Plehka sem, pa kaj!

Sem že pisala o tem, kaj je moj jezik ljubezni, kajne? Torej, bila sem pečena, že ko sem dobila Crnkovičev mail, kjer me vabi na debato ob kavi v Cankarjev dom. Plačilo? Povej, kam in koliko naj plačam! 😉

Res, dol mi visi1 za plačilo, kupite me takoj le z lepo besedo in pozornostjo.

Ponavadi od takšnih debat in povabil ne pričakujem veliko več kot prvo pozornost ….. sem imela že nekaj izkušenj …. predvsem eno na podobno temo – grenko, nekaj let nazaj s podelitvijo nagrad za Onino poletno zgodbo, kjer sem bila med 10 finalistkami2 … Torej, jasno mi je, da se svet vrti okrog “zvezd” in da smo ostali ponavadi le kurji futr.

In tako sem prišla, se malce spoznavala, odigrala3 svojo vlogo in pričakovala, da takoj zatem odpeketam domov.

Prvo presenečenje in dodatne točke mojemu egu; Luka Novak na koncu4 povabi, da s Katarino dvigneva knjige, ki so jih v zahvalo pripravili za naju.

Aha, dobili bova vrečko “ionakočemobaciti” knjig, se je oglašal moj skeptik v meni. Ponavadi mi je vseeno kakšne knjige dobim v dar, ko pa jih imam polne police tako v službi in doma – po službeni dolžnosti.

Vsak mesec izdamo5 eno novo slovensko, novo hrvaško, po pošti pa dobimo še vsaj eno angleško knjigo. Resda imajo vse precej podobno tematiko (osebna rast, organizacija časa, družinske, voditeljske …), a vseeno, knjige mi res lezejo počasi iz vseh telesnih lukenj. A, če vse preberem? Kaj pa vi mislite? Naj javno priznam, da ne? OK, ne preberem vseh knjig, vsako slovensko in hrvaško pa vsaj prelistam in včasih v roke vzamem in podrobneje preberem kakšno angleško.

No, še malo bom zavila iz začrtane poti: v tujini imajo že veliko knjig posnetih na CD-jih in ljudje lahko knjigo “poslušajo” med vožnjo in bistveno drugače bi bilo, če bi tudi v Sloveniji izdajali takšne – zvočne knjige. Baje, da ljudi to ne zanima? Pravijo založniki. Baje takšnih knjig pri nas nočejo delati? Pravimo kupci. A da nimamo takšnih razdalj? Pa kaj?! Bom pač knjigo poslušala celih 10 voženj v službo in domov! In pazi to: takšne knjige bi lahko “tiskali”((razmnoževali)) celo v naši “tiskarni” in poleg zadovoljnega kupca bi imeli v meni še zadovoljnega šefa, ker bi Amec imel več kšefta.

Pa pojdimo nazaj v Cankarjev dom; Katarina ni šparala svojega jezika in takoj pripomnila, če si knjige lahko izbereva. Lahko, yeee! Presenečenje, prijetno presenečenje! Hvala Vale Novak!

In sva izbirali. Vsaka po 3 knjige. Ne vem kakšni so naslovi Katarininih knjig, vem pa da si je izbrala 3 povsem druge knjige kot jaz. Njene so izgledale bolj poglobljene, moje pa … hmja, plehka sem, kaj čem.

Izbrala sem:

 • Nora Ephron Moj vrat mi gre na živce. Pograbila sem jo takoj, ker mi je uč nanjo padel že zadnjič in baje je ta knjiga bila tudi v izboru tistih, ki nama bi jih tako ali tako podarili6
 • Rhonda Byrne Skrivnost. Videla DVD, ne da verjamem tem stvarem, vendar se mi zdi prebiranje takšnih stvari vedno zanimivo
 • Gordon Ramsay družinska kosila. Morala sem vzeti tudi eno Veeeeeliko knjigo, če že zastonj talajo. Jamieja že imam, ta pa ima lepe slikice in velike črke ..bo že za ponucati.

In za posladek s Katarino nisva dobili le stiska roke in “hvala za udeležbo”, ampak še povabilo na kavo in občutek, da nisva le kurji futr, ki ga je bilo pač treba razmetati po prostoru, da so se ob tem pokazali drugi petelini in kokoške.

Marko, hvala za dodatnih pol ure7 v najini družbi, brez gledanja na uro in prijeten klepet ob kavi.

Z veseljem še kdaj. In morda bom celo lažje zbrala svoje misli in jih formirala v jasno in kratko pojasnilo. 😉

 1. ajde, tako se pač reče []
 2. ja, ja, pri tej isti Obolnarjevi, ki me nekaj let kasneje opiše, kot zafrustrirano internet odvisnico []
 3. kakor koli že []
 4. ja, najprej je bilo le treba do konca zdržati 🙂 []
 5. posredujemo []
 6. joj, torej niso bile ionakočemobaciti []
 7. ali kolikor je že bilo []

3 Replies to “Plehka sem, pa kaj!”

 1. Hoj, pa ti si že prava zvezda. Å e malo pa bodo padale kolumne. Komi čakam.

  Btw, Gordon Ramsay, je enkratna knjiga. Itak, da mu Jamie ne seže do kolen. No, jaz Jamie-jeve kuhinje ne maram preveč. Ker pretirava s sestavinami. (kilo rožmarina, pol litra olivca, šop bazilike…fej, to so začimbe in jih mora biti čisto malo za moj okus). V predzadnjih Obrazih je intervju z njim. Prav zanimivo. Za prebrat.

 2. Lepo, da te nekdo ceni, je vedno vredno največ. Saša, mi je žal, da nisem mogel biti tam. Next time, ker zdaj boš pa zvezda. No, upam, da boš šla še kdaj na kavo z nama z Moniko.

Komentarji so izklopljeni.