Izberi si dobro geslo!

Naj začnem z zgodbo en mesec nazaj. Bložič je bil. Tisti super žur, ki ga je že drugič organiziral Denis zvani Človek. Čeprav utrujena od zanimivega dne, ki smo ga preživeli v Kranjski, sem se vseeno zvečer odločila za kratek skok na dogodek in srečanje starih blogerskih prijateljev.

V polni in dokaj hrupni sobi sem rekla besedico ali dve tudi s kolegom Boštjanom, ki mi je omenil dogodek, ki ga pripravlja in v programu katerega naj bi bila tudi okrogla miza na temo bloganja.

“Bi v okrogli mizi sodelovala tudi ti?” me je vprašal “pride tudi Had, Hirkani, Človek in Jan Ferme…”
Ja, seveda zakaj pa ne, sem mu rekla in se kmalu zatem že poslovila.

Na pogovor sem že čisto pozabila, ko kakšen teden kasneje v svoji pisarni pregledujem letak, ki se je znašel med mojo prejeto pošto. Obračam liste in se poglabljam v program seminarja, ki me takoj privleče, saj je marketing moja šibka točka in če je ta povezan še z internetom, se mi noge itak takoj zašibijo. Bi morda le šla na ta dogodek, pomislim, ko iznenada med zapisanimi udeleženci okrogle mize zagledam svoje ime. Opa, očitno se je iz pogovora iza šanka, izcimil resen dogovor?!

In tako sem v torek zjutraj živčno kolovratila po centru Ljubljanje in bentila ob iskanju parkirnega prostora, nekaj minut kasneje pa že pridno poslušala prvo predavanje na temo optimizacije spletnih strani.

Andraž Å talec iz podjetja Red Orbit me je navdušil s praktičnimi prikazi in živahnim predavanjem in precej uporabnimi nasveti, kako se hitreje znajti na prvih mestih na straneh spletnih iskalnikov. No, saj sem nekaj stvari že sama ugotovila preko testiranja pri pisanju   …… ojoj, spet sem zašla … v bistvu sem želela povedati tole:

Naslednji predavatelj je bil Klemen Mišič iz podjetja IP. Ponovno odličen govornik, ki je nekaterim razdelil lističe papirja in nas poprosil naj nanje napišemo svoje vstopno geslo za vstop v računalnik. No, nisem bila čisto iskrena, a vseeno dovolj blizu, da sem takoj naslednji dan sklenila svoje geslo spremeniti. Saj veste …za vsak slučaj … nikoli ne veš, kakšni čudaki se motajo po svetu …. no, ja, saj je gesla nekajkrat raztrgal pa tudi ni mogel vedeti katero je moje ….. a za vsak slučaj …. hmmm ….. In ker mi je predavanje pustilo tudi pečat novega znanja, sem geslo želela tokrat spremeniti v pravo, takšno močno geslo.

OK, OK že najmanj tisočkrat sem že slišala, da naj bo geslo sestavljeno iz črk in številk in naj to zagotovo ne bo kakšno ime mojega dragega ali otrok v kombinaciji z rojstnim datumom ali bože nedaj obletnica poroke.

Če bi to zapisal moški, bi to zagotovo bilo močno geslo, ker nihče ne verjame, da bi moški osebek lahko kaj takšnega zapisal v geslo, ki ga odtipkava dan za dnem. No, pa datum rojstva tašče tudi.

To o datumih in imenih torej vem in zato tega res že leta nisem uporabljala, a tokrat me je predavatelj prepričal tudi v to, naj ne uporabljam nobene logične in lepo berljive besede, ki se jo da najti v kakšnem slovarju.

In kaj naj potem? Naj bo moje močno geslo takšno zbg5d7gts8cvw ? Super! Takšno geslo bo res težko razvozljati! Tudi meni!

A ta Klemen Mišič ni bil od muh. Povedal nam je učinkovit recept za dobro geslo. Pomisliti je treba na kakšno pesem, ki ti je všeč …. npr. Na planincah sončece sije in si zapisati le prve črke vsake besede NPSS, dodati še kakšno številko, ki ti je ljuba in imaš krasno in močno geslo.

In tako se jaz včeraj znajdem pred dilemo in ugibanjem katera pesem mi je všeč in ima dovolj zapomnljiv verz. Hmmm?! Pa ja ne bom tako neizvirna in uporabila NPSS?!

V trenutku mučenja in napenjanja možganskih celic zagledam na svoji mizi najnovejši izvod knjige, ki bo v naslednjem tednu odšel v roke naših kupcev. Pa imam rešitev na dlani, začetnice tega naslova v kombinaciji z mojimi srečnimi številkami, bodo tvorile geslo, ki mu ni para!

Ob pol petih popoldne sem z mize pograbila kup papirjev, v torbo na hitro zabrisala notesnik, med drugim pozabila kabel za električno napajanje in oddrvela iz pisarne po sina, ki sem ga dostavila na trening tenisa.

Bom doma zvečer dokončala kup stvari, ki mi jih ni uspelo v službi, sem si mislila.

A doma mi svojega novega močnega gesla ni in ni uspelo shekati 🙂

Zaporedje besed se nikakor ni zložilo v pravo geslo. Naslov knjige je: Ne pojej vseh bonbonov naenkrat ali je Ne pojej vseh bonbonov hkrati? Mogoče pa je Ne pojej takoj vseh bonbonov? Vraga in te bonboni!!!!!

In kaj če poskušam naslov knjige zgooglati?

Hudiča, ko pa je to povsem nova in sveža knjiga, ki je še ni na policah knjigarn. Naši kupci jo dobijo prvi in šele po treh mesecih bo ta ista knjiga na voljo tudi drugim! Grrrr! Po polurnem brezupnem poskušanju vseh možnih kombinacij in sikanju skozi stisnjene zobe, se me je usmilil celo moj mož, ki navadno nima posluha za takšne moje veleumne izume in poklical našega sodelavca, ki dela na področju knjig ter ga poprosil naj pove točen naslov naše zadnje knjige. Nima pojma, je rekel.

No, če smo se že začeli blamirati, sem potem klicala še jaz kolegico, ki je bila že bližje rešitvi, saj je vedela, da se v naslovu nahaja beseda hkrati in bonboni … a kaj ko zadeva s kraticami Ne pojej vseh bonbonov hkrati, še vedno ni delovala.

Nič, vrgla sem puško v koruzo in jezna odšla spat.

Zjutraj sem oko takoj vrgla na tisto nesrečno knjigo, ki je še vedno mirno ležala na mizi. Ne vseh bonbonov hkrati! je naslov knjige! Ne vseh bonbonov hkrati?! Kaj vseh bonbonov?! Grrrrr! In kje je prevajalec pustil glagol?!

No, sedaj vem kakšen je naslov knjige, a me je stvar res tako znervirala, da sem si izbrala drugo knjigo in to takšno, ki ima vmes tudi glagol!

2 Replies to “Izberi si dobro geslo!”

 1. Hehehe, ne vseh bonbonov hkrati! Dober naslov za knjigo, čeprav je brez glagola. V naslovih so lahko izpuščeni, tako mimogrede.
  No, ena tistih sem, ki jih “imamo vsi tako radi”. Bere, komentarja pa ne pusti. Tokrat puščam sled.
  Ker sem bila tudi jaz na konferenci in ker mi je bilo všeč, pa ker sem tudi jaz potem zamenjala geslo, skoraj vsepovsod.
  Veš, kaj sem se spomnila, marsikdo ima eno geslo za vstop v računalnik, pa za msn, pa za na blog, pa za … ja, hekerji pa res ne bi imeli dosti dela, če je povsod isto geslo, kajne?

  Lepo te je bilo spoznati v živo,

  pozdrav

  Uršula

Komentarji so izklopljeni.