Zakaj vedno spimo v Accor hotelih

O našem tokratnem dopustu še nisem povedala vsega.

Francija v takšni ali drugačni obliki nas spremlja skoraj vsako leto in tudi Provanso smo že obiskali, vendar predlani iz Azurne obale hiteli proti Barceloni, še leto poprej pa tudi iz Azurne proti Parizu. In tako nikoli imeli dovolj časa ali energije za opazovanje širnih polj žita in sivke, ki se raztezajo poProvansi.

fr.JPGfrimg_783311.JPGfrimg_78341.JPGfrimg_78312.JPGfrimg_78061.JPGfrimg_77321.JPGfrimg_77261.JPGfrimg_76962.JPGfrimg_76891.JPGfrimg_75201.JPG

Tiste prve poti proti Parizu smo se poti lotili s šotorom v prtljažniku. Priznam, šotor ima svoj čar, še najbolj, ko ga vsak drug dan postavljaš v popoldanski sopari, ko ti po riti teče znoj, ti pa pritiskaš na tisto pumpo, ki naj bi pomagala pri napihovanju blazine, ki itak drugi dan potovanja ponavadi poči. Da ne govorim o navdušenju, ko lahko takoj za tem odidemo po nakupih in nakupimo vsaj 4 nove pene za na plažo, ki jih itak uporabljamo le za spanje. Kljub 4 penam pa začuda še vedno čutimo vsak kamenček, vendar več jih res ne moremo nakupiti, saj smo z njimi zapolnili še zadnji prostorček v prtljažniku.

Zvečer pa toaletno torbico pod pazduho in med pajke na WC ….. pa pogled pod nebo in pred spanjem en očenaš, da zjutraj ne bi deževalo, saj je treba šotor pospraviti in nadaljevati pot v naslednji kraj.

frimg_74121.JPGfrimg_7654.JPGfrimg_7796.JPGfrimg_7853.JPGfrimg_73141.JPGfrimg_77371.JPG

In tistega dne, ko smo v skrbeh gledali proti temnemu nebu in se na poti do Pariza, nekje v Lyonu, na željo Jake ustavili, da se okrepčamo v McDonalds-u, se nam je pokazala Marija …..ali pa se na je usmilil moj Bill.

Avto parkiramo, se že premikamo k vhodu McDonaldsa, pred tem pa pogledamo proti sosednji smešni kockasti stavbi, na kateri se kiti napis Hotel Formula 1 Price €24. Naš skeptični Tomaž se je ob napisu itak nasmejal in cinično pripomnil nekaj o nategovanju kupcev z velikimi napisi o strašansko nizkih cenah na katere potem dodajo še turistično takso pa davek na turistično takso pa še kakšen prispevek na norce ….. Pa poglejmo to čudo, ki nosi ime Formula 1, sva vztrajala z Jako! Vstopili smo, Tomaž se je s hrbtom naslonil na nekakšno kotno mizo medtem, ko je mene spraševal o tem, kje naj bi bila recepcija. Ja, sediš na njej! 🙂 Recepcija res ni bila razkošna, tudi znanje tujih jezikov ni lastnost, ki bi bila zahtevana pri receptorjih teh hotelov, vse ostalo pa štima v nulo. Res! Cena, ki je bila zapisana pred hotelom je veljala za noč, za vse 3 …no, brez zajtrka, vendar nobenih dodatnih davkov in prispevkov.

frimg_77161.JPGfrimg_77071.JPGfrimg_76771.JPGfrimg_78041.JPGfrimg_78062.JPGfrimg_78071.JPGfrimg_78842.JPG

Soba? Kocka z zakonsko posteljo preko katere je pograd. Omar ni, namesto teh so kovinski nosilci in obešalniki, kamor lahko obesiš svoja oblačila. Vendar tista soba je imela celo klimo in TV. V vogalu sobe je stal še umivalnik, WC in tuš pa si moral obiskati na hodniku. Ja, še vedno boljše, kot v campu. Hotel na katerega smo naleteli je moral biti odprt le nekaj mesecev nazaj. Povsem nov, čist, urejen, z varovanim parkirnim prostorom. Vse to za 8€ na osebo!!!!

V recepciji smo vzeli majceno rumeno knjigico, kjer je bilo zapisanih naslednjih 300 in nekaj hotelov, ki jih ima Formula 1, razpršenih po Evropi in sklenili, da bodo šotor in blazine od tam naprej zatrpani povsem v ozadju našega prtljažnika in se jih ne dotaknemo več.

Formula 1 je najnižji nivo hotelov, ki spadajo v sklop Accor-jevih hotelskih verig. V Evropi ima Accor več kot 2.300 hotelov.

Naslednji nivo, boljši od Formule 1 je Etap. Etap ima sobe podobnega standarda, le kopalnica je sestavni del vsake sobe. V Evropi ima Etap prav tako, kot Formula 1 več kot 300 hotelov vsakega ranga, Ibis, ki je naslednji nivo pa celo blizu 700. Ibis ima le v Parizu okrog 80 hotelov, tako da vsaj glede Francije ni bojazni, da ne bi dobili sobe vsaj v enem od teh.

Ibis ima že tipično klasično recepcijo, ki obratuje celo noč, receptorji obvladajo že tudi kaj drugega, kot le lokalni jezik, sobe pa imajo tudi “normalno” opremo, ki pa je v vseh Ibis hotelih skorajda identična. Ibis ima seveda vse sobe klimatizirane, nekateri od njih pa imajo morda lahko celo bazen in kakšno skromno fitnes sobo. Takšno srečo smo imeli tokrat s hotelom Ibis v Orange-u v Provansi, za katerega smo za nočitev nas treh odšteli 70€.

Od tam naprej gredo kvalitetno in cenovno še višje
Mercuri
Novotel
in najdražji Sofitel

Preizkusila sem že vse, razen Mercuri-ja in prisegla bi na zlato sredino. Ibis je nekaj, kjer se počutiš najbolj sigurno in udobno, vsekakor pa je za kratkotrajno nočitev ali dve na poti, tako Etap, kot tudi Formula 1, odlična rešitev.

Organizacijsko zadeve klapajo v nulo. Vsaka od teh verig ima podobno urejene kataloge, ki ti dajo jasno informacijo o lokaciji in ceni sobe. Pri nizkoproračunskih hotelih, kot so Formula 1, Etap pa tudi Ibis (čeprav slednjega ne bi trpala v skupino nizkoproračuncev) v katalogih ni fotografij samih hotelov, pa saj konec koncev so si vsi zelo podobni. Vsi se načeloma nahajajo malce izven centra (ponekod v industrijskih predelih ali trgovinskih centrih), kjer je zemljišče cenejše, vsi so grajeni v nekakšnih kockah brez balkonov in nepotrebne dekoracije, pa tudi sobe so opremljene na povsem enak način. Kar je krasno, saj točno veš kaj te čaka.

Formula 1 in Etap delujeta v stilu nizkoproračunskih letalskih družb, vendar brezhibno. Rezerviraš lahko po internetu ali telefonu (to zna biti malce zamudno, saj moraš znati francosko in pa pogovarjaš se z avtomatom), odpoveš lahko še isti dan do 17:00 ali nekaj podobnega in to brez stroškov in cirkusa. Plačaš vnaprej tik pred vstopom v sobo, lahko tudi ponoči preko avtomata, ki stoji pred vhodom. Ob plačilu prejmeš kodo, ki jo vtipkaš na tipkovnico, ki se nahaja na vratih sobe. Koda ti odpira vrata do termina, ki ga imaš vplačanega.

V Franciji, kjer je teh hotelov več, priporočam, da izberete hotele z višjo kodo (vsak hotel ima namreč svojo številko), kajti hoteli z nižjimi številkami so lahko že precej stari in obrabljeni in to je edina zamera, ki jo morda lahko imam.

Povezane teme:
McDonald nima več Shake-a
,
Helga nas je peljala,
Naš super izlet v London,
Jakovi zapisi o naših počitnicah v Provansi

14 Replies to “Zakaj vedno spimo v Accor hotelih”

 1. Saj vem, da je tale tema že prastara, samo sem se prav spomnila nanjo in nate Saša, ter rezervirala Accor (Ibis) hotel v Valencii za eno noč. 🙂 Letiva namreč Benetke-Madrid in nato Madrid-Valencia, kjer naju organizatorji poberejo in dostavijo na cilj naslednji dan.

  Torej imava en slab dan za spanje in šetanje in sem tuhtala kam bi položila riti in glave za tisto eno noč in sem se spomnila na tvoje priporočilo. 😉 Poročam o vtisih.

  Grem zdaj iskati še Accorjeve hotele v Firencah, ker bova tudi tam rabila kmalu prespati eno noč. 🙂

 2. Ker gremo ravno v F, kako naj bi zgledala oz. kje najti to koda, ki naj bi bila čim višja?

 3. katere kraje ste še obiskali?
  Vidim slikce sivke 🙂 Ste slikali v okolici Saulta (pač Orangeu najbližji) ali kje drugje?
  Kater kraj je bil top of the pops? Meni St.Remy.
  Ha, vidim da so Francozi tudi na vas naredili vtis rahlo vzvišeni, a znosni. No po deset mesecih, se sedaj že lepo razumem z njimi, ko pa kaj hočejo od mene (recimo edini parkir plac v senci na 10km plaži) pa angleščina laufa sto na uro in prijaznost tudi.

 4. Jaka in jaz na dopustu stalno kolovrativa s fotoaparatom v rokah in škljocava. V bistvu ne delava več enakih posnetkov, saj Tomaž nima živcev in časa naju čakati pa povrh tega imava le en fotoaparat. Slikava pa kar naprej, le da so motivi različni ….eni ratajo, drugi ne. Je pa z digitalcem zadeva bistveno lažja, kot prej s klasičnim in še potem jo lahko malo dodelaš.
  Mi smo poleg Formule 1 in teh ostalih v verigi Accor-ja preizkusili še kup drugih verig variante bed and breakfast in na koncu ugotovili, da ima Accor to stvar še najbolje poštimano.

 5. Full lepe fotke! a to že v prvo uspe, ali je treba narediti nekaj posnetkov več, da potem lahko izberete res tistega ta najboljšega? S komentarji o hotelih pa se kar strinjam. Izkusila sem Formulo 1 ter še enega na A, pa sem pozabila ime:(

 6. Dobre fotke. Ko naslednjič potujemo, bom poizkusil te hotele. Edino kar je problem, je dejstvo, da Moni prisega na vile v Toskani in mislim, da je dopust prvega maja že zapečaten in da bomo potem verjetno kupili svoj hotel – avtodom.

Komentarji so izklopljeni.