Tita ni več

tito.jpgNa današnji dan pred 27 leti je umrl Josip Broz Tito.

Saj ne, da bi ga pogrešala, ampak sem le v teh letih, ki pričajo o tem, da sem nekoč stala na ljubljanskih ulicah, opremljena v modro krilce in belo bluzico, z modro titovko na glavi in rdečo rutico okrog vratu, v rokah pa držala papirnato zastavico ter z njo močno mahala. Pa saj ne, da bi bila tako navdušena nad tistimi nekaj sekundami, ko so mimo nas odbrzeli črni avtomobili, ampak me je navduševalo predvsem to, da nam je odpadel pouk.

Moja mama še danes zatrjuje, da ni bilo nikoli tako lepo, kot pod Titom. Hmja! Meni je bilo lepo in Tito je bil Jack, nič ne rečem. Predvsem je poznal osnovni zakon fizike …ali bolje rečeno življenja, da “prolazi sve ..”, predvsem življenje, ki ga je elegantno skombiniral z državno ekonomijo in nabavo državnih kreditov.

Ampak konec koncev; kapo dol …Tito si je res privoščil, ampak nam je tudi nasul nekaj drobtinic …no, vsaj našim staršem ….sorry ljubčki, ki ste prišli kasneje 😉

7 Replies to “Tita ni več”

 1. BWM; komentar sem skoraj pobrisala, ker ne maram takšnih provokacij, sploh pa ne nestrpnosti v stilu “polpismen” “ključavničar” ….
  Torej so hvale in spoštovanja vredni dobri pisatelji, ki imajo nekaj diplom in doktoratov v žepu?
  In kdo je pljuval?
  Nada; tudi vi (vikam,ker sklepam glede na brigade, da ste v letih, ko se to spodobi z moje strani) ste prekritični, čeprav ne ravno naravnost nestrpni.

  Po mojem mnenju ima vsako obdobje svoje prednosti in slabosti. Nekoč sem živela v Jugi, danes v Sloveniji. Imam svobodno izbiro, da odidem stran. Morda me povsod ne bodo sprejeli odprtih rok, kje pa bi se našlo mesto tudi zame …pa bi mi bilo bolj všeč? Po mojem ne, zato ostajam tukaj in sprejemam slabo in dobro. Zgodovino in sedanjost.

 2. Nihce ne pljuva po Titu – ta se je dovolj omadezeval sam. Prezira vredni pa so vsi ciniki in/ali poniglavci, ki se dandanes slavijo spomin na polpismenega kumrovskega kljucavnicarja ter ga kujejo v zvezde – se zlasti tisti, ki sploh nikdar niso ziveli pod njim.
  Na zalost je to v domnevno (srednje)evropski slovenski druzbi vse prevec splosen pojav. Kje se se opeva diktatorje in krvoloke?

 3. Jaz pa sem generacija, ki je bila že odrasla in sem delala kot le kaj.Od brigad,do delavnih sobot.Pomagali smo z udarniškimi dnevi gradit šole,tovarne,stanovanja.Prispevali smo dnevne zaslužke za Zdravstveni dom in bolnico.Imeli smo samoprispevke za Krajevno skupnost obnove cest in kanalizacij.Naša generacija je pošteno garala za kos kruha in klobaso.Pili pa smo vodo.Tito je v nas vzbudil solidarnost med ljudmi.Rodila se je ljubezen do sočloveka.Kot predsednik je živel lepo, nikoli pa ni dovolil svojim sodelavcem da kradejo izgorelim delavcem vsakdanji kruh.Nihče od komunistov ni nikoli kradel tako kot to počnejo izobraženi svetovljani menedžerji v podjetjih ki so jih ustvarili žulji delavcev.Gospodarstvo, vrednost državnega premoženja in krediti pa so danes prirejeni, da glava boli.Slovenija je bogata samo navidezno.Bavčar in ostala sodrga bo poskrbela da vam ne ostane niti pokojnina na starost.To pa ni kriv Tito ali prejšnji režim.Bile so krivice do10% preb. danes se dogaja krivica 70% prebivalcem.Živeli smo varno, spodobno,zanesljivo.Zrasli smo iz nič, ker je bilo vse porušeno smo rabili tudi kredite.Zakaj jih danes potrebujete, morda za odpravnine menedžerjem, kdo ve.Zakaj ste danes mladi tako tiho, ko vam kradejo bodočnost z floskulami in pretanjeno hinavščino.Å koda.Å e stol izpod vaše riti bodo prodali.

 4. Žiga,
  ne razumem kako sta tvoja starša kriva. A s tem, ko sta te tako pozno ali zgodaj “delala”, ali si mislil, da sta resnično kaj vplivala na politične razplete v naši državi?

 5. Val, saj Tita ne dojemam osebno. Sem bila ob njegovi smrti že dokaj zrela, vendar nisem dojemala zakaj ljudje tako množično jokajo ob smrti osebe, ki so jo poznali le preko medijev. Ne, to v meni res ne sproži nobene čustvene reakcije. Mi pa pod Titom ni bilo slabo in jaz nanj gledam, kot na bistro osebo in dobrega voditelja. Ja, dobili smo dolgove in najbrž nekaj slabih posledic. It always comes in the package!
  Sicer pa dober voditelj zadeve prilagaja trenutni situaciji in Tito po svoji smrti ne more več ničesar narediti, zato mi ni všeč, ko ljudje pljuvajo po njem po tem, ko je on že “zapustil sobo”.

 6. Moja mama in ata sta kriva, da sem prva samostojna generacija šolarjev… Ampak Tito – ga pluvajo in hvalijo, a imel je karakter in karizmo. Druže Tito, po tebi se nekaterim kolca, drugi ti želijo lahko zemljo…

 7. He he he…ne bi te uvrstila med tiste, ki Tita dojemajo relativno osebno, če se lahko tako izrazim…Sem sicer bila tudi sama pionircek, ampak mi tisto mahanje z zastavico ni prav veliko pomenilo…mogoce sem res ena od tistih ljubčkov, ki jih omenjaš na koncu post-a:)

Komentarji so izklopljeni.