Berlin, mesto socializma?

Se spomnite, da je nekaj let nazaj na jumbo plakatih Easy jet oglaševal polete v Berlin za 1€ ali neko podobno mizerijo?

Tudi takrat smo mi zelo radi potovali, ampak ta plakat me takrat ni prepričal. Saj s plakatom ni bilo pravzaprav nič narobe, tudi cena je bila fantastična, le kakšna slika tega prekrasnega mesta je manjkala. Sama sem namreč živela v stereotipnem prepričanju, da v Berlinu ni kaj videti. To je pa ja neko socialistično mesto, kamor, za ogled neke podrte stene, res ne bi potovala in trošila svojega časa.

So me med tem že prijatelji prepričevali, da je Berlin mesto vredno ogleda, zato sem se tokratnega obiska kar veselila, pa vendar me je mesto še vedno močno presenetilo s svojo lepoto, razgibanostjo in predvsem čistočo.

S Tomažem sva obiskala sejem elektronike IFA. Ne, N21 ne bo prodajal televizorjev 🙂 , v Berlin sva odšla, kot predstavnika podjetja AMEC, ki se ukvarja s proizvodnjo in presnemavanjem CD-jev in DVD-jev. AMEC je naše najmlajše podjetje, ki močno raste po prometu in 80% svojega poslovanja usmerja na tuje trge. Izdelano imamo logistiko za presnemavanje CDjev in DVDjev v katerikoli drugi jezik ter hitro in učinkovito izdelamo končni izdelek (od designa, embalaže, pakiranja in transporta) v 12 različnih evropskih držav. Naš poglavitni dobavitelj praznih medijev je imel stojnico na tem sejmu in ker je Berlin vseeno bližje, kot Azija, sva se odpravila tja in osebo s katero poslujemo tudi osebno spoznala. Sestanek je bil uspešen, vendar o tem kaj več ob kakšni drugi priložnosti.

Jaka se nama je “prilimal” in ker tokrat ob argumentih “bom priden, tiho, ubogljiv …bla, bla”, nisva imela protiargumenta “šola”, sva ga vzela s seboj. En dan smo “zapravili” na sejmu, en dan pa v popolnosti posvetili turističnemu raziskovanju. Berlin nas je očaral. Vedno znova smo poskušali ugotoviti ali se nahajamo na mestu, ki je nekoč pripadalo vzhodnemu bloku ali zahodni kapitalistični Nemčiji in sproti ugotavljali, da se razlike hitro in uspešno brišejo …. kdaj pa kdaj “vzhodni arhitekturni vpliv” opaziš po kakšnem nebotičniku, vendar takoj podvomiš, ko ob njem stoji super moderna steklena zgradba.

Berlin je mesto tisočerih obrazov. Vidiš tako stare cerkve, muzeje, graščine, kot ogromno socialistično letališče, kjer ni drugega razkošja, kot prostor in hkrati najmodernejše arhitekturne dosežke, ki ti vzamejo sapo.

Mesto smo res na hitro poskenirali in ugotovili predvsem to, da bi se vanj še radi vrnili. Radi bi si ogledali živalski vrt, se sprehodili po cesti, ki vodi mimo mednarodnih ambasad, si ogledali Potsdam, si vzeli čas za nakupe in še in še ….

Upam, da drugo leto spet.

2 Replies to “Berlin, mesto socializma?”

  1. Berlin sem obiskala lani pozimi (še sneg je padal) in ugotovila, da je mesto veliko gradbišče…povsod žerjavi, razkopane ceste ipd. Kljub temu ima nek svoj čar…mene je res pritegnila predvsem njegova bogata zgodovina, zaradi katere sem se še nekaj časa kasneje zelo posvetila spoznavanju nemške preteklosti. Ogledala sem si tudi taborišče v bližini Berlina, se potikala po podzemnih bunkerjih… Zelo pa me je presenetil nov vladni predel…modern in privlačen. Zagotovo se tja še vrnem:)

  2. Meni je Berlin eno izmed najbolj zanimivih mest in ravno pestra zgodovina mesta me vsakič znova očara …

Komentarji so izklopljeni.