Slovenci in naše evrovizijske pogube

Å e vedno imam za Emo 2008 enak komentar, a vendar to ne pomeni, da sem nad izborom Rebeke Dremelj razočarana in tudi, če bi izbrali Lango in … whatever1, ne bi jokala, tarnala in jadikovala, češ kako grozno je, če cigani predstavljajo Slovenijo. Cigani, Srbi, Japonci, Angleži, Grki …. kdor koli že, saj je vseeno kakšno barvo kože in kako mu visijo oči, le da nam prinese zmago, kajne?

Kakšna bedastoča in gnanje za trofejami pa je to?!

Meni osebno je res čisto vseeno kakšne narodnosti je oseba, ki bi nas predstavljala na Emi. Å e več, povem vam, da bi v primeru, da bi na Emi nastopil moj omiljeni Oto Pestner2, obvezno prestopila tudi ta svoj principielni prag in si dovolila takšno neumnost, kot je bedasto zapravljanje denarja za deljenje tele-glasov.

A vendar si na Emi nekako želim slišati melodijo, ki nima v sebi Indijskih, Turških, Srbskih ali Romskih ritmov. Pravzaprav me pri tem ne bi nič motilo, če bi se takšna skladba znašla na seznamu zgolj slučajno in bi se kateri od pevcev pač odločil za malce bolj eksotični način muziciranja, recimo s kitajskim melosom ali konec koncev indijanskim, kot sta ga morda želela ustvariti Damjana Golavšek in njen Čarli pri svojem zadnjem ustvarjanju za Slovensko popevko 2007 ((čeprav mi tudi ta pesem žal ni bila všeč)), a lepo vas prosim s temi turbo ritmi (pa najsi bodo to slovenski, srbski ali ciganski) res že malce pretiravamo.

In zakaj? Ker bi na ta način baje lažje prišli do kakšne 12-ice več na izboru Evrovizijske popevke! Zakaj že je to tako pomembno? Ali ni vseeno konec koncev na katerem mestu pristanemo, saj je itak jasno, da bodo po takšnem načinu glasovanja vedno zmagovali narodi, ki imajo veliko delovne sile raztepene širom sveta. Z izredno melodijo, krasnim vokalom in bujnim stasom se lahko v najboljšem primeru prebijemo na kakšno 7 mesto, v najslabšem pa smo na zadnjem a smo imeli vsaj priložnost predstaviti slovensko ustvarjalnost širnemu svetu. Zakaj bi prenehali sodelovati? In zakaj bi se non-stop trudili, da na Evrovizijsko popevko pošljemo klovne?

Mar ni največ vreden NAÅ  lasten občutek, da smo v Evropo poslali nekaj kvalitetnega in NAM res všečnega?

Langa in njegovi3 imajo temperament, energijo, zanimivo skladbo, morda, morda bi mi sčasoma šla še v ušesa, čeprav nisem ljubitelj etno južnjaških ritmov (da popravim, ciganska glasba mi je všeč, vendar tukaj mi zadeva močno diši po srbskem trubaštvu, ki pa mi res ne sede), če bi namesto Lange (kdor koli od obeh pevcev je že to) v band vtaknili mojega Ota ali kogar koli od Å ukarjev.

Žal pri glasbi več dam na kvaliteten vokal, kot izvirno idejo ali modno muho. A Rebeka? A čem še tukaj enako razpredati? 😉 Rebeka je zanimiva in energična punca. Bi šla z veseljem kdaj z njo na kakšno kavo in kakšno rekla. Vse čestitke za dosežek, ampak …. oprostite pevka pač ni najboljša pa tudi tale žinga žanga ni nek strašen glasbeni izdelek, ki bo ostal med nami kaj dlje, kot do Evrovizijskega nastopa.

A vseeno ji želim, da se v Beogradu zabava in da uspešno predstavi svojo pesmico … pa kamor koli se že uvrstimo. Kruh in mleko se bosta kljub temu še vedno dražila.

 1. sori ampak imena niso moja jača strana []
 2. ki ga nekako lahko štejemo k Romom, kajne? []
 3. žal še vedno ne vem polnega imena []

14 Replies to “Slovenci in naše evrovizijske pogube”

 1. No, za moje pojme je edina dobra slovenska pevka z dobrimi komadi Lara Baruca. samo na emo se pa seveda ne bo prijavila 😉
  Saj so še druge dobre pevke, samo komadi pa…. zeeeeeeeeeeeeh.

 2. Aljaž, hmja no, ja, ajde recimo … ampak tile Lordi so bolj izjema, ki potrjuje pravilo. ÄŒeprav jaz ne verjamem v takšne zadeve, je v bistvu lepo, da si tako optimističen. Ej, vsaka čast vsakomur od naših, ki gre na Evrovizijo in čestitke tudi tistim, ki zasedejo mesta na repu … vse skupaj je le en velik cirkus.

  In še nekaj: blazno rada gledam Evrovizijsko popevko …. in tudi Emo …. povrh vsega mi je Rebeka, kot osebnost zelo zanimiva in všeč … povrh vsega sem uživala med ogledom in se zabavala ob vodenju Bernarde in Maria. Tisto javljanje iz Beograda mi je bilo zelo všeč … povrh vsega vsakokrat ogledujem sceno tudi iz poslovnih razlogov in mi je večinoma všeč (razen letos) …. povrh vsega je eden od članov skupine 4play v nekakšnem sorodu (po nekem petem kolenu) z nami in mi je bil blazno simpatičen, ko smo pred 2 leti skupaj praznovali nek rojstni dan in bi si želela navijati zanje …. AMPAK žal od Eme pričakujem več. Od Eme pričakujem vrh ustavrjanja popularne slovenske glasbe in ne le cirkus in kup zdrah.

 3. Val, jaz mislim, da so bile lanske vseeno malce boljše, predlanske pa še malo boljše in da kvaliteta v celoti iz leta v leto pada.
  In odgovor; ne, mislim da če bi namesto televotinga izbirala strokovna žirija, bi bila zadeva pač drugačna. Slabša? Boljša? Po čem pa to lahko ugotoviš? Meni bi bila boljša, ker je moj glasbeni okus daleč stran od masovnega okusa, večini pa bi bila seveda slabša.
  A vseeno moje mnenje je takšno, da bi moral organizator poskrbeti, da enostavno angažira določene pevce, da tekmujejo. Npr. tako kot so pač med odmori povabili k sodelovanju Alyo, Trkaja, Alenko Godec, Nušo Derenda, Darjo Å vajger, Heleno Blagne, Neisho, Leloojamais itd., bi jih enostavno lahko povabili kot ene izmed tekmovalcev. Ajde, naj zraven nabijejo še par 4play-ev in Brigit Å uler, da bo dovolj pestro, a vseeno naj ne izpustijo vseskupaj popolnoma iz nadzora. Na koncu pa naj odloči narod … ok, bodo izbrali morda še enkrat Rebeko, vendar bom takrat vsaj bolj mirno spala (no, vsaj zaprli mi bodo kljun), da je bila resnično izbrana zaradi všečnosti, saj bodo imeli gledalci za izbirati tudi med kvaliteto.

  Mi je pa televoting na Evroviziji popolnoma neustrezen način glasovanja, saj ljudje v Evropi ne razmišljamo “evropejsko” in vedno navijamo za svojo “fuzbal” ekipo. In dejstvo je, da bo Turk v Muenchnu vedno glasoval za turško skladbo pa naj bo še tako bedna. Tako pač je, daleč od doma je to še toliko bolj pomembno.

 4. Joj….tole moram še mal pokomentirat. Tokrat o komisiji…mislim, da lani, je med člani komisije bila tudi Alenka Godec. Pa niso bile lanske pesmi nič kaj dosti boljše od letošnjih, če sploh.
  Pa še eno vprašanje…a menite, da če bi namesto televotinga skladbo izbirala strokovna žirija, da bi bilo kaj bolje?

 5. To Petra, točno to sem želela povedati! In eto pri čevljih pri Miniju pa pri slovenskih vižah se pa ujameva 😉

 6. Ah, Saša, se kar strinjam s tabo. Rebeka je sicer res ful simpatična in lušna punca, ampak roko na srce: posluha pač nima. Pesem je pač še ena tistih hojladrajsa variant, ki bodo na Evrosongu z lahkoto spregledane.

  Ampak Saša, je pa še ena stvar. ÄŒe bi vse pesmi iz finala skup zmiksal ne bi dobil enga ornk komada. Tako da…

  Jest ne vem kaj je tej komisiji na RTV. Pa naj že enkrat kenslajo te Mance, Brigite, Turbo govejčke ipd. Pa povabijo naše zvezde ala Nuša, Darja, Alenka, Magnifico, Anja ipd… tak boj bi blo bolj zanimivo spremljat. Pa nej ti bo, še tvojga Ota nej not ruknejo:)

  Sicer pa :” Na pomoč gospod Sepe, Robežnik & Co.” Usmilite se nas in napišite kakšno novo za nadaljnih 30 let 🙂

 7. Hehehe… Te je tamal mal izdal a? 😉 Zato pa so take reakcije, ampak tis e kar izkašljaj 😉 Kar se tiče “shake it baby” pesmic, so meni navadno zelo všeč, sploh če jih zapoje kak postaven Grk 😉
  Kar se črednega nagona tiče… Jaz sebe ne smatram, da sem le še ena izmed t.i. ovac, sem fan Eurosonga in to tistih pravih popastih pesmic v slogu ABEB & Co. 🙂 Nikoli ne glasujem zaradi neke bivše bratske navezanosti, lepote, izvirnosti ipd., ampak svoj glas vedno dam tistim pesmim, ki me dvignejo, da malo zašejkam z boki 😉 ali pa me kako drugače prevzamejo. Konec koncev je med zmagovalci Eurosonga le malo takih, ki so dobili moj glas… so pa 😉
  Kar pa se kvalitete tiče… lep primer je Slovenska popevka, ki naj bi bila neka priredizev, kamor se uvrščajo le najboljši slovenski izvajalci… yeah right! Le pesmi so bolj zatežene, kakovost petja pa le pri redkih višja od te na EMI 😉

 8. Ne, nisi me razburila, je pa res, da imam glede takšnih “plehkih” zadev 😉 veliko več za povedati, kot okrog kakšne politike. O stvareh, kjer imam svoje mnenje, se potem na pravega sogovornika, tudi dovolj močno odzovem. Saj če bi kaj kontra zapisala tudi pri Dimsijevih nogavicah, bi tudi znala na dolgo replicirati 😉
  No, tebi je torej oproščeno, ker si od začetka navijala za Rebeko, težje odpustim našemu tamalmu, ki je na koncu navijal za Lango. Ej, moja kri in tisti, ki ga celo raje, kot mojga desca vprašam za mnenje o kakšnih stvareh, ki terjajo dober okus in stil. 😉
  Irci, Angleži, Å vicarji in še in še razvitih držav nimajo šans za prvo mesto, dokler bodo lahko glasovali ljudje le iz tujih držav preko televoteinga. Tako kot mi ne. Več ko imaš gastarbajterjev, več šans za veliko glasov. In žal nima to nobene veze s kvaliteto. Ja, zato pa je Evrovizija postala en navaden cirkus. A jaz nikoli ne želim iti s čredo, zato bi jaz še vedno raje vztrajala pri svoji kvaliteti, kot da zaradi želje po višji uvrstitvi na izbor pošiljala jugo turbo folk komade. Počasi bo Evrovizija itak le še “shake it, shake it, baby” in pa “ajmo curice” cirkus.

  Ja, jaz si mislim, da ga ni Slovenca, ki si ne bi želel, da Slovenija zmaga. Saj ja hočemo povsod biti prvi! A ti pa misliš, da si tega ne želimo? Si, si in to za vsako ceno!

 9. Joj, pa sem te razbur’la 😉 Jaz sem navijala za Rebeko… od vsega začetka se mi je to zdel edini logičen izbor. Kar se tiče naštetih DOBRIH izvajalcev… Hmmm…zakaj se ne bi več prijavili? Komisija vedno izbere tudi nekaj teh “starih” mačkov. AMpak vsi, ki se pritožujejo nato nad kvaliteto, itak ne izglasujejo potem teh pesmi. Sicer pa kdorkoli bi zmagal, vedno s(m)o glasni tisti, ki se ne strinjajo. Pa še to… Darja Å vajger, ki je pred leti res dobro zastopala Slovenijo, bi danes povsem pogorela. Glej Irce… še vedno vztrajajo pri tistem svojem že nekoliko izpetem slogu in se vsakokrat tudi slabo uvrstijo. Evrovizija je postala šov in meni je tudi zaradi tega zelo všeč.
  Pa še to? A misliš, da si kdo resnično želi, da bi Slovenija zmagala na Eurosongu? 😉

 10. Mislim, da se da tudi Ota lepo “zapakirati”. Recimo Oto s svojim glasom pa itak se bi za takšen dogodek prefarbal (če se že za kakšnega drugega 😉 ) pa enih 10 kg na horuk dol odvrgel (ker to zna on še bolje, kot jaz 😉 ), v ozadju pa Manca Å pik, Monika Pučelj pa zaradi mene še Rebeka, četudi bi samo usta odpirala.
  Sicer pa draga moja, menda ne boš rekla, da sta ti bila tale dva majhna Roma všeč? 😉
  Všeč, da nam je bilo tole? Hmja, o tem se da razpravljati. Jasno, da smo nekaj morali izbrati in četudi je vse skupaj totalna katastrofa, smo nekomu morali reči, da je najmanj grozen. Kritika gre predvsem že na komisijo, ki je v ospredje sploh spustila razne hojla bojla štance. Valjda Alenke Godec, Nuše Derenda, Regine, Darje Å vajger, Nuše Oberžan, Ane Dežman, Oto Pestnerji 😉 … in podobni kvalitetni izvajalci sploh ne bodo več pošiljali svojih skladb na predizbor, če komisija izbira Turbo Angles, 4play, Brigito Å uler in podobne hojse bojse!
  In potem se naš folk itak odziva tako, da ne razmišlja kaj mu je všeč, ampak predvsem kaj bi lahko prineslo največ točk in več, ko ima komad turškega ali srbskega melosa, bolj so prepričani, da bi to zažgalo v Evropi. Moji znanci, ki so navijali za Lango, so mi na vprašanje kaj jih je tako impresioniralo, odgovorili, da bi zanje zagotovo dobili veliko točk od naših južnih bratov, Romunov, Madžarov in še koga. Nihče, res nihče mi ni rekel, da mu komad res sede in je lep, melodičen, da ga že ves dan požvižgava ….

  Med dvema slabima komadoma (po mojem okusu, da ne bo pomote), bi tudi jaz najbrž izbrala Rebeko, če bi že morala. In na koncu bi mi nekdo rekel, da naj bom tiho in naj ne kritiziram, saj sem tako sama izbrala???!!! Dajte mi lepo prosim kaj dobrega za izbirat!
  Sicer je moj okus za glasbo itak čisto izven kriterijev, zato moj favorit zagotovo nikoli ne bo zmagal, a to me sploh ne moti in nisem prav nič nesrečna, ko gre na Evrovizijo Alenka Gotar, ki zagotovo ni bila moj izbor, vendar pa mi v tem primeru vsaj nerodno ni.
  A na koncu še enkrat: vsaka čast Rebeki! Kapo dol za sposobnost te punce. Rebeka je carica, le naša raja je malce bolj zaplankana!

 11. Joj Saša, pa ja ne bomo Ota pošiljali, lepo te prosim…Pa naj bo pevec ali pevka vsaj hot… Pa jaz ne vem. zakaj se vsi spotikamo le ob kvaliteto, konec koncev je evrovizija več kot le dobro zapeta pesem, je en šov. Ja, seveda je fajn, če se vsaj tone dobro zadane pa zraven še morda potrudi malo zavibrirati z glasom, ampak obleka, energija, koreografija, nastavljanje fotografov…vsa kuhna šteje 🙂 Pa zakj dvomiš, da nam pesem ni všeč? Konec koncev je Rebeka dobila kar zajetno število glasov, torej smo jo izbrali mi 😉 Pač demokracija ali kako se že temu reče 😉

Komentarji so izklopljeni.