Bi bil Jaka danes lahko Jaka Gerčar Ermenc Kastelic Å umen ?

V rumenem časopisju sem prebrala, da se je poročil Cime iz prve Sanjske ženske. Bravo, končno spet eden, ki se mu poroka ne zdi nepotreben papir in zapravljanje časa in (ali) denarja! Sem se pa kar nasmehnila ob podatku, da sta in ženin in nevesta svojemu prvotnemu priimku, dodala še priimek drugega zakonskega partnerja. Po tem sistemu jaz danes ne bi bila Saša Gerčar, ampak Saša Ermenc Gerčar in Tomaž bi bil Tomaž Gerčar Ermenc. Super, sem za enakopravnost! Točka za napredno misleče moške in emancipirane ženske! Le zakaj bi morale vedno ženske spreminjati svoje priimke?

A tu nastane dilema okrog priimkov otrok. Le kako bi se potemtakem pisal najin Jaka? Jaka Ermenc Gerčar? Ali Jaka Gerčar Ermenc? Vrstni red je tudi pomemben, kajne?

In če bi bili nekoč tako “napredni” tudi najini starši, bi bil Jaka Gerčar Ermenc Kastelic Å umen? In kateri priimek na katero mesto? Ufff! Bognedaj, da bi se Jaka poročil z mladenko, ki bi izhajala iz podobno misleče družine in bi bila Anja Novak Muhamedinović Kregar Milošević? Morda pa bi na tej stopnji lahko skupaj skovala že nov priimek sestavljen iz začetnih črk le teh?

Jojmene, kakšna pomembnost tile priimki! Poznam kar nekaj vrstnic, ki so bile pri 25-ih, ko so se poročile, straaaaaašaaansko znane pod svojim dekliškim priimkom …no, vsaj v tistem lokalu, kjer so v študentskih letih stregle kavo in seveda ni šlo drugače, kot da so ta svoj “veleznani” priimek ponesle s sabo tudi v zakon. Sicer pa nikoli ne veš ..oz. očitno veš, da se lahko po nekaj letih zakon tudi razdre in tako ti ostane vsaj priimek, če ti že mož zbezlja z drugo …

ki pa morda nima tako pomembnega priimka 🙂

9 Replies to “Bi bil Jaka danes lahko Jaka Gerčar Ermenc Kastelic Å umen ?”

 1. Uf, tebe pa življenje tepe, a? Poln/a srda si.

  Na FB sem dodala svoj dekliški priimek iz enega samega razloga in sicer se od sredine prejšnjega leta še vedno trudim poiskati sošolce iz osnovne šole. Radi bi namreč organizirali 30. obletnico valete in FB je krasen pripomoček za iskanje takšnih izgubljenih kontaktov. Ker me iz tistih časov res nihče ne pozna pod novim priimkom, dekliški priimek pa kljub možnosti vpisa med podatke nikjer ne prikaže … sploh pa ga iskalnik ne najde …, sem se odločila, da namesto srednjega imena, vpišem svoj dekliški priimek. Se močno oproščam (not), če sem ti s tem povzročila takšne duševne muke, ki jih moraš zdraviti z anonimnim in nesramnim sproščanjem po spletu.

 2. Jojmene, kakšna pomembnost tile priimki! Poznam kar nekaj vrstnic, ki so bile pri 25-ih, ko so se poročile, straaaaaašaaansko znane pod svojim dekliškim priimkom …no, vsaj v tistem lokalu, kjer so v študentskih letih stregle kavo in seveda ni šlo drugače, kot da so ta svoj “veleznani” priimek ponesle s sabo tudi v zakon……..
  stara, res si kokokoš, najprej kle neki nabijaš kolk je zdej to pomembn, pol pa na FB nardiš ermenc gerčar profil, prou govno smrdljivo si, neki te mot pr drugih in pol kavsaš s tem tvojim velkim kljunom pol pa isto počneš, jadna ti majka bila ne bila

 3. Anja Novak Muhamedinović Kregar Milošević

  no comment!
  kje si to kombinacijo našla?

  Žiga Vavpotič

  vedno in le, pa čeprav samo Vavpotič:)

  Sem pa mnenja, da dama lahko obdrži na svojo željo tudi svoj dekliški priimek. Ampak naj se to sama odloči…

 4. No no…ne vsem izdati mojih emancipiranih načel:-) Moj priimek mi je res full fajni…sploh pa me ne moti, če sva vsak po svoje:-) Sicer pa jaz nikakor ne bom oblastna žena…sem bolj navdušena, če fant nosi hlače pri hiši, ampak…ah, pustimo to za kdaj drugič, bi bilo preveč za povedat;-)

 5. Kaj pa bi drugega pričakovali od feministke, kot je Val 🙂 Upam, da imaš vsaj spevnega in kratkega in bosta lahko javnosti prodajala buče, da sta se tako odločila iz estetskih razlogov in ne zaradi oblastne žene. 🙂

 6. Bolano, se strinjaš? Iz nekih egocentričnih razlogov, češ tudi moje korenine so pomembne, ljudje komplicirajo življenje. Jaz čisto v redu živim naprej, čeprav je moj priimek v naši veji, z mojo poroko žal umrl.
  Smo ga pokopali z vsemi častmi in zalili s kar nekaj litri vina 🙂

 7. Priimek bo kmalu tudi v Sloveniji postal cel roman, podono kot španski.

  Iz statističnega urada (http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=280):
  905 otrok je dobilo priimek po obeh starših. Kar 84 % takšnih otrok je bilo rojenih staršem, ki niso bili poročeni. Naraščanje deleža otrok z dvojnim priimkom se ujema z večanjem deleža otrok, rojenih zunaj zakonske zveze. Leta 1991 je dobilo dvojni priimek 1,3 % vseh živorojenih novorojenčkov, leta 2005 pa je bilo takih že 5 %. Spol otroka pri tem ni bil odločujoč, saj je med otroki, rojenimi v letu 2005, ki imajo dvojni priimek, polovica fantkov.

Komentarji so izklopljeni.