Kaj so čompe?

En band od Janeza Å kofa, ja to itak vsi vemo. A da je to krompir v oblicah, to pa niste vedeli, priznajte! Jaz sem to odkrila včeraj in hkrati s tem odkrila še nekaj, kar se kiti s tem zanimivim imenom – gostilnico, ki se skriva na Trubarjevi 40 in za precej zanikrnim portalom skriva marsikaj dobrega in zanimivega.

Mimo tega lokala sem se že velikokrat sprehodila, vendar ker se v tej isti ulici niza kar nekaj prčvarnic s “pestro” ponudbo kebabov, čevapčičev, sladoledov in podobne južnaške verzije fast food prehrane, nisem nikoli niti v sanjah pomislila, da bi želela spoznati ponudbo lokala na katerem precej utrujenih vratih piše okrepčevalnica in ima na izložbenem steklu nekajkrat nalepljeno ime Čompe.

Pa sva z mojim dragim bila včeraj povabljena na večerjo s poslovnim kolegom in njegovo partnerko in tako je bilo v lokal pač treba vstopiti. In že ob prvem koraku se mi je odprl povsem nov svet. Gostilničarka naju je ža na vratih prijazno in nekako domače pozdravila … kot da smo stari znanci … in naju napotila v spodnjo etažo. Malce začudena nad tem, kako le ve, kam paševa, sva le odkorakala mimo večjega omizja v zgornji etaži do najinih kolegov, ki sta že čakala. Kmalu nama je postalo jasno, saj razen našega omizja v spodnji etaži in večjega omizja v zgornji itak ni bilo ničesar drugega. Zanimiv ambient, kajti lokal je v notranjosti obdržal videz starega, domačega, nekičatega interierja in s tem pustil gostom občutek domačnosti in toplote …. govorim o toploti interierja in ne ozračja, kajti ves čas naše večerje je bilo v prostoru kar malce prehladno.

Glede hrane smo se povsem prepustili prijazni lastnici, ki je s svojo klepetavostjo in odprtostjo dodala še mašno na paket prijetnega vzdušja. Domač pršut, sušen sir, olive za začetek, kasneje mešano meso na žaru, ki sem ga jaz z lahkoto prepustila ostalim bolj mesojedonavdušenim , bučke in radič na žaru, čompe, maslo ki mora biti zraven ter velika skleda solate za glavno mastenje, na koncu pa hruška pečena v teranu in cimetu s sladko smetano … Njam!

Vzdušje je postalo še boljše, ko sta nas namesto glasbe iz zgoščenk, zabavala ruska glasbenika … tista milozvočna pevka in njen spremljevalec na brenkalih, ki že nekaj mesecev nastopata po naših ulicah in smo ju pred nekaj dnevi opazili celo v Trstu …. ja, ja Å engen dela svoje.

Vse naj naj o tej gostilnici …… vse do …. no, nekako se moram spotakniti ob zaključek naše prijetne večerje. Naša večerja za 4 osebe z kar precej popite flaširane vode, pol litra odprtega vina ter dvema aperitivoma nas je prišla nekaj malega preko 100€. Ne, ne, ni znesek to kar mi gre v nos, v nos mi gre dejstvo, da smo ta znesek morali poravnati v gotovini.

Moj se je v trenutku plačevanja znašel v precej neugodni situaciji, saj pri sebi ni imel toliko gotovine in čisto slučajno sem imela toliko s seboj vsaj jaz. Hmmm, če bi nas bilo 6 bi nam že trda predla! Upam, da je omizje v zgornji etaži zbralo dovolj drobiža, da jim ni bilo potrebno pomivati posode ali sredi noči po mrzli Ljubljani iskati bankomat.

Oprostite, vendar res ne razumem logike gostilničarjev, ki v nadomestek prihranjenih 3 procentov, marsikdaj svoje goste postavijo v neugodno situacijo.

6 Replies to “Kaj so čompe?”

 1. Jaz sem vedel, ker ste bli pr sosed. Pa konc koncev bi lahko telefon in prišla po gotovino k nam. ÄŒe bi bil kdo doma. Ampak ta ponudba velja sam zate, da ne bodo razumeli tega ostali bralci bloga kot ponudbo za vse:)

 2. Tako malo hudomušno….Ratečani so neka posebna “grupacija”….in ob čompah imajo še nekaj posebnih izrazov, ki jih ostala Gorenjska populacija ne (pre)pozna.
  Pa lepe praznike…..

 3. Ej, hvala za razlago! To, da so čompe krompir v OBLICAH, sem sklepala jaz, ker sem ves čas spraševala kaj so to za vraga čompe in se celo bala, da bom dobila kakšne mesnate kroglice. Ko sem zagledala navaden cel kropmpir v olupkih mi je prav odleglo.
  No, sedaj vem, da čompe ni izraz za način priprave krompirja, ampak že kar za krompir – gomolj v osnovi, čeprav pa očitno kaže, da to ni le bovška oz. kraška zadeva, ampak jo poznajo tudi Gorenjci.
  Jaz sem do sedaj poznala le “krumpiš” 🙂

 4. ÄŒompe je originalni izraz za kakršen koli krompir, tudi surov, še nepobran na polju…v vasici z lokalnim imenom Bokšendorf…bolj znano pa kot Rateče..saj veš, tam pred Planico.

 5. smo tudi mi imeli v nekaterih restavracijah/gostilnah izkušnjo z gotovinskim poslovanjem; od takrat naprej vedno pogledam preventivno na vhodna vrata ali je kaj nalepljeno ali ne in v primeru, če ni, potem vprašam za način poslovanja preden sedem – res je, da je malce nerodno, če imaš tako kot ti koga zraven, pa vendar se je bolje v takih primerih prej pozanimati kot padati v neugodno situacijo

 6. Ja čudna reč s to gotovino. Komentiram pa bolj zaradi čomp. Upam, da bo to bral kakšen Bovčan in razjasnil “dilemo”. Jaz sem namreč do zdaj mislil, da so čompe na bovškem krompir. Ne v oblicah ali kakorkoli ampak tako, krompir na splošno. Vem tudi, da imajo v Bovcu enkrat na leto “ÄŒomparsko noč” ! No ja, samo toliko! 🙂 lp

Komentarji so izklopljeni.