pa o kakšnih 2,3km plaže, ki je po vsej svoji dolžini poseljena s počitniškimi kašacitetami, tako da pravi izbor prenočišča res ne bi bil problem. Mi si namestitev najraje vzamemo malce bolj oddaljeno od plaže (recimo 400m), ker je tam bolj mirno in si s sabo pritrogamo kolesa ter se prevažamo z njimi.
  Letos smo v višku sezone – sredina avgusta najeli hiško za 6 oseb (2 nadstropji, pralni stroj, pomivalni stroj, klima ….) zanjo bomo plačali 1000€ za 1 teden najema … smo pa v preteklih letih za podobne zadeve znali plačati 700€, vendar smo imeli možnost počitnikovanja v zadnjem tednu avgusta, ko je že ceneje.
  Mislim, da pa bi bila najcenejša varianta najem apartmaja v njihovih takoimenovanih condominih. To so visoke stolpnice, kjer imajo večino stanovanj zakupljene agencije, ki te apartmaje tržijo naprej. Condimoni so skoraj vsi nanizani v prvi vrsti tik ob obali. Moj prijatelj z majhnim otrokom prisega nanje, saj lahko uživa v “morju” tudi, ko dojenček spi, onadva z ženo pa uživata v razgledu na morje iz balkona kakšnega 20. nadstropja. 🙂
  Pojdi na spletno stran Lignana in kontaktiraj kakšno od agencij. Tam jih je kot toče in vsaka trži podobne zadeve. Razlikujejo se le v tem kateri predelček Lignana imajo pod sabo … vsaka obvladuje radij nekaj sto metrov okrog sebe.

 22. Zdravo,

  Prvič se odpravljam v Lignano. Po raznih pogovorih po forumih in slikah sodeč zgleda zadeva več kot odlična in res ne vem, kaj sem vsa ta leta iskal na Hrvaškem. No, počakajmo in bomo videli.

  Imam vprašanje: kje se da dobiti najcenejše prenočišče? Apartma, hostel, oddaljenost od plaže? Koliko je dnevna tarifa, če si v kampu s šotorom?

  Hvala vnaprej za vse informacije

  Lp Luka

 23. @Boštjan; ne v Caorlah pa še nismo bili. Kje, kje?! Smo pa bili enkrat v enem ribiškem mestu, ko smo šli iz Lignana na izlet z barko na Otok školjk, pa ne vem kako se je mesto imenovalo, a vsekakor ni bilo niti slučajno večje od Gradeža.

  No, to mi je pa všeč, da še nekdo misli, da je v teh mestih lepo, kajti mi smo res popolnoma zaljubljeni v ta del sveta. Na morju smo bili že marsikje, Hrvaška itak, Turčija, Francija, Å panija, a Lignano ostaja naše priljubljeno mesto.

 24. Saša

  Jaz imam barko in imam privezano v Italiji, zato poznam Lignano (tam sem bil v marini uno v Rivieri). Kar se tiče zemljakov, če že kdo ima to željo, jih dobiš tudi tu, če le malo opletaš italijansko, v marini se barke bolj tiščijo in včasih nanese, da se skoraj moraš kaj pogovarjati in moram priznati, da so italijani in nemci ravno tako za žur, kot ostali (naši)
  V Lignanu mi je bilo najbolj všeč to, da so naredili korzo že skoraj do Pinete in je pravi raj, ko lahko otroci tekajo sem in tja (jaz sem starejši in imam zato vnučice), ter da so res dobro poskrbeli za otroke (igrišča baloni, luna parki) itd.

  A v Caorlah ste tudi že bili, če ne, se tudi splača ogledati, mesto je ribiško podobno kot Gradež, le da je večje, prehodiš pa ga v manj kot eni uri.

  Pišem za to, ker sem našel sorodne duše, saj me vsakič, ko pridem iz Jesola (prej iz Lignana) vsi sprašujejo, kaj vidim tam, v glavnem taki, ki tam še nikoli niso bili.

 25. @Boštjan, tako bi rekla za primerjavo Italija:Hrvaška. Res ni primerljivo a bi v zagovor tistim, ki vztrajno hodijo na Hrvaško le rekla, da nista primerljivi zaradi lepot ene ali druge, ampak ker vsaka ponuja povsem drugačne vrste užitkov.
  Mi osebno ne uživamo v iskanju skale, kamor bi pogrnili svojo brisačo, moti me “neokrnjena narava”, kadar je ta takšna, da mi nudi ježeve bodice v nogi, zdrs na rit, ko želim iti v vodo ali mučenje hoje po špičastih kamnih. Ker mi potapljanje ni blizu, me prav nič ne moti od mivke motna voda in ker rada uživam ob dobri kavi, me nihče ne prepriča, da je ta čisto ok na Hrvaškem.
  Razumem pa tiste, ki jim camp in stalno srečevanje “zemljakov” ter karte in pivce ob večerih pomeni več od pitja kave, sprehodov po mivki, nakupovanja in spuščanja po toboganih 🙂

  Drugače pa hvala za info. Mi smo Jesolo obiskali že parkrat … tako za enodnevni izlet iz Lignana …. pa Grado in Bibione tudi. Å e vedno pa zaenkrat nekako ostajamo zvesti Lignanu, ker je nekako “najnovejši” (skorajda nima zgradb, ki bi bile zanemarjene, kar se v ostalih mestih včasih opazi), kljub vsemu dovolj velik, da ostaja zanimiv za sprehode in nakupovanja …. pa nekako se počutimo ‘domače’ – mularija ga obvlada in jih lahko spustimo tudi same s kolesom na plažo, trgovino in nazaj.
  In ker nihče od nas ni adrenalinski tip človeka, so nam že tobogani v Lignanu prehud zalogaj. 🙂

 26. Mi smo hodili tudi v lignano kakih 10 let, res je, da je čudovito in se s Hrvaško sploh ne da primerjati. Zdaj hodimo v lido di jesolo, kar se plaže tiče je podobna, samo da je daljša (cca 18 kilometrov, in ob plaži lahko rolaš ali hodiš, saj je rob tlakovan. Mesto je dolgo 15 kilometrov in je raj za nakupovanje, imajo tudi vodni park z najhitrejšim tobuganom na svetu (dosežeš brzino 120 km/h) v drugi smeri od mesta je cca 50 kampov, 13 km naprej od mesta pa že vozi vaporeto v benetke, poizkusi kdaj še sem, tu pa še ni slovencev od Lignana je manj kot uro vožnje.

 27. pozdravljeni

  Jaz sem v lignano začel hodit ko sem imel 5 let tja smo hodili vsako leto saj je imala naša daljna žlahta tam satanovanje…. zadnji 2 leti zato več ne moremo hoditi tja saj so stanovanje prodali:( sedaj sem star 18 let in veliko željo imam da bi še kdaj obiskal najlepšo plažo daleč naokrog saj ne samo plažo tudi mesto je takšno kot si ga lahko slovenci in druge države samo želimo….
  Zanima me če veste približne cene kje za kakšno stanovanje za 2 osebi…. punco bi rad naslednjo leto peljal na lepe počistnice in me zanima če veste za kakšno vredi stanovanje….

  lep pozdav

 28. Ponovno se oglašam,

  ravno te dni sem se mudila v Lignanu – kampu Sabbiadoro; urejen kamp in res na nivoju. Kljub temu, da so bili v mestu le nekaj nas turistov in večina delavcev je bilo čudovito. Tudi Lido di Jesolo ni slab kraj in prav tam sem se letos prvič vrgla v morje. V Lignanu pa je bilo par dni kasneje kar hladno.

  Pozdravček,
  razkritOdkrito

 29. Ja, Petra glej, glej! Očitno se bomo stari prijatelji “srečevali” le še takole preko interneta. Ljubljana je očitno postala prevelika.
  Želim ti srečo pri brskanju. Pa saj očitno jo imaš, ko si naletela name 🙂

 30. Ooo, koga ne “srečam” tu gor:))

  Hja, jest malo surfam in iščem variante za naš dopust. Sicer bi dala vse za “mojo” varianto “Azurna-Barcelona”, ampak… naš novi “kopilot” se tok dere v avtu, da nam ne preostane drugega kot bližja destinacija…
  Tko da…, zaželite mi srečo pri brskanju :)))

  Petra

 31. Saša!

  Ne boš verjela, da sem odkrila njegov blog danes, še preden sem videla, da si mi poslala tale naslov.. Očitno sem zadnje dni nekam nespeča in marsikaj izbrskam:) V glavnem razstura!

 32. Pa ja, prvi smo bili mi:)
  Tudi meni ne diši, da bo zdaj tam večji kos Lubljane..
  Poseben čar Lignana je tudi ta, da lahko mirno razglabljaš NA GLAS kar ti pade na pamet in komentiraš tiste nesramno lepe riti.. Večina te splooh ne razume.. Do tega poletja:)

Komentarji so izklopljeni.