20 Replies to “Ema 2008”

 1. @Janja, hočeš reči, da ti je všeč TALE prispevek, ki ima le eno samo besedo? 🙂 In tukaj se v VSEH pogledih strinjaš z mano? 🙂
  No, saj sem se na to temo razpisala še kasneje in v komentarjih, a priznam, da mi je bilo kasneje tudi na tiste negativne pripombe, ki sem jih le dala, kar malo žal, saj mi je jasno, da se čisto vsak po svojih najboljših močeh potrudi in da je v vsako skladbo in izvedbo vloženo veliko truda in vsaka kritika boli.
  Vseeno me še vedno moti predvsem nizka raven kritičnosti slovenske populacije in izbor kar nečesa, ki se večini zdi, da bi “palilo” in nima nobene veze več z nikakršno kvaliteto.
  O Langi sem kasneje brala nekaj prispevkov in večina jih hvali tudi po človeški plati. Vseeno ne morem lagati in reči, da mi je skladba všeč. Ni mi in pika in to nima nikakršne veze z ljudmi, ki skladbo izvajajo ali so imeli karkoli zraven pri izvedbi.
  No, in tudi skladba Vrag naj vzame mi je zgrešena. Rebeka je nedvomno zelo karizmatična in lepa oseba, vendar pa ima skladba poleg zelo mlačnega refrena tudi grozen tekst (ampak to za takšne vrste popevko niti ni pomembno, kajne) pa tudi Rebeka ravno ni nek vokalni potencial (čeprav me preseneča, da je tudi na tem področju lahko tako dobra, kot je).

 2. ….uf celo sem našla eno stran, ki ni polna žalitev tako ene kot druge skladbe, ki sta se uvrstile v finale Eme! lepo!

 3. Aja, moram pa komentirati oz. stopiti v bran Žigi in Naci. Oba poznam tudi osebno in sta moja prijatelja (drugače pa drug drugega ne poznata) in za oba lahko zatrdim, da nista niti slučajno nestrpna do “drugačnih”. Žiga je povrh vsega oseba, ki od majhnih nog prav intenzivno deluje na vseh koncih in krajih kjer se le da, da pomaga v dobrodelne namene, ima ogromno prijateljev širom sveta, ki imajo različno barvo kože in drugačno vero ter povsem druge navade. Morda je ravno iz tega samozavestnega razmišljanja komentiral tako, da lahko nekateri razumejo povsem drugače. Jaz sem njegov komentar razumela zgolj kot draženje mene in prav nič drugega.

  Naca pa bi ravno tako lahko zapisala npr. ” sem se že ustrašila, da bomo na evrovizijo poslali govejo musko ..”, če bi bili na drugem mestu npr. Atomic Harmonic. Gre zgolj za razmišljanje o glasbi in glasbenem okusu!

  Je pa res, da smo vsi že po malem paranoični in le ob omembi besede Cigan, ki smo jo leta in leta uporabljali čisto povsem brez predsodkov ali kakšnega slabega pomena, vsi poskočijo in že zatrjujejo, da je tisti, ki je to izustil nestrpen. Vse skupaj zaradi političnih igric in ene same problematične družine (oz. sploh ne cele družine, ampak le enega ali dveh članov te družine)!!!

 4. Manuela, takšen komentar zdaj je pa bistveno lepši. In ja, res je niso vsi Romi enaki, saj celo vsi Ljubljančani nismo enaki. Celo vsi Gerčarji nismo enaki 🙂
  Vsled te debate sem precej razmišljala o našem odnosu do “drugačnih” in temu bom v teh dneh namenila kar cel prispevek.

 5. in kaj se pa eme tice mi je cisto vseeno gdo je zmagal na emi moja favoritka je bila manca spik ki je na zalost ispadla

 6. cao oprostite ce sem vas uzalila se bolj sem uzaljena jas ko slisim da se romov bijijo saj nismo vsi enaki smo sposobni samo nam nihce ne da moznosti da bi lahko to dokazali.vem so pa tudi taksni romi ali cigani ki delajo probleme samo gdo jih pa danes ne dela.nismo vsi enaki.in oprostite ce sem bila nesramna .sem pac bila uzaljena ko sem vidla nacin komentar.ponavljam besede ki jih je izrekla strahotno da smo skoraj poslali cigansko miziko v beograd in se zigine besede imam rahlo fobijo pred cigani ali cigoti tujci nismo tujci smo drz slo in ni treba da imajo ljudje fobije treba nas je spoznat vem zelo tesko je ko ljudje mislijo da smo vsi enaki ni res eni imamo svoje hise svoje sluzbe da ne zivimo v sotorih in na tuja zemljisca placujemo racune in prispevke.samo nas je treba spoznat in nam dati priloznosti.ni nas treba vse v en kos metat ne recem nate ampak dosti ljudi nas mece v en kos.in nas javno ponizujejo.

 7. Drago, lep pozdrav nazaj in pohvala za lep pristop, kljub kontra komentarju. Se pa absolutno ne strinjam s tem, da je Ema politični kliše. Po čem? A zmaguje Janševa glasba, ali kaj?! Tega okrog Langine pesmi s srbskim prizvokom in prekanšanjem slovenske uvrstitve pa ne razumem. Saj Langa je bila slovenska skladba!
  Sploh pa ne razumem kogar koli, ki s preproste kritike GLASBE in VOKALOV naredi cel politični cirkus. EJ, MENI NI BIL VÅ EÄŒ NOBEN KOMAD!!!! Tudi Rebeka ne!
  In kar se pa splošnega trenda ni prav nič narobe ne z Romi, ne s Srbi, ne Turki, narobe je s Slovenci, ki ne znajo v svojem stilu narediti dobre glasbe in kičurijo v 100 krasnih.

  ÄŒe grem pa že stran iz glasbene debato in se še dotaknem tega romskega vprašanja pa moram tudi povedati, da NIMAM PRAV NIÄŒ PROTI ROMOM. Ne poznam nobenega osebno, videvam enega vsako jutro, ko dostavlja torte v kafič, kjer pijem kavo. Prijazen, pozdravi. In jaz nazaj. Proti Romom nimam prav nič tako, kot nimam prav nič proti ostalim nacijam. In prav tako vem, da je Žiga zadnji, ki bi imel kaj proti. Žiga je celo član Unicefa, ima prijatelje s celega sveta, tako črne, rdeče, rumene …in morda celo Rome.
  Moti pa me, da se zadeva okrog ene problematične družine, ki bi prav tako lahko bila srbska ali pa že stoletja nazaj “klena” dolenjska 🙂 , ki je enostavno bila problematična in država ni ukrepala pravilno in pravočasno, ljudje so si skušali pomagati po svoje … skratka na koncu se je cela zgodba začela odvijati okrog skrajno marginalne zadeve – Slovenci in Romi, nestrpnost in podobno. Naslednjič bo morda ženska nad 70 iz okolice Maribora začela izvajati agresijo, ljudje bodo znoreli in naenkrat bomo vsi Slovenci nasprotniki starejših štajerk???!!!!

  In Drago; mislim da 2. mesto Lange potrjuje ravno to, da slovenci nismo obremenjeni z Romi oz. se jih ne sramujemo. Se ti ne zdi tako?

 8. za zigata en stavek,spoznaj pravega cigana ali ciganko pa bos videl da te ne rabi biti strah,glej med vsakim narodom obstajajo dobri in slabi,niso vsi cigani isti obstajajo taki ki imajo svoje sluzbe svoje domove,nesmes metati vse v isti kos

 9. lep pozdrav,glejte ta ema je itak samo politicni klise,seveda pa bi dodal to ,kaj pa ce bi kot pravijo o langini pesmi da ima srbski prizvok imela sreco pa bi recimo prekasala najboljso slovensko uvrstitev?sramotno pa je to da se Rome oz.Cigane tako ponizuje,saj meni je vseeno kdo je zmagal,upam da bo Rebeka dala vse od sebe pa tudi zelimo ji veliko srece moti me pa samo to da se nevem mogoce se motim slovenija oz.slovenci sramujejo Romov,zivimo v isti drzavi in smo ponosni na slovenijo

 10. Manuela, še enkrat ponavljam to kar sem zapisala že pod tvoj komentar na naslednji moj prispevek: Umij si usta! Morda se tudi tvoje ime rima na kakšno pernato ali drugačno žival! Pa malce bolj pozorno preberi komentar preden žališ! Naca ni komentirala, da je sramotno DA JE GLASBA CIGANSKA, ampak da je bil razlog za izbor NAPAÄŒEN. Tudi mene to moti in bi me motilo, četudi bi iz takšnega razloga izbrali Brigito Å uler (ki je tudi imela nek čuden melos iz povsem enakega razloga – pridobiti čim več glasov).
  Bistvo kritike, ki pa je ti očitno ne želiš dojeti ni v tem, katere narodnosti je bil izvajalec glasbe, ampak razlogi zaradi katerih slovenci glasujejo za neko skladbo.
  In še enkrat: sama bi vneto glasovala za cigansko glasbo, če bi bila ta kvalitetna, cirkusa pa pač ne podpiram! In zelo podoben komentar (ali celo hujši) bi bil zapisan tukaj, če bi za Evrovizijo izbrali Turbo Angels.
  Manuela, in razlog zakaj nekdo ne dobi službe ni v narodnosti ali barvi kože (čeprav ne trdim, da velikokrat ljudje posplošujejo – no, tudi ti si pred tem vse slovence obdolžila za tatove, goljufe in posiljevalce), vendar je večinoma težava povsem drugje. Npr. tebe najbrž jaz ne bi vzela v službo zaradi nestrpnega in nesramnega izražanja in to brez, da sploh vidim tvoj obraz in stas. V prvih 2 minutah bi pogorela na razgovoru. A če imaš morda “napačen” priimek ali “napačno” barvo kože, bi kaj hitro vse skupaj zvalila na rasno nestrpnost. Priročen izgovor, ki vedno prav pride, ko želimo za svoje napake in neumnosti kriviti druge!
  Sicer pa BTW pri nas v službi imamo Srba, Hrvatico, delala je že Bosanka, Makedonki (študentki, ki celo slovensko nista znali), sedaj pa imamo celo Mehičanko.
  Cigana? Ne vidim razloga zakaj ne, če bi se med kandidati na kakšen razpis javil tudi kakšen Rom in na razgovoru pustil enako dober ali boljši vtis, kot ostali.

 11. naca ali raca v slo bolse da ne gre nobeden saj vi slo ne veste kaj je muzika in ni sramotno ce bi romi predstavljali slo in ni lepo ce jih ponizujete in jim nedate moznosti niti da bi jih vzeli v sluzbo niti da bi napredovali jim dam prav da iskoriscajo drzavo saj drzava dobi za njih iz evrope dosti denarja naj uzivajo na vas denar in kaj se tice rebeke vrag jo bo vzel ko bo v beogradu

 12. Tudi moji glasovi so šteli! Kar nekaj njih:-) Strahotno, da smo skoraj poslali v Beograd cigansko muziko- samo, da bi bili vsečni južnim sosedom… Mim! Tudi jaz grem prav gotovo na Evrovizijo- kljub vsemu jo gledam že od malega in tudi zame predstavlja prav poseben večer ze odkar pomnim.. Naša ignoranca glede tega za koga glasujemo, pa je pripeljala do tega, da pevke, ki so prave glasbenice sploh več ne sodelujejo v tem šovu… Samo še kot gostje tega večera! Žalostno mar ne…

 13. Po mojem smo izbrali najboljšo pesem med vsemi nastopajočimi, vse drugo bi bil pravi disaster. Mi je pa všeč, da so tokrat tudi moji glasovi nekaj šteli 😉

 14. Jp. Jp. Res ni bilo med čem izbirat. Res da noben od nastopajočih ni imel fajn komada ampak to da je B.Å uler prišla do tretjega mesta je še najbolj strah vzbujajoče. Cele tri vrstice besedila in refren ‘Aaaaa’. Mraz! Pa tudi mladci – 4play. Kako? Obup.
  No kakorkoli. Ema je za nami. Zbrali smo, kar so že pač otroci zbrali. ÄŒe ne drugega bo Rebeka vsaj kak fin škandal zakuhala. 🙂

 15. Po mojem je res najkrajši ever in bo tudi dolgo ostal.
  ÄŒutiš pa nič, ker nimam takšnih fobij. Moji favoriti npr. so bili tisti drugi Cigani (in sori jaz uporabljam ta izraz, saj ga tudi sami zase prav radi uporabljajo), ki so žal izpadli v polfinalu.

  Imam pa fobije pred tistimi, ki gredo na festival in ne znajo peti. In imam fobije pred našo obsedenostjo z izvajanjem komadov z nekimi južnjaškimi ritmi z mislijo, da nam le tako lahko uspe na Evroviziji.
  Na Evroviziji nam ne bo uspelo vse dokler za nas ne bo nastopala prava srbska zvezda. Le takrat bodo gastarbajterji širom Evrope vneto glasovali za “svoje”.
  Sploh pa imam fobijo pred kičem in letos razen kakšne Eve ÄŒerne in Tiane skorajda ne pomnim, da je kdo sploh znal peti.

 16. Å okantno. Najkrajši Sašin zapis v zgodovini. Ampak a čutim rahlo fobijo pred Cigani, Romi, Cigoti, tujci, oziroma ne vem, kako je sedaj najbolj politično korektno…

  Jaz bom pa vseeno probal iti na Evrovizijo v Beograd, so that my dream comes true, haha!

 17. Pa res sem morala tole napisati in to še takrat, ko sem izvedela za izbor dveh superfinalistov.
  OK itak ni bilo med čem izbirati, a vseeno Rebeka in kajvemkajstažetistadvabrezposluhassrbskoposkočnico, halo??!!
  No, vsaj 400 Slovencev je imelo še toliko zdrave pameti, da so izbrali manj sramotno različico. Ajde, če nič drugega bomo vsaj eno fejst babo poslali v Beograd.

Komentarji so izklopljeni.