Napiši pismo, nato pa pobriši začetek!

To sem že povedala, da obiskujem šolo PR-a.
To tudi, da sodelujem …ups, sem sodelovala … v državnem prvenstvu direktnega marketinga.

Danes smo imeli v okviru šolanja predavanje, ki ga načeloma poznam. No, ja, nikoli ne znaš ničesar tako dobro, da se ne bi mogel naučiti še česa novega in danes čeprav sem Aleša Lisca res že mnogokrat slišala, čeprav berem njegov blog in čeprav se že drugič učim preko konkretnih nalog, ki jih dobivam pri tekmovanju, sem znova izvedela nekaj zanimivih stvari.

Ker te dni res nimam praktično nič časa in ker res ni potrebno, da čisto vedno zapišem 3 km dolg zapis, bom tokrat zapisala le en nasvet Aleša Lisca, ki se mi je najbolj utrnil v spomin.

Namreč velikokrat prodajna (ali pa kakšna druga poslovna) pisma začnemo z opisom popolnih bedarij.

Npr. Spoštovani,

Smo podjetje, ki počne bla,bla, bla, smo največji v bla, bla. Pri nas delajo najboljši strokovnjaki …bla, bla…
in šele pri drugem ali celo tretjem odstavku preidemo na bistvo. A ker smo na začetku sila dolgočasni1, nihče sploh ne bere do tja, kjer smo želeli povedati bistvo.

Saj pri svojih prodajnih pismih o tem še razmišljam in vem, da mora vsak stavek povleči, da začneš z branjem naslednjega, a danes sem pomislila, da konec koncev to velja tudi pri pisanju bloga.

In tako bom sedaj prvi odstavek pobrisala. Al pa ne 🙂

 1. popoln zeh []

4 Replies to “Napiši pismo, nato pa pobriši začetek!”

 1. V bistvu sem bila na delavnici, v sklopu študentskega festivala Kalidays. Delavnica sama se je nanašala na oglaševanje s pomočjo Googla. Same izkušnje v podjetju z internetnim oglaševanjem imam pa z Najdi.si, kjer lahko vzame stranka minimalno 1000 klikov. To se imenuje sponzorirana novost. Oglasi se potem prikazuje na prvi strani Najdi.si, dokler ni poklikanih 1000 klikov. Nazadnje, ko sva s šefom oglaševala na najdi.si, je bil oglas poklikan do pol enajstih dopoldan. Takoj ko sem prišla v podjetje, sem seveda postavila spletno stran, čeprav s tem prej nisem imela izkušenj, v spletno stran sem seveda vstavila vse možne števce, tudi googlov analytics, ki je zelo primerno orodje za spremljanje obiska.

  Se pa seveda strinjam, da so tovrstne naloge, tekmovanja, pripravljanje briefov, oglasov, lahko zelo dobra naložba in štejejo več kot katerakoli predavanja.

  Dostop do tovrstnega znanja, konferenc in tekmovanj mi je bil seveda bistveno lažji, ko sem bila še študentka. Takrat sem se tudi vpisala v študentsko sekcijo Društva za odnose z javnostmi, ki organizira predavanja, delavnice s temo PR-a.
  Å e najboljša metoda pa so motivacijski vikendi, kjer se potem študentje učijo, kako se napiše komunikacijski načrt.

 2. Ojla, bom napisala podrobno, ko pridem domov, med sluzbo ne morem;) Tole je drugace ful zanimivo podrocje.

 3. @Tami, oglas ni bil najbolj klikan zato, ker je bil DRUGAÄŒEN, saj tisti, ki so klikali niso vedeli za OSTALE, ki niso bili drugačni.
  Je pa res, da rahlo drznejši oglasi bolj palijo. A vseeno je seveda odvisno kaj oglašuješ.
  Jaz sem šla lani kar čez nekaj nalog, kajti izpadla sem v četrtfinalu oz. ko nas je tekmovalo še 8, naprej pa je šlo zmagovalnih 4. No, jaz žal nisem bila med njimi. In tako sem počela vse živo od pisanja sponzoriranih novosti, kjer je za zmago štelo le število klikov (predvidevam, da si o tem pisala ti), do elektronske pošte, kjer sem prodajala vzglavnike, knjige, seminarje, … pa postavitev spletnega oglasa, pa klasična pošta …
  Pri vsaki od nalog in variant je nekaj svojih zakonitosti in pri sponzorirani novosti zagotovo šteje zanimivost kratkega besedila, sploh če je bilo potrebno pridobiti veliko klikov. Podarim stanovanje je zagotovo nekaj, kar bi vsakdo kliknil, četudi stanovanja ne potrebuje. Je provokativno, a še vedno ni laž.
  Vem, da je lani zelo uspela tudi neka rahlo nakazujoče erotično sporočilo, ki je na koncu ponujalo usluge fotografskega studia.
  Letos sem izpadla že prej in sicer sem baje bila za eno knjigo prešibka in moj sotekmovalec me je prehitel. Å koda, mi je bilo prav v veselje tekmovati in se preko klasičnih nalog učiti.

 4. Sem bila na enem takem tekmovanju/delavnci. Na koncu je bil najbolj klikani oglas Podarim stanovanje….. Slo se je pa za akcijo Unicefa, Podarim opeko, za izgradnjo sole v Burkini Fasso.
  Najbrz je bil najbolj klikan, zato ker je bil drugacen.

Komentarji so izklopljeni.