KISS ali kovačeva kobila je obuta v jeklene škornje

KISS – keep it simple, stupid je meni zelo všečno pravilo ali slogan, ki bi ga moralo poznati in uporabljati vsako podjetje, ki ima kakršne koli stike s končnimi uporabniki …še huje, če se med njimi znajdemo ženske …in povrh vsega takšne tablond 🙂

Dejstvo je, da sem ženska, no, blond sem le na začasnem delu, vendar priznam, da kljub dejstvu, da poskušam slediti spremembam, ki se dogajajo v našem hitro spreminjajočem svetu, mi to z leti postaja vse težje. Na HAD-ovem blogu sem zasledila statistiko na osnovi ankete o starosti blogerjev. Očitno sem metuzalem in še vsa sreča, da sploh znam napisati kakšen post. Če pa znam vriniti še kakšen link in sliko postaviti ob tekst, sem pa sploh jack za svoja leta, a?

zivcnjakar.jpgJa, tako sem mislila do nedavnega, pa so me na siolu prepričali v nasprotno. Saj ne vem, ali sem jaz res popolnoma “mim”, ali pa se oni držijo načela KISS le na zunaj, drugače pa so pod površjem naredili vse, da stranke odvrnejo od njihovih uslug?

Naj vam povem celotno zgodbo:
Začenja se en teden nazaj, ko berem post, ki je kot nalašč za komentiranje nas mam, napisan od Marka Crnkoviča. In jaz bi nekaj zapisala. A kaj? Pojma nimam več …je preteklo toliko vode in izpadlo toliko las!

Skratka, hočem nekaj zapisati in kliknem na ikono za komentar.
Ne gre, mi javi, da se moram prijaviti …pa rečem, ah, brez veze …bom drugič.
Grem čez 2 dni spet na Markov blog, spet nekaj zanimivega, hočem komentirati, spet kliknem, oh spet ista stvar!
Zaprem in grem na druge bloge, se mi ne da ukvarjati z registracijo.
Pa med velikonočnimi prazniki sedim doma, imam nekaj več časa, se mi skratka da, …in se odločim registrirati. Oh, tukaj se šele začenjajo prave preizkušnje! 🙂
Najprej poskušam slediti korakom, ki jih navaja kar sistem na Markovem blogu. Se moram registrirati in zraven je link. OK, kliknem. Se mi odpre okence, kamor naj bi vpisala uporabniško ime in geslo. Izgleda sicer, kot da je namenjeno že registriranim uporabnikom, ampak glede na to, da me je peljalo tja od vrat, kjer piše, da “vsi, ki nimajo napotnice, naj gredo ponjo tja in tja” …sem jaz sedaj TUKAJ. Vpišem ime Saša in kar eno geslo. Ne gre! Poskusim brez šumnikov, pa z daljšim imenom …pa drugačno geslo. Ne gre!
Kontaktiram prijatelja, ki je seveda moškega spola in naj bi se na te zadeve bolje spoznal.
Mi pošlje link na siolovo stran s komentarjem, da se je tudi on malce težje znašel, ampak vsekakor je treba iti po daljši poti, ne bo šlo direktno iz Markovega bloga.
OK, grem na ta link …Bolje! Krasno tukaj celo piše, da je to prva registracija in vse kaže, da je mojih težav konec.

SIOL se je sicer potrudil v stilu KISS in lepo prevedel vse abotne napotke za najbolj metuzalemske, “blontne” uporabnike.

Takole piše:

registracijablog1.jpg

Od pisanja bloga te ločijo le trije koraki! Postopek aktivacije svojega bloga začni z vpisom ustreznih podatkov v spodnji obrazec. Če se želiš samo registrirati za komentiranje, si izberi zadnjo možnost. Katero zadnjo? Ja, valjda …saj spodaj tako ali tako jasno piše, da lahko označim prvo opcijo, ki pomeni, da bom imela svoj blog, ali drugo opcijo – ki je hkrati zadnja??, ki pomeni le komentiranje! Od poplave enih in istih napotkov se ljudje, ki smo tako blond in metuzalemski, kot jaz, zmedemo in neumno iščemo našo “zadnjo možnost” 🙂

Pod prostorom za vnos maila piše naslednje: Na ta naslov bomo poslali geslo, zato ga trikrat preveri. Zelo dobro! Ker vem, da sem blond, sem šla z očmi preko naslova 5x 🙂 ..bo bolj držalo. Baje je to mišljeno, kot šala. OK, le smeškota so pozabili dodati.

Ajde, po vseh mukotrpnih 🙂 vnosih in 5x-nemu pregledovanju maila, sem kliknila “naprej”. Opa, spet se je zataknilo!
Pravijo, da je ta mail že uporabljen! Ja, je, ker imam wordpressov blog, ampak od kje vraga naj jaz vem, da ima to kašno povezavo? No, še zdaj ne vem, če jo ima …samo sklepam , na SIOLu mi o tem itak niso nič povedali.

Jaz, trmasta tokrat pišem na SIOL. Kam? Na spletni strani imajo okence “kontakt”. Izberem, vpišem kaj me mori, kliknem “pošlji”. Ha, ha, ha …smešno, da nemoreš verjeti: dobim mail, da je njihov poštni predal poln.

Pa, ker sem že čisto not padla, grem nazaj na spletno stran in se poskušam ponovno prijaviti. Ne vem kako uspem prestopiti ta prag in sistem mi končno javi, da sem prijavljena, vendar bom morala svoj račun, profil ,…karkoli že, še aktivirati.
OK, bom, bom. Dobila naj bi aktivacijski ključ na svoj 5x preverjeni mail. Ni ga! Ne v 5-ih minutah, ne v 5-ih urah …

Ker tokrat vsaj vem, kakšna je njihova domena, jim tokrat “na roke” pošljem mail na info@ …, ker pred tem je (ni) šlo na siol@
Naslednji dan dobim odgovor, ki je po vsej verjetnosti avtomatiziran …samo ni mi jasno zakaj taka avtomatika deluje šele po 12 urah???
Spoštovani,
veseli nas, da ste se z vašim vprašanjem obrnili na nas.
Za komentiranje na blogih je potrebno najprej registrirati novega uporabnika na naslovu: http://blog.siol.net/wp-signup.php.
Za vsako komentiranje pa se morate potem prijaviti z vašimi podatki. Upam, da vam bo sedaj uspelo.
V primeru dodatnih informacij nam lahko 24 ur na dan pišete na elektronski naslov info@siol.net. Z veseljem vam bomo pomagali.
Lep dan še naprej!

Halo?!!!! S kakšnimi podatki se moram prijaviti? S svojimi? S čigavimi pa se še lahko?

Poskušam ponovno ..ne vem kako, toda uspe mi odpreti še ena vrata, očitno je nekdo aktiviral moj račun?? …in dobim naslednje sporočilo

new-picture.jpg

In jaz spet pišem :).
Končno sledi odgovor od žive osebe …nekdo mi napiše, da so imeli nekaj težav ..ah, kaj res??!! ..in da ne ve kaj dogaja, ampak spremenil je moje geslo ter naj zdaj poskusim znova.
Poskušam znova, spet dobim zgornje obvestilo, ampak jaz se odločim, da se ne ukvarjam več s tem in raje poskusim komentirati na Markovem blogu. Morda pa le tile Siolovci ne znajo lepo zaključiti zadeve in namesto odgovora: “Čestitamo, premagali ste vse naše ovire, zaslužili ste $$$$!, Uživajte v blogu!”, zapišejo raje “za dostop do strani nimate ustreznih pravic”.

In očitno je res tako, kajti jaz sem stvar preverila in Marku sem pustila svoj komentar. Pa če to ni za nazdravit!? 🙂

15 Replies to “KISS ali kovačeva kobila je obuta v jeklene škornje”

 1. Kaj valda? Kje smo zdej? 🙂 Tole se je razpredalo 1 mesec nazaj in nekako ne ujamem rdeče niti na katero si se navezal s tem “valda”

 2. Hvala za komentarje, Matjaž. ÄŒeprav nisem prepričana,če imaš čisto prav. Siol ima nekaj s tem, saj so mi ravno Siolovci poskušali odgovoriti in rešiti zadevo. Vendar poanta tako ali tako ni v tem, kdo je kriv, temveč v tem, kdo bo zrihtal!
  In nekaj je narobe. In to na strani slovenskih prevodov, ki pa jih je očitno delal nekdo na naši strani Alp in najbrž je to kdo pri Siolu.
  Si mi pa dal idejo za moj naslednji post o krivdi in odgovornosti.

 3. opažam … da ste nekateri malo pomešali zadeve … oz. jih ne razumete 🙄

  pa na kratko … moje izkušnje … ki imam postavljen svoj strežnik za wordpressov blog:

  – zahteva za registracijo pri komentarjih ni siolova ampak wordpressova … aktivira jo pa avtor … torej v konkretnem primeru marko crnkovič … in tudi mene osebno to moti
  – registracija v my siol … nima nobene veze z registracijo v wordpress … in siol pri tem ne more pomagati
  – tudi to … da si prijavljen v wordpressov blog na enem strežniku … in se ne moreš z istim računom prijaviti na drugem … ni omejitev administratorja strežnika … ampak wordpressova … vsaj kolikor sem videl
  – odzivni čas mailov pri registraciji … je kolikor se spomnim prav tako odvisen od wordpressove globalne baze … kolikor se spomnim namreč mail prihaja od tam … ne pa iz strežnika z blogi … v konkretnem primeru siolovega
  – in seveda … baza uporabniških mailov … je prav tako očitno v wordpressovi globalni bazi

  toliko o mojih izkušnjah … in v tem primeru bi rekel … da je siol še najmanj kriv 😉

 4. Davor, točno takšne težave sem imela jaz. Malce razumem SIOL, ker smo tudi pri nas v službi prevajali program, ki je bil nastavljen v angleščini. Najprej nekateri prevodi vzeti iz konteksta, prevedeni in potem vstavljeni nazaj v kontekst, niso imeli nobenega smisla več. In poleg vsega so nazaj postavljali stvari angleško govoreči, ki niso razumeli niti besedice slovensko in pomešali kup zadev. In tako se je zgodilo, da si na mestu, kjer si se hotel logirati, dobil obvestilo v stilu:”hvala, ker ste nas obiskali. Nasvidenje”
  To isto se očitno dogaja SIOLu, kajti program izgleda sila prijazen in klikaš gumbe, ki ti jih predlaga, vendar obvestila, ki se ti ponujajo so po eni strani smiselna, po drugi pa totalna bedastoča.
  Meni se je pri Crnkoviču najprej ponudila opcija prijave, potem me je vrglo na okence, kjer se kao prijaviš, vendar to ni namenjeno PRVI prijavi …ampak tega nihče ne dojame. Pa nekaj vpišeš in namesto, da ti pove, da ga totalno serješ, ti reče, da moraš vklopiti piškotke. Jaz imam vklopljene ….pa vendar preko tega ukaza ne prideš nikamor. Totalno zbrko imajo pa se tega sploh ne zavedajo!

 5. jaz sem poskusil na neodvisnem racunalniku in mi deluje.. vpisal sem samo nick in komentar je bil oddan..

  hmm.. nc ne stekam, sam zihr je kul 🙂

 6. Had,
  od mene zadeva zahteva vklopljene piškotke, ki jih pa imam vkljopljene,
  Nimam prijave za svoj blog, imam prijavo za My siol. S to prijavo se ne uspem prijaviti za pisanje komentarjev. Pa če odprem okno Mozilla Firefoxa iz bookmarksov ali pa iz siol.si, pa če vpišem v prijavo karkoli in v geslo karkoli!

 7. filozofinja 🙂

  stvar je preprosta.. na blogu si lahko anonimen in prav je tako.. vendar z anonimnostjo zgubis precej kredibilnosti..
  zatorej podpiram idejo openid, kjer si lahko anonimen, vendar si povsod ista oseba.. imas eno registracijo in stvar je koncana.. ce napises nekaj, stojis za tem, kar v “kvazi anonimnosti” ni vedno res..
  s tem se resis dosti problemov, ki nastanejo pri komentarjih recimo 🙂

  pri siolu se ni potrebno registrirati, da lahko komentiras.. vpises samo vzdevek, brez ostalih podatkov in stvar deluje.. preveril zjutraj..

 8. Bravo Saša,
  Siol obljublja enkratno registracijo za vse storitve. Registriran sem in My Siol me prepozna. In potem me zamika komentirati MC-ja, odpre se prijava, ki pa mi jo ne uspe obiti. Da bi človek našel pot do registracije, to pa ne.
  Natančno opišem težavo in pišem mail na info, 2x! Obakrat isti abotni odgovor, kot si ga sama napisala.
  MC je že tako ekskluziven, očitno mora bit še pot do komentarjev tako ekskluzivna, da ga znajo komentirat samo nonblonds.
  Jaz pa metuzalem pa še skoraj blond!
  Pač ne bomo komentirali!

 9. Had,
  ne strinjaš se s tem, da bi se morali ljudje registrirati, ali se ne strinjaš s tem, da je to težava?
  ÄŒe prav razumem bi lahko nekdo drug prevzel mojo identiteto in po internetu komentiral, če ne še kaj drugega, kot jaz? Saj to lahko naredi, četudi se ne izpostavim na blogu? Neštetokrat puščam kup svojih podatkov kdo ve kje vse. Torej ti misliš, da bi moral obstajati nekakšen globalni identifikacijski center, kjer bi se vsak, ki karkoli počne na internetu prijavil, kjer bi ga preverili po dolgem in počez z vsemi možnimi rojstni in poročnimi 🙂 listi in bančnimi računi? Zanimivo, sploh ni slabo.

 10. sam se ne strinjam glede problema registracije, ravno nasprotno.. podpiram idejo openid, kjer bi veljalo eno uporabnisko ime za vse spletne servise.. zakaj? preprosto zato, ker z anonimnostjo ljudje pocnejo veliko stvari, ki jih podpisani z lastnim imenom, ne bi nikoli..
  in ce pogledam samo primer tega bloga.. avtorica ima domeno z lastnim imenom in priimkom, kar ji daje neko kredibilnost.. vendar ce nekdo, anonimen, izkoristi moc interneta, ji lahko povzroci konkretno skodo.. tega se se povsem ne zavedamo.. ampak bomo kmalu prisli v fazo, ko se bo zacela spreminjati ta anonimnost.. sicer si vsak upa vse..

  p.s.: na siolu ne vneses podatkov, pa vseeno lahko komentiras 🙂

 11. haha, crnega sem hotel že 5x komentirat, samo meni se niti ni dalo ubadat z registracijo – če moj komentar zahteva registracijo, potem se čutim nedobrodošlega

 12. Huh si pa imela dogodivščino…Ne vem, meni je vse uspelo v prvem poskusu, je pa res da nisem blond;-)

 13. Očitno je SiOL-ov namen, da se čim več ljudi registrira na enak način kot za pisanje spletnega dnevnika pri njih. Potem se hvalijo, koliko registriranih blogerjev imajo …

Komentarji so izklopljeni.