Harry Potter …. no, ja

V svoji mladosti sem pravljice oboževala. Tiste z zmaji in nadzemnimi in pdzemnimi bitji. Iz knjižnjice sem znosila kupe knjig in predvsem oboževala Pravljice Božene Nemcove.

Svet gre naprej in dandanes so tudi pravljice drugačne. Seveda sem ob prvi evforiji nad Harry Potterjem, tudi jaz domov prinesla to čudo in sklenila, da pokukam vanj. Jaka je bil ravno dovolj star, da sva namesto enostavnih slikanic, za lahko noč brala Harry Potterja. Na ta način sva skupaj sem mu brala celo prvo knjigo. Navdušena, to je edino, kar lahko rečem o zgodbi, ki sem jo spoznala. Le kje lahko avtorica dobi tako fascinantne ideje in kombinira zgodbo za otroke z elementi grozljivke, kriminalke, zgodovinske zgodbe ter znanstvene fantastike, da ne omenjam odličnega angleškega humorja?

Čeprav so mnogi filmsko uprizoritev kritizirali, sem bila jaz ravno obratno, nad prvim filmskim izdelkom, naravnost navdušena.

In tokrat sem gledala peti del. Hmja. Ne vem ali na vtis o filmih res vpliva le stanje v katerem se v tistem trenutku nahaja gledalec, ampak mene je film dolgočasil. Jaka je bil povsem navdušen. Iskrečih se oči mi je ob odhodu razlagal, da je knjigo sicer kmalu po začetku branja odložil, ker mu je bila preveč razpotegnjena ….natančno to bi lahko rekla tudi jaz o filmu …. film pa mu je bil napet, zanimiv …skratka fantastičen.

Jaz lahko le rečem, da po toliko nadaljevanjih nad samo zgodbo nisem več impresionirana. Ja, hodijo skozi stene, letajo po zraku, nič kolikokrat zamahnejo s čarobno palico in pričarajo razne ptice, vetrove in bliske …. vmes pa se nemalokrat spopadejo z nekakšnimi zmajevskimi bitji in se tresejo pred SAJVESTEKOM ….. vse skupaj konec koncev diši po Piratih s Karibov ….ok, Pirati dišijo po Harry-ju ….ali pa mogoče Gospodar prstanov po Harry-ju ….Kakor koli že …danes ob polnoči bomo končno zaključili s to jaro kačo in upam, da nam no Rowlingova kmalu postregla s kakšno drugo zanimivo zgodbo. Ja, ženska je fenomen in kapo dol glede njene domišljije in pisateljskih sposobnosti, vendar z dolžino Harryeve zgodbe in debelino teh knjig je res malce preterala, priznate?

7 Replies to “Harry Potter …. no, ja”

 1. Val, dala si mi odlično idejo za prispevek o branju knjig, ker se tudi jaz spopadam s podobno “težavico” ….. enostavno ne najdem pravega časa za branje in se mi knjige po mesece valjajo po policah. Poleg te moje nerednosti pa poskušam discipline pri branju navaditi Jako.

 2. Hmm tale Harry je pa res faca…jaz sicer nisem prebrala nobene knjige, ogledala pa sem si prva dva filma…prvi je bil super, drugi že malo manj…Mogoče sem pa preveč zrasla v tem času:)
  Kar se knjig tiče, nekako splošno velja, da so vedno boljše od filmov, samo jaz imam kar nekaj težav z branjem…mislim, ne da ne znam brati, a enostavno mi ne gre in se mi ne da, tako da za take so filmi prav super zadeva:) Sicer pa je sedaj itak popularno že za šolo gledati filme in obiskovati gledališče, da ti ni treba prebrati domačega branja:) Malo se hecam…, da ne bo kdo mislil, da spodbujam to. Tudi sama se včasih prav prisilim v branje, ker sem prepričana, da je v knjigah skrito veliko znanja, idej in tudi besed, ki te odpeljejo v povsem drugi svet.

 3. sasa zanimivo sklanjanje 😀 (ponavadi me kar ne sklanjajo, mi je pa všeč, kar si skovala 😀 )
  Smo gledali film včeraj. Fuuul je fajniiiiii 😀 Jz bi kr rada, da bi še dlje trajal. Joj, res, da ne bi kdo povedal, če kdo umre!!!!

 4. Meni je bil Harry kar kul, čeprav seveda ne presega branja.
  Pa neee poveedaaaat, kdo umre zavoljo tistih, ki nis(m)o na poletno branje mislili že med mrzlimi zimskimi večeri in pravočsano naročili svojega izvoda ali ves večer taborili v Konzorciju.

  Pozdrav iz Motovuna, kjer uživam v malo drugačnih, a enako pravljično-čarobnih filmskih užitkih.

 5. Ciril, s čim se ne strinjaš? Z “no ja” ali z majchko? Hudiča, kako se sklanja Majchek?! 🙂
  Ja, veš jaz nisem tak pravljičarski fan in me je Harry od vseh teh Prstanov in podobnih pravljic, še najbolj očaral. Je pa lepo videti, da je toliko ljudi navdušenih nad temi zgodbami. A mi bo že kdo povedal kdo umre v zadnji knjigi?! 🙂

 6. Hm se ne strinjam.Smo ravno prišli iz kina in smo bili navdušeni. Prav sede se malce odklopiti in spustiti v pravljični oz. čarovniški svet. 🙂 Tak film moraš gledati na drugačen način sicer si razočaran. 🙂

 7. Najprej nisem želela začeti brati knjig, ko so izšle, ker me je ravno ta pomp okoli Harryja odbijal. Ko je največji naval minil, sem ga pa enkrat slučajno našla v knjižnici. Prebrala in mi je bil všeč. 🙂 Tudi sama se že od malega rada izgubljam v pravljicah. Se strinjam, da si Rowlingova zasluži vsa priznanja za domišljijo. Moram pa reči, da imam veliko raje knjige kot filme. Raje si sama predstavljam stvari kot pa da mi jih servirajo.
  Jutri gremo obširno družinsko v kino pogledat novi del… Bomo videli kaj bo.
  Veliko bolj komaj čakam na novo knjigo. Mene debelina ne moti. Mogoče res kje malo nateguje vse skupaj… Ampak tako lahko kakšno minutko dlje ždiš v pravljičnih svetovih. 🙂

Komentarji so izklopljeni.