Je lahko seminar vsakič boljši?

Å e nekaj tednov po Blogresu bodo zadeve odmevale in se premlevale, potem pa bodo počasi zamrle in čakale na Blogres 2008. Bo? Upam da ja. Jaz pridem. Bo boljši? Mora bit …. pa ne zato, ker bi ta bil zanič, ampak zato, ker je takšen edini pravi način razvoja dogodkov, če je organizacija v rokah pravih ljudi.

Naše podjetje, naš tim se ne ukvarja z mrežnim marketingom, kot večina pogosto napačno sklepa. Naše podjetje je nekakšen “back office” tistim, ki se ukvarjajo z mrežnim marketingom in zanje mi med drugim organiziramo in pripravljamo nešteto takšnih in drugačnih “Blogresov”. V enajstih letih mojega službovanja pri N-21 sem kriva že za kakšnih:

 • 5.000 do 6.000 manjših informativnih dogodkov organiziranih širom Slovenije in Hrvaške, trajajočimi po kakšno uro, kjer se naenkrat zbere po 20 pa tudi do 700 obiskovalcev
 • kakšnih 200 štiriurnih seminarjev, kjer se je zbralo med 800 pa tudi do 8.000 slušateljev.
 • okrog 30 trodnevnih kongresov, ki jih spremlja tudi nekaj spremljajočih dogodkov, z obiskom od 2.000 pa tudi do 6.000 slušateljev
 • 3 zahtevnejše mednarodne kongrese, kjer je enkrat Italija, drugič Hrvaška in tretjič Slovenija v enem tednu gostila obiskovalce iz 12 ali celo več tujih držav, kjer je bilo na predavanjih zanje potrebno organizirati hkratno simultano prevajanje v vseh 12 jezikov, organizirati dodatne dejavnosti, organizirati namestitve ter nuditi opcije za določene fakultativne izlete.

Slovenija ja goste tako očarala, naša tim pa zadevo tako odlično izpeljal, da smo med evropskimi pisarnami (le te obstajajo v veliki večini evropskih držav), mi letos ponovno dobili to čast in odgovornost, da izpeljemo to zahtevno nalogo. In kot kaže bomo izbrani tudi za leto 2008. Za primerjavo; le še Grčija in Turčija sta tak kongres organizirali več kot enkrat in to do sedaj vsaka od njiju le dvakrat.
Osnovni postopki za organizacijo takšnih seminarjev niso bili izumljeni pri nas …podjetje je v lasti Američanov in ti so mi že ob nastopu moje službe dostavili kup protokolov in napotkov za organiziranje brezhibnega seminarja.
Povem vam, da sem takrat gledala in se smejala, ko je na takoimenovanem “checking list-u” pisalo vse, kar naj se tik pred odpiranjem vrat prečekira preveri. Preveriti moramo, če so prti na mizah lepo pogrnjeni, če volančki padajo lepo in če dolžina prtov sega do tal! Potem moramo prižgati glasbo in tik preden odpremo vrata nabaciti nasmešak in kljub stresu in morda kupu težav, ki nas še čakajo, dajati povsem miren in sproščen videz. A???!!

Ta kup bedarij …ups, upam, da ne bo kdo kdaj javil mojim šefom 🙂 …smo v enajstih letih dela itak že davno preskočili in napotke nadomestili z novimi, takšnimi, ki ustrezajo našemu trgu, kot je npr. vsake pol ure na stežaj odpri vsa vrata in okna, da se publika ne zaduši od silnega cigaretnega dima 🙂

Vsak seminar, ki smo ga organizirali je bil boljši od prejšnjega pa vendar še vedno nismo na koncu naše poti. Vedno se najde še kaj, kar bi lahko izboljšali, ali pa se iznenada poruši ravno tam, kjer je do tistega trenutka vse klapalo u nulo delovalo brezhibno.

Po vsakem večjem seminarju se naša ekipa dobi na daljši brainstorming debati, kjer iz minulega poskušamo izvleči in položiti na mizo, čim več napak ter se na osnovi tega temeljiteje pripraviti na naslednjega. Priporočam vsakemu, ki kdajkoli organizira podobne dogodke. Blogres mogoče? 🙂 Sicer večina na takšnih debatah spi, 🙂 nekateri se delajo, da so budni, nekaterih pa se zadeva vseeno prime in zaradi takšnih je vredno “zapraviti” en delovni dan. Takrat namreč ne pridemo v pisarno ….dobimo se na kavi, gremo na kosilo, enkrat smo odšli celo na bowlling … skratka v nekakšnem bolj sproščenem vzdušju razdelamo preteklo situacijo v namene boljše prihodnosti. 🙂

Jaz, no, jaz sem znana po tem, da ne izgubljam preveč besed s hvalo in podobnim nepotrebnim krancljanjem, ker se mi zdi, da je za ekipo nas organizatorjev to bolj nepotrebno nakladanje in raje hitro preidem na zadeve, kjer vidim možnosti izboljšanja. Za hvalo mnogokrat uporabim kratek in konkreten opis, ki pove ali je bila stvar v celoti dobra ali slaba. Stvari postavljam na bela ali črna polja …vmesnih pri meni ni.

Ja, saj vem ….včasih si je potrebno vzeti malce več časa in predvsem hvaliti, hvaliti. Se bom poboljšala, vsaj poskušala se bom poboljšati … obljubim! 😉

4 Replies to “Je lahko seminar vsakič boljši?”

 1. Drmagnum; ja, jaz sem vsekakor pripravljena pomagati ..če jih bo zanimalo.

  Val; veš da smo tudi to že delali. Sicer vedno postavimo škatlo, kamor naj bi vsak anonimno spustil kak komentar pa so več ali manj komentarji ….maa ….kaj naj rečem bolj površni…. npr. vsakič imamo v programu tudi razvedrilo, ki ni najbolj bistvenega pomena in enkrat nastopajo Victory, drugič Davor Radolfi, Alenka Godec, Avia band …. in vsakič se najde nekdo, ki mu ravno tisti takrat ni najbolj všeč in napiše, zakaj pa nimate Atomic Harmonik (a se tko napiše?)? In potem se naše punce zasekirajo in fokus preusmerijo na povsem nepomembne zadeve. Vsekakor pa: ja, imamo to in zdi se mi dobro …mogoče pa bo kdaj kakšna pametna padla 🙂

 2. Ali kdaj preverite mnenja s kakšnim post festum vprašalnikom, ki ga razdelite udeležencem, da neposredno pri njih dobite kako dobro idejo za izboljšanje? Saj je vprašljivo kak bo odziv in sploh kako moteče je, a lahko zelo pomaga pri nadgradnji. Sploh se po navadi vidi, da so udeležence motile zelo podobne stvari.
  Včasih je pri organizacijah tovrstnih dogodkov dovolj že samo drugačnost dogodka in je vse bolj zanimivo kot pa dejanski napredek, se pa strinjam da mora kakovost štimati v nulo:)
  ÄŒrno belo? Hmmm jaz mislim, da različnih odtenkov sivine ne gre prezreti;)

 3. Vse čestitke. Želim, da se povežete in pomagate organizatorjem BLOGRES-a, da posodobi in odpravi morebitne pmanjkljivosti ob organizaciji do leta 2008. Mene osebno pa so presenetili že letos.

Komentarji so izklopljeni.