Krška nuklearka – nevarnost ali le promocija Slovenije?

So imeli v nuklearki Krško res le vajo? Ali nam je grozila resna nevarnost?

Oh, le kdo bi vedel kakšni interesi ali bojazni se skrivajo za tem!

Bolje, da se ne izobražujem več, ker me nova znanja le strašijo. V šoli PR-a so nas trenirali o komuniciranju v primerih krize. In tam pravijo, da je vsaka kriza lahko tudi priložnost, le komunicirati moraš pravilno. Kakšna priložnost vraga pa lahko nastane iz te situacije, sem si mislila včeraj? A danes mi je jasno – promocija Slovenije, turizem. Idealno! Pred poletno sezono izkoristiš obisk Busha, ki je sicer zanimiv, a saj tip potuje kar naprej in jaz npr. niti slučajno ne vem kje je bil nazadnje. Tudi Američanom je najbrž malo mar. A, če svojega predsednika pošljejo v “ogroženo” državo ali če živiš v bližini države, ki lahko eksplodira, oh, to je pa nekaj povsem drugega, kajne?

Mislim, da ni medija v Evropi, ki včeraj ne bi poročal o naši mali državici in s pravilno komunikacijo bomo lahko le pridobili in ničesar izgubili. Je “vajo” naročil minister za turizem? Huda ideja, vam rečem!

A še nekaj so me naučili v šoli LSPR. Kriza je lahko plod afere ali plod katastrofe.

Tole zgoraj bi bila afera, morda celo dobro iscenirana afera. V skupino afera bi lahko dali našega Boška Å rota … informacija, ki je pricurljala ven, resnična, neresnična …. kdo bi vedel, a nihče ni mrtev ali ranjen, le kup fovšije in tone materiala za novinarje.

Kaj pa če je prišlo do katastrofe? Napaka v jedrski elektrarni Krško pa bi lahko šteli tja.

Tudi katastrofa je priložnost. Vsaka kriza je rešljiva in nadaljevanje “zgodbe” je odvisno od upravljanja s kriznim PR-om.

Pa si poskusimo predstavljati najbolj črn scenarij in recimo, da je iz Krškega res ušlo kaj nevarne snovi. Odgovorni so to odkrili, zadevo sicer ukrotili, hkrati pa poklicali1 največje mojstre PR-a ter jih povprašali kaj storiti. Sreča, mrtev ni nihče … vsaj te dni še ne 🙂 , delavci itak ovce, pojma nimajo kaj se dogaja, unih par, ki pa vedo pa itak poleg njihovega zdravja skrbi še marsikaj drugega.

Pa naredite vi domača nalogo in mi povejte kaj bi storili vi na njihovem mestu:

A/ poklicali vlado, jo prosili za vse top veze, ki bodo javno potrdile, da se v Krškem nič ne dogaja, da je stvar povsem varna in izjavljali, da je šlo le za vajo … medtem pa pridno krpali vse možne luknje, ki so se pojavile v lastni hiši?

B/ prosili direktorja in nekaj ostalih, ki jim je jasno, da zadeva ogroža vsaj pol Evrope, da javno priznajo, da se je zgodil težek feler, stvar je ušla nadzoru, se opravičujejo, itak bo njih in nas zraven pobralo v naslednjih 3 letih … ampak kaj ni kaj storiti … stvar je ušla ….. se je zgodila ….. kaput ….. križajte nas, vrzite vlado iz EU-ja, pol Slovenije naj se preseli na Antarktiko, in kaj pol?!

Ohja, in kaj bomo sedaj? Ušli? Tepli krivce? Ali pa se morda še naprej ukvarjali s tajkuni?

Vam povem, moja bluetooth miška je včeraj brez razloga nehala delati! Nekaj čudnega bo v zraku 😉 !

 1. bistra poteza []

12 Replies to “Krška nuklearka – nevarnost ali le promocija Slovenije?”

 1. joj krena, kakšne bedarije pišeš ti, daj se malo pozanimaj prej, magari odsurfaj na nek spletno stran in si preberi zadeve, ne pa pisat takšne nesmisle in zavajat ljudstva

 2. Mikec, tale podgurska ni bila nalašč napisana. Glede na to, da se šele privajam na dolenjski melos ( namreč mož je kupil vinograd in postavil zidanico) nisem niti dobro vedla, da je to bolj negativna prispodoba. Sem malo poškilila na tvoj blog tako, da vidim, da si toliko star kot moja najstarejša hčerka; pa sorči od ene matke :)))

 3. Mikec, nisem trdila, da je prihajalo do eksplozij (he, he, he, ta bi bila pa dobra), pač pa do tresenja, ki smo ga mi navadni ljudje, laiki, po toliko in toliko letih začeli povezovati z zaganjanjem in ustavljanjem nuklearke, ker so potresi sovpadali z ustavljanjem in ponovnim zagonom. Zakaj pa, se pa res nisem nikoli poglabljala. “Takle mamo” smo rekli in se sprijaznili z usodo, da moramo živeti v neposredni biližini nuklearke in njenih odpadkov.

 4. @ lisica,
  ker povezuješ potrese z nuklearko, predvidevam, da ne veš, da v reaktorju ne potekajo nikakršne eksplozije, temveč le izredno hitre reakcije, ki jih kontrolirajo kontrolne palice (33 jih je), tako da absorbirajo nevtrone. Možnost ustavljanja reakcij pa je lahko tudi s pomočjo spreminjanja koncentracije borove kisline. ÄŒe potopijo kontrolne palice v vodo, enostavno povlečejo nase nevtrone, da ti ne pridejo v stik s tabletkami in tako ni cepitev. Nikjer v procesu ni eksplozije. Pred cca. 8-mimi meseci sta bila dva manjša potresa, a ne zaradi nuklearke (tudi jaz živim relativno blizu).

  Sicer pa ne verjamem, da bi Bush hodil v “radioaktivno” in jedrsko “nevarno” državo. 🙂

 5. No ja, mi, ki smo dolga leta živeli zraven nuklearke vemo, da radiološke postaje zaznavajo povišano radioaktovnost od trenutka ko so jo zalaufali. Pogostokrat pa so se potresi pojavljali ravno v času, ko so nuklearko ustavljali in zaganjali. Tako, da smo po obnašanju živali ugotavljali, kaj je vzrok potresu, ali nuklearka, ali mati zemlja. In to zdaj “no big deal”. Afera pač. Dobro je preusmerila pozornost od boškotovšrotov na buša in vrum, se je že začelo evropsko, nihče več se ne spomni Å rota, še manj ostalih orožarskih afer.

 6. Hehe, zdaj si me čisto uničila, ker sem dejansko tam doma 🙂 Samo jaz sem dal nalašč v narekovaje, ker je prispodoba za tiste, ki so neke podatke govorili na pamet, brez da bi se prej pozanimali o dejanskih podatkih. Recimo ko sem bil na 24ur tarča kot neumen in prizadet osebek, ker si “ne znam” predstavljati tlak 5 barov 🙂 Na take sem apeliral z omenjeno prispodobo.

 7. Hvala Mikec si me čist potolažu s temi podatki! Na žalost sem prepozno prebrala blog “podgurskega” fizika :))

 8. @ krena,

  1. primerjanje naše elektrarne s černobilsko je popolnoma mimo, kajti zgrajeni sta na čisto drugačen način. ÄŒernobilska je imela le jekleno streho, medtem ko ima naša meter debelo plast jekla oz. železobetona. Zdrži tlak 5 barov, pri prekoračitvi pa kupola le odleti v zrak, vendar za to je potrebno več sto tisoč ton obremenitve! In ja če se pojavi sevanje znotraj zadrževalnega hrama, ne bo ušlo ven, saj je ravno to njegov namen. To je isto kot če bi se pred atomsko bombo skrila v dovolj debelo klet, bi preživela, vendar bi umrla zaradi lakote, ker imajo delci velik razpolovni čas.

  2. Sevanje vpliva na naravo in genetiko, vendar ne sevanje iz NEK. Ali ste vedeli,da pri povprečnem letu s potniškim letalom dobite sevanja 3 mikrosievertov na uro, pri rentgenskem pregledu 50 mikrosievertov in 1 ura gledanja televizije na dan znese dozo 20 mikrosievertov? Potem pa mediji naredijo paniko, ker je bilo za samo 2 ure sevanje povečano za 50 nanosievertov, kar je 10 na tretjo potenco manj. Vzrok je bil seveda dež, ki je zbil delce radona k tlom in je Geigerjev števec pokazal povečano sevanje. Ampak ljudje pač tega ne vedo in na račun medijev zganjajo paniko (mediji imajo čisto preveč manipulacije z nami). Skoraj bi si upal trditi, da je v kleteh televizijskih hiš mnogo večja količina radona od dovoljene, pa tega sploh ne vedo… 🙂

  ÄŒe zaključim v celoto, ne skrbi 😉

 9. Krška nuklearka stoji tudi na zelo potresnem območju, no en sam močnejši potres pomeni poškodbo reaktorske sredice…..
  vemo kaj to pomeni…nemški časopisi so pisali, da so evropske radiološke postaje zaznale povišano radioaktovnost , a zdaj naj pa verjamemo našim o napaki brez posledic …to pomeni zavajanje javnosti. Saj kaj pa lahko zdaj naredijo? Naj nosimo maske naookoli ? Kar spomnimo se ÄŒernobila konec osemdesetih let, posledice sevanja so še danes vidne, 100x močnejše sevanje od atomske bombe na Japonskem. Ne mi rečt, da to ne vpliva na naravo, genetiko ljudi in živali. Uničili bomo sami sebe!! Jezna sem!

 10. Krena? Si si iz numeroloških razlogov spremenila ime, ali pa je to ime za pisanje “pod krinko”? 🙂
  Pa saj jih samo hvališ! 🙂

  In kaj misliš, da je bilo v Krškem? Jim je kaj ven ušlo? Moja bluetooth miška še vedno noče delati, čeprav sem zamenjala že ducat baterij, 200x resetirala mašino, poiskala vse bluetooth povezave v moji bližini …. Ti povem, da jim je nekaj ušlo! 😉 Kaj čmo, sedaj bomo imeli pač giant grozdje v Sloveniji!

 11. Tale Boško pa res ni afera, je le preizkusil teorijo svoje žene (diplomsko nalogo) in jo prenesel v prakso. Končno en praktik, ki mu še Mrkaić pravi “stari ti si car” ! Ne on njegova Anica je carica, saj je to pripravljala že od leta 2005. Ni kaj, srečnež tale Boško, saj ga obkrožajo same vdane in uspešne ženske. No, mogoče je nalogo prebral tudi Bavčar, saj sta v podobnem slogu izvedla menedžerski odkup lastnih podjetij.
  Ni čudno, da si večina Slovencev, ki so klicali na Radio Hit želi postati tajkun, seveda so vsi zatrjevali ,da le v okviru zakonov. Malo morgen!
  Re pa verjetno drži, da je vsaka kriza priložnost za nekoga, ki zadevo pravilno komentira.
  Se pa še spominjam našega osamosvajanja in dobre promocije Jelka Kacina. Do takrat nismo kaj dosti slišali o njem, potem pa smo ga poznali vsi. Saj smo skoraj jokali od domoljubnih misli, ki jih je prebujal v nas.
  Tale Krško tud slučajno ni bil vaja, me niso prepričali.

Komentarji so izklopljeni.