Kako sem vtikala tamalega

Jan, nisi imel čisto prav …. samo na pol si zadel s tem, ko si med “cvetke” dodal mene. Res je že, da jaz ne sedim križem rok in čakam, da mi bo kdo kaj naredil. Ne, jaz se moram res čisto vsake traparije lotiti sama!!!

In sedaj naj vam priznam sramoto svetovno. Po novem uporabljam Mac-a. Ne, ne nisem med tistimi, ki ga obožujejo in hvalijo na vse pretege. Res je blazno lep. Tistega belega prenosnika z 13″ monitorjem imam. A kaj, ko je bilo za delo v pisarni potrebno urediti še to, da imam na njem Windowse, ki jih itak sedaj stalno uporabljam.

No, na tem Macu imam neviÄ‘eno težav. Med drugim me strašansko jezi, ker nimam tipke za brisanje naprej. Potem mi odpadajo lasje, ko mi v mailu in podobnih zadevah, ki delujejo na Word osnovi, ne deluje afna. Nobena kombinacija ne pomaga. Enostavno1 moram iti nekam drugam, @ skopiram in jo nesem v mail. Ja, ja, tukaj dela, ker sem na netu 😉

In še eno težavo sem odkrila pred kratkim. Namreč ta vrag ima za CD-je le eno režico. Nobenega vodila, ki bi prilezlo ven in bi tja vtaknil CD ali DVD in bi ga vodilo potegnilo nazaj. Pri Mac-u enostavno porineš CD v režo in laptop ga sam “popapa”. OK, zgleda fensi.

A kaj, ko baba, kot sem jaz naleti na problem, da ima nek driver na mini CD-ju in ga vtakne v režo. Ajde, jasno, da večjih CD-jev, kot je luknja ne vzame, a manjše ????!!!

Torej ga porinem notri. Počasi. Nič. Å e malo. Nič. Do konca. Nič. Vraga, premajhen je in ga sistem ne zagrabi. Bi ga jaz zdaj rada ven vzela. Pritiskam na tipko eject in nič. Ne zazna! 🙁 🙁 🙁

Poskušam s pinceto, poskušam tresti. Nič! Pa ne bom si jaz sramote delala in tak laptop zdaj na servis nesla, ali kaj?! Bom že našla rešitev!

Vzamem en velik CD in poskušam tega spraviti v režo. Bo zaznal velikega in oboje vrgel ven. Porinem notri.

Vraga!!! Sedaj imam velikega in malega vtaknjenega v režo. In očitno mi ne preostane drugega, kot da si dam vrečko čez glavo in nesem laptop na servis2.

 1. no, ni ravno enostavno []
 2. je še v garanciji []

12 Replies to “Kako sem vtikala tamalega”

 1. Beti, Tale oranžna na rumeni je še stara stvar, ki jo itak nameravam spremeniti, ampak nisem teh tehnikalij tako vešča, da bi to hop-cup spremenila. Imam sedaj napotke, kako se spreminja kode in kje, tako da se bom tudi tega lotila, obljubim.
  Medtem pa ti svetujem, da imaš očala pri roki :), ali pa greš na ukaz view(pogled) in si tam povečaš črke 🙂

 2. saša: barve tvojega bloga so super; pa vendar bi imela eno pripombo in sicer na rumeni podali rdeče črke = to je super, ampak glede na to, da so črke izredno majhne, so težko berljive (saj ne rečem, malce me verjetno tudi emšo daje))) – zato predlagam, da jih malce boldaš – če pa ne gre, bom šla pa po očala.

 3. Zdaj bo pa spet eno “tablontno” ven vrgla: “Ampak kje za vraga naj najdem “command”?
  Sicer pa le shift in 3 npr. ne deluje!

 4. Theres been a few threads on this but might as well do this anyway:

  command-shift-3: capture screen to file
  command-fn-shift-3: capture screen to clipboard
  command-shift-4: capture selection to file
  command-fn-shift-4: capture selection to keyboard

  However I would also recomend a freeware app from yellow mug software (http://www.yellowmug.com) called SnapNDrag.

 5. ejejej, kaj pa ti je bilo……saj ne nucaš Mac-a IN Visto?!!? Pa tako sem te pohvalil , glede računalništva, zadnjič! Prinesi ga semle(veš kam) – pa ti ga dam ven ali pa se oglasim na Vič jutri – tako ali tako sem tam?!
  Jaooooo,spet sem pozabil na tole seštevanje na koncu, mi pa ne gre – moram narediti tako da tole preskočim – bom že nekako…….
  MAC:
  1) To capture the whole screen: COMMAND, SHIFT, 3

  2) To capture a window, dock, menu bar, etc: COMMAND, SHIFT, 4, then press spacebar to choose.

  3) To capture a selection: Same as 2 but don’t press spacebar, instead click and drag mouse.

  4) Go to Macintosh HD, Applications, Utilities, and click on Grab.

 6. Å e nekaj me ta trenutek smrtno resno jezi pri tem Macu!!! Nima Print screena!!!!!! Kako vraga lahko enostavno skopiram sliko, ki jo vidim na ekranu?! Grrrrrr!

 7. če že tako nujno rabiš win, ti svetujem kakšen virtual način. Paralels, vmware ali menda dela celo Virtual PC. Sam imam paralels in deluje povsem spodobno.

 8. Jan, verjamem. Mogoče se pa zmeniva kdaj za kakšno dobro ceno in ti ga prodam. Ali pa me boš mogoče znal prepričati, da le ni samo lep, ampak tudi praktičen in uporaben 😉

  Mirjam, po mojem ni razloga, da se ti bi sedaj stvar počasi premikala, ker jaz vse slike preden jih naložim vedno “zmanjšam”. Razen tiste iz Rima … mogoče se ti zaradi njih zadeva počasi odpira? Saj bodo šle kmalu iz prve strani.

  Sekundek; vem, da na macu deluje alt+shift+2, ampak tale moj mac je sedaj le še ohišje in pod Windows okoljem to ne velja več … no, sem tudi to poskusila, pa ne deluje 🙁 … ne deluje noben shift pa alt …pa niti shft na desni ali levi … pa niti z Vjem, niti z 2, niti s katero koli drugo tipko. NE GRE!!!!! Grrrrrr! Sem se že obrnila na MS Slovenija in smo že 100 variant sprobali …. sedaj so mi pa poslali 5 strani tehničnih napotkov in moram še to popraviti oz. poskusiti z vsemi nastavitvami. Mah, saj mogoče je finta v levo, ki ima veze z Visto. Ker BTW poleg Maca imam še tole Visto, ki mi bo pa itak požrla še preostanek živcev 😉

 9. – Afno najdeš na ALT+SHIFT+2
  – manjših CDjev se ne vtika not in tudi eject ne bo pomagal. Vzami pinceto in ga potegni nazaj ven.
  – zakaj točno imaš Win na Macu ?!?!?!

 10. Saša, nima veze z napisanim, pa vendar. Je nova podoba strani “kriva”, da se mi vse skupaj tako počasi premika (tehnično) ali ima še kdo podobno “težavo”? Saj potem, ko se naloži, je OK, ampak preden se to zgodi, traja nekaj časa…

Komentarji so izklopljeni.