Nesporazum v komunikaciji

Ste že kdaj dobili hruške, ko ste dedca poslali po jabolka? Sicer nisem želela pisat o sadju, vendar me je tole spomnilo na dogodek iz Lignana, ko smo skupaj počitnikovali moja visoko noseča prijateljica in njen mož ter visoko noseča jaz in moj. Seveda sta naju možička stregla spredaj in zadaj in tako se je nekega dne moj odpravil po sadje za svoje počasi okrogle babnice. Jaz bi japčke, prijateljica pa nektarine. Pa prinese nektarine in nektarine. Ene malo večje in druge malo manjše. Une tamanjše je poimenoval nektarine, une malo večje pa japčke. Priznam, res so bile podobne japčkam, a niso imele muhice in tudi okus niso imele prav nič japčkasti. Nesporazum v razumevanju italijanščine in poznavanju agrokulture. 🙂

Sicer pa sem danes želela pisat o tem, ko razlagaš o “jabolku” …. in razlagaš 3 ure, a dobiš “hruško”. Nesporazum v komunikaciji.

Moj prvi vikend seminar1 je bil prava nočna mora. Moji šefi so mi pošiljali kupe informacij, ki sem jih poskušala čim bolje absorbirati.

 1. bili so itak Američani in vse kar funkcionira tam, pri nas ni nujno, da sploh obstaja.
 2. govorili so angleško, kar zna kdaj pa kdaj pri jabolkih in hruškah povzročati težavo v sporazumevanju
 3. govorili so o stvareh, ki sem jih prvič slišala

Poišči živahno glasbo za čas, ko se zbirajo v dvorani, preveri jakost mikrofone, prevajalske slušalke, najdi udoben in velik Mercedes za prevoz, uredi okusne obroke, poskrbi za hiter pretok na vratih …. živahno, udobno, okusno, hitro, lepo …. hmja, kar je lepo zame, ni nujno da je lepo zanje ….

Dan pred začetkom “cirkusa” pride na našo prireditev v pomoč2 američanka Colleen.

Imate to, imate ono???
Ja, ja, imamo.
“Imate barvaste papirje?”
Aaaaaa????!
“Barvaste papirje za oznake rezerviranih sedišč! Za Smaragde ena barva, za Rubine druga, za Safirje tretja, za ELC-je druga barva ….!” Ja, takšne značke imajo določeni ljudje, ki obiskujejo naše seminarje.
Ufff! Mi smo pa enostavno na bele A4 liste natisnili velik napis ELC  in mislili, da je to dovolj očitno in vidno, da Slovenčki najdejo pot do svojega sedeža???!
“Ne, ne, morate natisniti na barvaste papirje!”

Ok, šef je šef, vse gre v rok penzije, pa smo šli po nakupih. Nakupili oranžne, rdeče, zelene, rumene … papirje in vse do polnoči tiskali, fotokopirali, urejali.

Ob 6h zjutraj z nasmeškom na licu prinesemo kupe barvastih papirjev. Colleen je postala bolj zelena od naših zelenih papirjev: “Kaj pa je TO?!”
“Barvasti papirji.”
“Ja, ampak kaj piše na njih?!”
“Aaaa?! Na teh rdečih piše Smaragdi, na teh zelenih Rubini, na rumenih ELC ….”
“Kaj vam ni jasno, da Smaragdi sodijo na zelene, Rubini na rdeče ….??!!”

Ne, sori, ni mi bilo jasno, ker mi je bilo itak popolnoma neumno in nesmiselno, da je potrebno rezervacije, ki se vidijo iz aviona, natisniti na barvaste papirčke in mi itak do takrat niti na pamet ni padlo, da bi razmišljala kakšne barve so dragi kamni. Itak pa za polovico njih do takrat še nikoli nisem slišala, niti si jih pobliže ogledala!

Sedaj vem, a Colleen ne prihaja več k nam in mi oznake tiskamo na bele papirje 😉

 1. to so takšni malce večji seminarji, ki jih organiziramo 3x letno []
 2. ja, ja pa kaj še, v kontrolo []

4 Replies to “Nesporazum v komunikaciji”

 1. A drage kamne, da jim podarjajo?! In to barvne? Viš tega ne porajtam, ker me ne gane. Zlatnina, dragulji, kristal …. zame čist brez veze! Å e tiste par zlatih prstanov, ki so mi jih nekoč podarjale tete, babice in straši, ležijo zametani med ostalo plastično kičarijo.

  A na pivo te spomni? Kaj pa hotel? Ti kronik ti! 😉

 2. Material girls…maaaaa, pišuka saj ti več teh romantičnih filmov v kinu pogledaš kot pa jaz, bi ža lahko vedela, kaj princi na belih konjih podarjajo svojim princesam:)

  Union…rdeča barva….pivo:)

 3. Ja, ja saj vem ve material girls 😉 … meni se res niti sanjalo ni o barvah dragih kamnov. Povrh vsega so vmes še onake, ki nimajo veze s kamni (ELC, DD …..) in povrh tega smo se pogovarjali v angleščini in ob tem si niti slučajno nisem predstavljala nekih dragih kamnov, ampak le imena.

  Kot npr. Union …. kdaj pomisiš, da je to združenje, zveza??

 4. No, jaz sem sicer takoj pomislila na to, da bi bilo treba imena natisniti na barvi kamna podoben papir, ampak ok 😉 Sicer pa jaz ne maram prav zelo jabolk, tako da pri meni je vse v “hruškah” 😉

Komentarji so izklopljeni.