Zdravniški pregled je obveznost, s katero ne vem kaj početi

zgaga-zdravnik.gifZdravnik in jaz sva dva precej tuja si pojma. Potrkam na les, vendar jaz zbolim le, ko imam polno glavo nedokončanih stvari in je situacija tako v službi in doma napeta, kot gumica in je najmanj primeren čas za bolezen. Ja, takrat moji možgani očitno pošiljajo ukaze mojemu telesu, da je skrajni čas, da mi nekdo pove, da se je treba malce umiriti … in edini možni način, da ostanem doma, je ta da fašem hudo vročino, ki me položi v posteljo. To se mi skoraj zagotovo zgodi vsaj enkrat letno in ponavadi obležim 1 dan, naslednji dan že krožim po stanovanju in malce pospravljam, tretji pa že sedim v službi. Zdravnik? Bognedaj, da bom v takšni stiski s časom in s tako visoko vročino potem 4-5 ur sedela v čakalnici in potem dobila nasvet naj si skuham čaj in vzamem kakšen Lekadol?

Torej, ko me kdo vpraša za mojega osebnega zdravnika, sem vedno v dilemi koga naj povem, da ne bom izpadla nezainteresirana in nevedna. Ja, imam nekega zdravnika, kjer me je pofočkala, kar moja mama, kajti ona zatrjuje, da je to resna stvar in da zdravnika pač moram imeti. In ga imam ..tam nekje na Železničarskem zdravstvenem domu. V redu je, ker se da parkirati, čakaš pa itak povsod 200 let. In celo videla sem ga nekajkrat, saj sem imela že tudi hudo resne poškodbe 😉 npr. pred nekaj leti sem si z vhodnimi vrati v športno dvorano v Zagrebu ob prepihu, stisnila mezinec na roki. Presekalo mi je noht in nekaj prsta. So mi vlekli noht s prsta pa nekaj šivali in takrat sem bila primorana hoditi na prevezave obveze k zdravniku. To sem še prenesla, ker mi za preveze smo šli mimo vrste.

Ja, pa morda enkrat pred 4 leti po neke antibiotike za umiritev angine. Baje je ta zdravnik sedaj odšel drugam in jaz kar ne vem, kaj bi naredila sedaj …naj poiščem drugega? …naj se vržem v akcijo in najdem zdravnika, ki ima sestro, ki zna organizirati stvari tako, da bolani ljudje čakajo doma in so v čakalnici največ pol ure in ne 5 ur? Naj si sedaj po štiridesetih privoščim konkreten zdravniški pregled, da me pregledajo od znotraj in zunaj ter imam potem mir za 10 let vnaprej?

Medtem, ko jaz ugibam, me je že po zakonu moralo podjetje poslati na pregled, če sem res tako dobra za delo, kot zatrjujem. Super je zadeva izgledala …hop cup sem bila pregledana, kri, voda, pljuča, vid, CTG …ma ne vem kaj vse …brez minute čakanja in vse je bilo opravljeno v manj kot pol ure!!!! Kako, da to deluje tako, če denar pride iz moje denarnice, če pa gre iz moje ..oz. še preden pride do moje, malce naokrog čez državne račune in proračune in potem okrog 500 ovinkov in tako počasi do zdravnika, tam pa je pred vrati zdravnika kolona ljudi, da ti slabo pride??? Ima to kakšno povezavo?

No, po tem hitrem in efektivnem pregledu, so mi po nekaj tednih na dom poslali nekaj izvidov. Neke grafe in tabelice ter neko izjavo, da imam nekaj povišanega … samo to vem, da ni pritisk 🙂

In gledam jaz te papirje in nikakor ne vem, kaj naj zdaj s tem. Razumem itak ničesar, spodaj sicer piše, da je mnenje zdravnika, da sem sposobna za delo …(itak) …pa kup enih številk, vse skupaj izgleda kao OK, ampak tisto povišanje ima pa zraven št. 7,1. Ta številka je ojačana in še na roko obkrožena. In? Resna zadeva? Alarm? Ma ne, jaz se počutim dobro in o sedaj leži na moji polici doma.

Dragi zdravniki,  ….vi direktno plačani, vi, ki ste celo “hitrejši” od unih drugih ….ki ste kao super, bili bi še bolj super, če bi na dopis napisali npr. Draga Saša Gerčar, pošiljamo vam izvide iz katerih se itak ne znajdete. Nesite jih k svojemu zdravniku, on vam bo ….

Ne vem, res sem blond in poleg tega k zdravniku resnično hodim tako redko kdaj, da mi je protokol in postopki popolna neznanka, zato bi bila presrečna, če mi že ne morete pojasniti vseh črtic in tabelic, da mi vsaj s kratkim stavkom poveste, kaj je moj naslednji korak. Kam si izvide zataknem, nalepim ali jih odnesem …..ali pa vam je res čisto vseeno, če nas tudi pobere …bistvo je itak, da je vaš račun že plačan.

8 Replies to “Zdravniški pregled je obveznost, s katero ne vem kaj početi”

 1. Zdravstvo…večna tema v medijih in nerešljiva uganka. Ampak o zdravju pa res le to, da ga premalo cenimo. Vse življenje sem bila zdrava kot riba, ampak se zgodi tudi najboljšim, da jih doleti in žal zdravje začnemo šele tedaj zares ceniti. Se je zgodilo meni. Sem pa imela tako nizka pričakovanja o našem zdravstvu, da se mi je zdelo vse super, ko sem letala okrog zdravnikov…no mogoče sem malo pristranska, ker moj zdravnik je pa tko fejst…uh, človek bi zbolel samo zato, da bi njega spet videl:)))

 2. Žiga,
  Ko boš imel takšnega zdravnika, kot serviserja, potem se pa pri meni jav! Grem takoj, tud če nisem bolana.
  Pa da ne bo pomote za ostale: ni tko lep, sam tko prijazen. Saj bi dala link na ta Žigatov post na njegovem blogu, ampak ne znam to profi speljati v commentih.

 3. Jaz nisem Å pela:)

  Ampak glede zdravnikov bi pa rekel sam tolko. Dobro jih je met za prijatelje. ZA vsak slučaj. Drugače pa jaz tud kar pokličem in pridem samo po napotnico oziroma recept, če ga slučajno rabim. Ampak k sreči, sem zdrav (tok,tok)

 4. Zdravo Sasa,
  samo pozdravit sem te hotela, ko sem pac naletela na tvoj blog in se mi je zdelo ime nekam znano – jaz sama sem vedno firbcna, kdo mojega bere ;). Ga bom bolj detajlno prebrala ob priliki 🙂
  Spela

Komentarji so izklopljeni.