Odvisnosti, pregrehe, želje …

Share Button

Recimo, da je Dr. Janez Drnovšek prišel do spoznanja o tem, kaj ga osrečuje in katere so njegove največje življenjske prioritete. In tako je v svojih zadnjih mesecih življenja pekel svoj kruh, bral in pisal knjige ter delal dobra dela. Je spoznal nekaj, kar mi še ne uspemo videti?

Če pomislim, da me je pred 20 leti gnalo naprej nekaj povsem drugega, kot danes, je najbrž možno, da tudi mene pri 60-ih zagrabi, da bi postala druga mati Tereza??!

A, ni skrbi, danes me ženejo še povsem običajne, marsikdaj zelo posvetne in materialistične zadeve. Analitično bom poskušala objeti določene zadeve, ki v današnjem razvitem svetu ženejo večinsko populacijo tudi do te mere, da je od nje odvisna.

 • Kocka oz. igre na srečo so mi totalna neumnost. Niti slučajno me ne prevzame in če me pot slučajno zanese v kakšno igralnico (se mi je zgodilo že tudi iz poslovnih razlogov), bom pač preživela tisti čas tam, nato pa pobrala kar je za pobrati (ponavadi nič, ker vložek, ki sem ga MORALA vplačati hitro zapravim) in mirno odpeketala domov.
 • pijača; alkohola načeloma ne uživam. Ja, kozarček vina ob posebnih priložnostih, vendar to bolj iz osnovne kulture, spoštovanja do okolice in želje po nekompliciranju, a ob pitju alkohola ne čutim nobenega užitka. Enako bi bilo, če bi imel alkohol okus Coca-Cole. Pila bi jo (sedaj je ne), a ob tem ne bi doživljala ničesar.
 • seks; Zame je seks iskaz ljubezn, pripadništva in v sebi združuje še vse kaj več, kot trenutni užitek. Na listi življenjskih prioritet je na višjem mestu marsikaj drugega … npr. družina … zato seks, kot šport, skakanje čez plot, iskanje različnih partnerjev in zadovoljevanje takšnih želja niso na mojem spisku opravil.
 • cigarete; sploh ne vem kaj naj komentiram. Sem poskusila pihati v svojem malce bolj uporniškem času, vendar nikoli videla smisla v tem, da bi nikotin vdihavala, zato težko sodim o užitku, ki naj bi ga ta povzročal. Enostavno me ne zanima.
 • droga; do I need to say anything?
 • šport; šport me zna zasvojiti. Na trenutke, ne vedno. Pridejo obdobja, ko ugotovim, da uživam v naporu, v občutku, ki mi ga daje izčrpanost in trenutki po tem. Če lahko šport združim še s katero od mojih drugih prioritet ali užitkov (npr. klepet, druženje, družina), potem pa sploh. A gledanje športa … navijanje … naka, niti malo!
 • hrana; uživam v dobri in lepi večerji. Točno, tudi lepa mora biti! Pa naj jo pripravijo drugi, kar užitke le še poveča. Če pa me nanjo povabi še moj dragi, potem pa se itak stopim.
 • ples; moja neizživeta želja. Govorim o tistem plesu v parih. Ali pa vsaj salsa. Najbrž tipično ženska in tako tipično neuresničena ob zgodnji zavezanosti partnerju, ki je pač tipično moški in ga ples niti ne zanima. Mogoče, mogoče kdaj ….
 • potovanja; nekaj kar me izpolnjuje. Obužujem potovanja. Obožujem potovanja v krogu svoje družine. In če lahko potovanja združim z nekim poslovnim smislom, če se tam družim in spoznavam nove ljudi in imam hkrati ob sebi svoje ljubljene osebe, sem preprosto SREČNA

Najbrž bi lahko naštevala še dolgo, vendar naj bo dovolj. Kaj pa vi?

2 Replies to “Odvisnosti, pregrehe, želje …”

 1. @Karmen; jaz pa še kar želim, da me zagrabi odvisnost od teka. Celo o udeležbi na oktoberskem maratonu sem razmišljala, a dnevi kar tečejo, jaz pa od dopusta naprej (kjer sem bila tosmerno zelo pridna), še nisem nataknila tekaških copat.

  Ok, tisto o pregrehah ne bom komentirala, ker se o velikih količinah zlikanega perila ne bom pogovarjala na svojem blogu. A ni to? Le kaj bi potem lahko bilo? 😉

  Francoščino bi rada znala? Joj, to je bila tudi moja želja in zato sem v gimnaziji izbrala francoščino za drugi tuji jezik. A imam danes kaj od tega? Po mojem kaj več od naročila kepce sladoleda že ne znam povedati. Sem se pa takoj po gimnaziji šla učit meni tako grdega nemškega jezika, ki pa ga obvladam bistveno, bistveno bolje od prejšnjega. Ja, ampak sliši se pa lepo. 😉

Komentarji so izklopljeni.