Razstava kiča

Ponovno se javljam iz Amerike. Å e vedno smo v Washingtonu. Danes so ulice polne rdečemodrobelih majic, zastavic, klobukov, dežnikov in podobne krame. Pravzaprav kravji bal po ameriško. Nič drugega, kot kupi klobasic, piva, litri vode, stojnice z neumno kramo, na vsakem vogalu pa nastop kakšne glasbene skupine. Od country zabavljačev, do mehiške glasbe ali kakšnega rocka. V bistvu prava škoda za lepo mesto, kot je Washington DC. Lepe, široke in urejene ulice so v trenutku spremenili v kup gužvancije, ulice zametali z odpadno embalažo, prazne plastenke ležijo vse na okrog, lep in urejen park pa so spremenili v razstavo kiča.

Vroče, vroče, vroče …. je edino, kar lahko rečem. Predvsem, ko na vroči pripeki čakaš v vrsti, da ti skrbni varnostniki pregledajo torbo in spustijo v območje “kravjega bala”.

Å e sreča, da je v istem območju tudi nekaj prekrasno klimatiziranih muzejev. Muzeji so tukaj brez vstopnine in večinoma izredno dobri. Muzej letala in raket smo si ogledali že na enem naših prejšnjih obiskov, tokrat smo si želeli ogledati muzej ameriške zgodovine, vendar je žal zaradi prenove zaprt, zato pa smo pokukali v prirodoslovni muzej, kjer nas je strašanska gužva in polžje pomikanje ter ogledovanje raznih metuljčkov, hroščev, okostij dinozavrov ter nagačenih srn, ki tako ali tako ni v ospredju naših interesov, kaj kmalu prepodila v muzej moderne umetnosti.

Waw! Navdušeni! Mirno, tiho in preprosto navdihujoče. Predvsem pa sproščujoče za naše oči, ki so si lahko po napornem ogledu kiča, tukaj končno lahko spočile.

2 Replies to “Razstava kiča”

  1. @Sunshine; čakaj, kaj je sedaj razlika med National Museum in American museum? V Ameriki je nacionalni muzej itak ameriški, a ne? 🙂
    A govoriš o Nacionalnem muzeju o “natural” history – torej naravoslovnem? 🙂 Tistem, ki smo ga mi hitro zapustili, ker nas je motila gužva? Verjamem, da bi bil muzej zanimiv, če bi se lahko dotaknili vsake zadeve in kaj raziskali, ampak če hodiš kot raca v gužvi drug za drugim, potem je zadeva res mukotrpna in prav srečna sem, da smo si tistega najbolj zanimivega, ki ga itak vedno vsak najprej priporoči – Air and space museum, že ogledali pred tem cirkusom, ko je itak pol Amerike pridrvelo v Washington.

    Sem pa prav srečna, da imamo v današnjem času v Sloveniji dobro ponudbo trgovin, saj tako res lahko uživamo v potovanjih in nas razni H&M-i ali Zare niti pod razno ne zvabijo v svojo notranjost.
    Pred leti sem pa tudi jaz vedno tehtala ali naj grem raje v muzej ali še v kakšno trgovino. 🙂

  2. National Museum of National History je bil meni absolutno fantastičen! Toliko stvari, za katere te prav prosijo, da se jih dotakneš… Toliko zadev za poizkusiti, toliko zanimivega!

    In strašno mi je žal, da nam je takrat zmanjkalo časa še za National Museum of American History. 🙁 Nekatere koke v moji ekspediciji so raje zahtevale odhod na razprodajo v H&M. 🙁

Komentarji so izklopljeni.