Izdajalec

Mega film! Temu ne morem sicer reči film za mojo dušo, saj tako rečem le takšnim, kjer se raznežim in mi zaigra romantična duša, je pa vsekakor vreden ogleda. Izdajalec je označen kot vohunski triler in v skoraj dveh urah z zanimivim pristopom, skozi zgodbo mladega agenta, prikaže zgodbo, ki temelji na resničnih dogodkih ob največji izdaji v zgodovini FBI-ja.

Film sva si ogledala s Tomažem in našim ameriškim gostom Johnom, ki je vse skupaj še potrdil s komentarji, da je zgodba o vohunu Hanssenu med američani dobro poznana. Pravi, da so vsa imena, ki so uporabljena v filmu, prava, povzeta iz resničnega življenja in prav nič spremenjena.

Tomaž je ob koncu filma povpraševal Johna o tem in onem in med drugim razmišljal, če je Hanssenova močno verna žena kdaj izvedela, da je mož snemal njune spolne odnose. No, dilema je razrešena …. če ne prej, sedaj po filmu to gotovo ve. 😉

3 Replies to “Izdajalec”

  1. Iztok, hvala za izčrpno poročilo. Tole bi morala kar zamenjati in tvoj komentar postaviti v osnovni prispevek in svojega v komentar 🙂

  2. Resnična zgodba o FBI agentu, ki je s svojo dvojno igro skoraj sesul ZDA.

    Mladi, nadebudni in kariere željni mladenič Eric O’Neill (Ryan Phillippe) po naročilu šefice Kate Burroughs (Laura Linney) postane uradnik v novi pisarni zloglasnega in velespoštovanega tajnega agenta in vohuna Roberta Hanssena (Chris Cooper). Legendarnega ruskega operativca, ki naj bi mu težave povzročale hude spolne deviacije. Sporne seksualne navade, ki niso ravno v ponos FBIju. Zagreti Eric nalogo seveda vzame zares, predano in tako kot je treba, zato mu ni jasno, da čez čas ne ugotovi niti ene Hansenove napake. Niti enega spornega dejanja. Å e več, gospod je vzoren katolik in mož versko navdahnjene žene Bonnie (Kathleen Quinlan), ki vsak dan moli tudi v pisarni in celo na internetu ne obišče niti ene strani z golimi ženskami. Eric seveda pomisli, da gre za finto, za čudno prevaro in za dvojno igro, kjer se želijo legendarnega agenta pač znebiti in mu podtakniti neumen škandal, zato ostro napade svojo nadrejeno in zahteva dokaze o spolnih navadah. Namesto tega dobi šok. Dokaze o tem, da je Robert Hanssen v resnici ruski agent in da je vrsto izdajal najbolj zaupne podatke o ameriški vladi. Ker je bil hudičevo prefrigan, ga niso mogli dobiti, zato so ga sedaj pač premestili domov in mu naštimali uradnika. Na videz nedolžno podganico, sicer eksperta za računalnike, ki spremlja vsak njegov korak, gib in pogled. Hudo prepričljiva, napeta, zanimiva in izvrstno izpeljana resnična zgodba, ki kot za šalo ujame vse tisto, kar manjka večini sodobnih trilerjev. Prav imate, sedemdeseta so se vrnila. Paranoja je na vrhuncu.

    Ocena 4 in pol

Komentarji so izklopljeni.