Sveti trije kralji

Vajena sem mestnega življenja in dokler se nismo preselili na vas, so na naša vrata ob kakšnih posebnih dneh množičneje zvonile le maškare in kakšna mularija, ki ni imela kam s svojim časom. Odkar pa živimo na obrobju Ljubljane, nas vsako leto obiščejo neke druge vrste maškare. V našem okolišu je vpliv cerkve zelo močan in tako otroci vsako leto po novem letu nase navesijo nekakšne halje, zvonijo od vrat do vrat ter zbirajo prispevke. Finančne seveda, tu ne prideš skozi tako zlahka, kot je bilo mogoče pri maškarah, tukaj bonboni ali piškoti ne štejejo.

Od cerkve bi se bilo potrebno učiti, saj marketinške prijeme obvlada bolje od marsikoga.

 • za zbiranje prispevkov aktivirajo otroke. Le kdo ne bi dal denarja prisrčnemu mulčku?
 • našemijo jih v neka oblačila in tako dajo skupinici poseben pečat in znak, da so “njihovi”
 • na našem koncu tile “Sveti trije kralji” ne hodijo naokrog 6. januarja. Ne, takrat veliko ljudi ni več dobiti za domačim ognjiščem. Ne, naši pridejo že takoj po novem letu. So vsi doma in izkupiček je večji. Pa v času praznikov najbrž tudi raje odpirajo vrata.
 • zbirajo za nekaj dobrodelnega. Le kdo ne bi dal za uboge, lačne ali bolne? Pri nas že vsa leta za lačne v Afriki.
 • in za povrh ti v povrat celo nekaj dajo. Na hišna vrata napišejo nekaj meni nerazumljivega ..datum ali kaj … v glavnem vse dokler bomo imeli napis, nas bo Bog ščitil ali kaj? Ja, ja, takoj po tem, ko so odšli so nam tatovi odnesli lučke. Najbrž bi nam kaj več, če ne bi bilo napisa 🙂

A vseeno me bega kako je z denarjem, ki smo ga prispevali. Baje gre denar za lačne v Afriki. Kaj bliže niso našli nobenih lačnih? Mogoče za Klemna1 ali za tiste v Železnikih2 na katere stavim, da so že vsi pozabili? In kako bodo ta denar spravili v Afriko? Menda ga naš župnik ja ne bo v žepu nesel tja? Najprej ga bo treba “oprati”3 in potem z bančnim nakazilom v črno deželo ….. ja, ja, me prav zanima.

 1. saj vem, da sem žleht []
 2. tukaj pa mislim povsem resno []
 3. ker računa nam za prispevek niso dali []

9 Replies to “Sveti trije kralji”

 1. “Mi kar plačamo, da ne bo pomote … vsem, ki pridejo …še maškaram … nikol ne veš za kaj je to dobr, ampak slabo ne more bit, a..”

  da ne boš kar naenkrat imela vrsto pred hišo….)))

 2. @Santos; kaj si obljubila? Res? Ok, vsekakor lepo, da izpolnjuješ obljubo in da te prinašajo k meni dobre vile ..ups. sveti trije kralji

  @JoškovJošk; ti pa ne boš šel v nebesa 😉

  @Janez; hvala za kratek in konkreten komentar. Å e vedno mislim, da takšen način zbiranja ni najbolj korekten, a vseeno mi je všeč, ko sem videla, da tudi duhovniki pišete blog. Zelo zanimivo in pohvalno. Mogoče pa se bo le počasi tudi pri teh stvareh zadeva malce v modernejše čase preselila in bodo celo maše postale malce bolj zanimive (khm, saj ne vem kako naj to drugače definiram).

  @mojcej; saj bi se mi po eni strani zdelo bolj prav, da črke piše sam župnik, a če sem čisto iskrena vseeno še vedno raje vidim, da mi okrog hiše hodijo mulčki, kot pa sam fajmošter.

  @Irena; a koledniki se temu reče? Viš, čeprav sem takrat na botrskem izpraševanju briljirala, sem očitno po toliko letih, ko sem špricala obiskovanje maše, popolnoma zarjavela in sem ptrebna dodatnega tosmernega izobraževanja. Jah, saj morda gre denar res v prave roke … samo ljudje smo res vedno bolj skeptični. Sploh ko denar zbira nekdo (ali nekaj), ki je že zelo debel in bogat.

  @Jaka; hvala za dodatne informacije. Saj veš, da je mami pozabljiva oz. bolj nepazljiva pri takšnih podrobnih informacijah 😉 A meni se vseeno zdi, da je bila tale Afrika omenjena že lani, a ni tako??

  @Irena; gasilci so tudi tisti, ki pridejo k nam. Pa tudi dimnikarje dobimo. Ravno, ko sem pisala tale prispevek, sem svoja dva spraševala kdo od teh nam da račun, ker se mi zdi, da je eden od njih zelo davčno osveščen ;), a sta mi oba v en glas odgovorila, da ne gasilci, ne cerkev letos niso pustili nobenega papirčka …. torej morajo biti dimnikarji tisti tapridni.
  Me prav zanima kako se dacarji lotevajo takšnih kršitev? 😉 Se kdaj pojavi kakšna prijava proti cerkvi ali gasilcem? Po mojem se lahko celo skup vzamejo in ti podkurijo tako v zdajšnjem kot prihodnjem življenju 😉
  Mi kar plačamo, da ne bo pomote … vsem, ki pridejo …še maškaram … nikol ne veš za kaj je to dobr, ampak slabo ne more bit, a 🙂 ??

 3. Sem pozabila napisati, da tudi mi stanujemo bolj na periferiji ampak pri nas kolednikov ni. Se morajo še naučiti marketinških prijemov.Imamo pa gasilce, ki pridejo takoj 2.januarja, če te slučajno ni doma, te prepoznajo tudi v bližnji trgovini(se jim ne da izogniti).Moj pravi, da z njimi je treba imeti dobre odnose, pa še veselico organizirajo vsako leto. :)))) Jaz pa najraje dam nekaj EUR-ov “našemu” poštarju, ki je tega tudi najbolj odkrito vesel. Pošto, ti npr. da tudi sredi ulice, če te slučajno sreča, ne komplicira pri osebnih vročitvah(ZUP malo zaobide).

 4. Vsako leto si izmislijo nekaj novega. Lani so zbirali za župnijo, predlani so zbirali prispevke(sploh niso povedali za kaj)…. Le kaj bo naslednje leto?

 5. Koledniki iz filmov hodijo od hiše do hiše in prepevajo božične pesmi, voščijo srečo in dobro letino kmetom in ponavadi dobijo kakšen dar
  (orehe, pomaranče). Nisem pa vedela, da je to zdaj namensko zbiranje sredstev za lačno Afriko ipd. Ja, časi se spreminjajo, tudi koledniki so se modernizirali v gotovinske nabirke, ja misliš, da bodo banane izvažali nazaj v Afriko.
  No, kam bodo ta sredstva resnično šla, še sam Bog verjetno ne ve. Hipotetično preko Karitasa in misijonarjev direkt v Afriko – DDV za Å kofijo in Vatikan. Ja taka so pota Gospodova.

  Ja, sem se spomnila tistih božičnih darov YUGI, ko so nam brez vprašanja trgali od plače za nerazvite na Kosovu, pa za samoprispevek pa za….. Tole nima veze s koledniki, pa vendar koledniku odpreš ali pa ne odpreš vrat (če nimaš vrta in si neželiš dobre letine) ! :))))

 6. če se dobro spomnim, so pri nas otroci nosili blagoslovljen ogenj (pred novim letom menda)… ponavadi so ga potem potaknili v peči, štedilniku (ja,ja, takrat smo kurili na drva)…
  une črke in številke nad vrata pa je napisal župnik, ko je prišel po novem letu blagoslovit dom… in pobrat prispevke.. ponavadi so bili kar za župnijo, ali pa za misijone…

 7. Trikraljevska akcija 2007/2008

  Trikraljevska akcija v letu 2007/2008 ima geslo “Lačni otroci si šole žele, naj odpre se jim naše srce.” S to akcijo bomo skušali pomagati štirim našim misijonarjem (p. Mihu Drevenšku v Zambiji, s. Grazyni Mech v Kongu, Tonetu Kerinu na Madagaskarju in Danilu Lisjaku v Burundiju) pri gradnji šol, učilnic in vrtcev.

  Več o sami akciji pa najdete tu: http://www.missio.si/trikraljevska.html

 8. Joj, jaz sem enkrat enemu takemu “svetemu miklavžu” kar vrata nalimal na nos :)) Mi je bil pa njegov glas nekako znan, pa nisem vedel od kod. No, kasneje sem ugotovil, kdo je bil skrit pod belo brado. Dobro se poznava. Od takrat ne zvonijo več na vratih. Mi pa župnik vsako leto pošlje položnico za “prostovoljni prispevek” za izvedbo farnega dne. Å e nikdar mu nisem nič nakazal, pa vseeno ne obupa. ÄŒe hodijo trije kralji pri nas pobirat davek, pa ne vem. K meni jih še ni bilo 🙂

 9. Sem obljubila, da enkrat pridem. In sedaj prihajam s Svetimi tremi kralji. Marketing pa obvladajo-kapo dol. Upam, da ne zbirajo za župnikov nov avto.

Komentarji so izklopljeni.