Državno prvenstvo v direktnem marketingu se je zame končalo :(

Bilo je ludo i nezaboravno! Res, prav fejst je bilo tekmovat. Prijavila sem se za štos, na pobudo organizatorja Aleša Lisca in za to sem mu prav hvaležna. Ne bi se tega drugače lotila, saj sem v marketingu pravi laik, no, bila sem. Resnično lani nisem o marketingu, takšnem in drugačnem vedela skoraj nič, saj na to temo nisem niti študirala, niti se s tem v vseh svojih letih službovanja direktno srečevala.
In sedaj sem se ogromno naučila! Preko najbolj zabavnega načina izobraževanja! Kaj vse se človek nauči, če ga žene in motivira tekmovanje! Prebirala sem knjige, sedela pred računalnikom in brskala po internetu, sestavljala nešteto verzij različnih reklamnih sporočil, z odprtimi očmi gledala različne reklamne oglase, razmišljala o idejah za dobro reklamo, se družila s sotekmovalci, delala v timu, preverjala moje ideje z domačimi in prijatelji …. Izredno dobra izkušnja, ki bi jo priporočila vsakemu!
Ne bom se zahvaljevala vsakemu posebej, kajti bilo bi vas preveč. Prepričana sem, da tisti, ki sem jim hvaležna za pomoč in podporo to veste in čutite, saj ta občutek prijateljstva, želje po podpori in pomaganju, ni trenutni in je prisoten na daljši rok in obojestranski. Sicer pa, če želite res videti svoje “ime” med zahvalami, preberite komentar mojega prijatelja in sotekmovalca Žigata na njegovem blogu. Misliva zelo podobno, tam je le moje ime potrebno zamenjati z Žiga in morda Petra s kakšno žensko tekmovalko :).
Bi pa tudi jaz potolažila vse firbce in pokazala rezultate, ki so me stali nadaljnje uvrstitve 🙁
Takoj, ko sem izvedela za nalogo, ki nas je čakala tokrat, sem bila precej žalostna, saj sem vedela, da bo tokrat to popolna tombola. Itak je skozi celotno telmovanje bil prisoten precejšen faktor sreče, vendar nikoli tako močno kot tokrat. V tem krogu ni šlo več za konkretno prodajo (čeprav je Aleš obljubljal, da bo vedno o zmagovalcu sodila le vrednost “prodanega”, vendar tudi pri tem lahko dokaže, da je to le drugačna oblika istega – nazaj zavrteni film o prodaji) ;), ampak je šlo zgolj za ugibanje o tem, katera že narejena reklama (narejena in razposlana s strani podjetja Lisac&Lisac) je dobila višji odziv.
Morda se niti ne sliši tako težko, vendar glede na to, da se je treba odločiti med osmimi karticami, ki so skoraj povsem enake in se razlikujejo le v naslovu …pa še ta je pravzaprav malenkostno drugačen, je zadeva res popolna loterija!
Z Žigatom sva pri odločitvah stavila na 3 faktorje: timsko delo (skupaj sva predebatirala vsako besedo in postavtev črk), glas ljudstva (o vplivu kartic sva spraševala širši krog prijateljev), največjo težo pa je imela najina intuicija.

Intuicija naju je očitno pustila na cedilu! 🙂

Za vse tiste, ki ste bolj radovedna narave in bi želeli tudi sami poizkusiti, kako vam gre, lahko to naredite tukaj;

Moj način glasovanja, hkrati s pravimi končnimi rezultati pa je komentiran tukaj:

1) odziv na 40.000 oddanih razglednic?

 • 550
 • 669
 • 890
 • 1244
 • 289

Glas ljudstva je rekel: po 23% za odgovore 289, 550, 669, 18% za 890 in 9% za 1244
Midva sva najprej stavila na 1244, ker je Lisac dober v tem, ker niso ničesar prodajali, ampak le ponujali in ker je najlepša številka :), potem pa sva se spustila na realnejša tla in stavila na 890
Pravilen odgovor je bil 669 🙁

2) Delež odziva po posameznih medijih

 • Pošta
 • Mail
 • Fax
 • Telefon

in odstotki:

 • 54%
 • 27%
 • 11%
 • 8%

To je bil trd oreh tudi za statistično obdelavo 🙂
Večina publike je menila
, da jih je šel odziv v naslednjem vrstnem redu od največ k najmanj: Pošta, mail, faks, telefon
Midva bi najbrž odgovarjala po mailu, presodila pa sva, da jih bi večina po pošti in najmanj po faksu, kajti kartica je bila precej trda in kljub dejstvu, da je Lisac predaval o tem, da ljudje še vedno pošiljajo faks, se midva s tem kar nisva mogla sprijazniti, na drugo mesto sva dala mail in na tretje telefon.
Torej moj odgovor:
pošta, mail, telefon, faks.
Pravilen odgovor: pošta, faks!!, telefon, mail!! 🙁

Naprej pa samo primerjave med dvema ali tremi karticami o tem katera se je “odrezala” bolje:

3)

 • Kako pogosto si govorite: “Ko bi le vedel, kako se lotiti prodaje mojega izdelka, storitve-“Obstaja rešitev! Za vas. Rešitev prej kot v enem dnevu.
 • Å e kakšen podjetnik, ki hoče poznati skrivnost, kako nadzorovati misli potencialnih strank, jih motivirati in prepričati v nakup?

Glas ljudstva: 55% za Å e kakšen podjetnik
Moj favorit med vsemi je bila kartica Kako pogosto vendar sva se z Žigatom na osnovi pogovora in besede “podjetnik”, odločila, da vendarle staviva na Å e kakšen podjetnik
Pravilno: Kako pogosto 🙁 . To je bila tudi najuspešnejša kartica med vsemi 84)

 • Tudi vi delate te marketinške napake? Najbolj uporabna navodila, skrivnosti za povečanje prodaje, kar ste jih kdaj koli slišali, ali pa vse plačamo mi!
 • Najbolj uporabna navodila, skrivnosti za povečanje prodaje, kar ste jih kdaj koli slišali, ali pa vse plačamo mi!

Glas ljudstva: 77% za Tudi vi delate
Tudi jaz sem se odločila enako, zato sem tukaj sigurno stavila na Tudi vi delate
Pravilen odgovor: Tudi vi delate 🙂

5)

 • Å e kakšen podjetnik, ki hoče poznati skrivnosti, kako nadzorovati misli potencialnih strank, jih motivirati in preprečiti v nakup?
 • Vsak podjetnik bi moral poznati te skrivnosti – kako pristopiti k prodaji katerega koli izdelka, za visok dobiček! Najbolj uporabna navodila, skrivnosti za povečanje prodaje, kar ste jih kdaj koli slišali, ali pa vse plačamo mi!

Ta je bil zame največja uganka. Zelo, zelo podobna naslova …stavim celo, da sta si bila po odzivnsti zelo blizu (kako blizu so si bili odzivi od Aleša nismo izvedeli).
Tudi publika je bila v dilemi natančno pol jih je bilo za eno ali drugo različico.
Stavila sem na Vsak podjetnik bi moral
Pravilen odgovor: Vsak podjetnik bi moral 🙂

6)

 • Zgradite posel, na katerega boste ponosni! Vrnite mi to razglednico in pokazal vam bom, kako se enkrat za vedno rešiti problemov s prodajo v vašem poslu!
 • Ne potrebujete veliko denarja in ni nujno, da ste marketinški genij, če želite v šestih mesecih podvojiti dobiček vašega podjetja?

Glas publike: 60% za Ne potrebujete
Jaz sem poslušala glas publike in stavila na: Ne potrebujete. Baje je bil odziv na to kartico najslabši.
Pravilno: Zgradite posel 🙁

7)

 • Najbolj uporabna navodila, skrivnosti za povečanje prodaje, kar ste jih kdaj koli slišali, ali pa vse plačamo mi!
 • Vrnite mi to razglednico in pokazal vam bom, kako se enkrat za vedno rešiti problemov s prodajo v vašem poslu!

Glas ljudstva: 73% za najbolj uporabna
Tudi jaz sem bila prepričana, da je tekst Vrnite mi to razglednico preveč mlačen, brez kakšnega sporočila, kdo pa trza na “ukaze”?? Stavila sem na Najbolj uporabna navodila (pa čeprav mi beseda Navodila ne vzbuja ugodja)
Pravilno: Vrnite mi … to je bila tudi druga najbolj uspešna kartica 🙁

8.)

 • Vsak podjetnik bi moral poznati te skrivnosti – kako pristopiti k prodaji katerega koli izdelka, za visok dobiček!
 • Ne potrebujete veliko denarja in ni nujno, da ste marketinški genij, če želite v šestih mesecih podvojiti dobiček vašega podjetja?

Glas publike: 65% za “najslabšo” – Ne potrebujete
Tudi jaz za Ne potrebujete
Pravilno: sedaj je že jasno da: Vsak podjetnik 🙁

9) sponzorirane novosti in višji CTR

 • Najbolj uporabna navodila, skrivnosti za povečanje prodaje, kar ste jih kdaj koli slišali, ali pa vse plačamo mi! Brezplačen paket informacij (avdio CD + tekst-)!
 • Ne potrebujete veliko denarja! In ni nujno da ste marketinški genij, če želite v šestih mesecih podvojiti dobiček vašega podjetja! Brezplačen paket informacij!

Glas publike: pol:pol
Jaz: najbolj uporabna navodila
Pravilno: ne potrebujete ….tukaj je bil tekst oblikovan drugače, ker je bilo to na internetu in očitno funkcionirajo ljudje tam drugače in tokrat je bila boljša “najslabša” verzija teksta 🙁

10)

 • Najbolj uporabna navodila, skrivnosti za povečanje prodaje, kar ste jih kdaj koli slišali, ali pa vse plačamo mi!
 • Vrnite mi to razglednico in pokazal vam bom, kako se enkrat za vedno rešiti problemov s prodajo v vašem poslu!
 • Å e kakšen podjetnik, ki hoče poznati skrivnosti, kako nadzorovati misli potencialnih strank, jih motivirati in preprečiti v nakup?

Glas publike: med tremi je močno v 60% navijal za najbolj uporabna
Jaz tudi za najbolj uporabna
pravilno: vrnite mi 🙁

Torej rezultat je tak, da sem imela le 2 pravilna odgovora in izpadla iz igre temeljito :). Najboljše zadetke je imela tekmovalka, ki je zadela (na žalost se tukaj ne morem sprijazniti, da je šlo za kakršno koli znanje) 7 pravilnih odgovorov.

Torej začelo nas je nekaj več kot 70, prišla sem do 8 najboljših in sem z doseženim nadvse zadovoljna. Naprej gredo štirje, midva z Žigatom nisva med njimi, je pa zanimivo, da so v igri še 3 ženske in 1 moški, čeprav je bila med prijavami močna premoč moških. Ženske imamo očitno boljši občutek za takšne stvari ….mene pa očitno daje nekaj moških hormonov 🙂