Neodvisnost Kosova

O tem imam svoje mnenje … itak ga imam vedno, a bom tokrat še enkrat rekla1 to kar sem pred časom zapisala sicer na predlog za uvedbo 8942 slovenskih pokrajin.

Ob tem se mi poraja še vprašanje kdaj se bo odcepila Vojvodina in kdaj se bosta razdelili Bosna in Hercegovina, potem pa počasi pride na vrsto že odcepitev Å tajerske od Slovenije.

Morda pa je še najboljši komentar na vse to, tale, ki je sicer izposojen pri filmu. Morda pa ni naključje, da ravno v tem času igra v kinematografih.

 1. ok, ok, linkala []
 2. no, res jih je nekaj manj, a ne prav veliko []

11 Replies to “Neodvisnost Kosova”

 1. @ Lili; tukaj jaz lahko dodam le to, da mi je takšno razmišljanje Srbov (čeprav nimam nobenega niti v daljnem sorodstvu) razumljivo. Me pa resno skrbi vročekrvna reakcija Srbov.
  In vsekakor hvala za povsem mirno razmišljanje o problemu, ki se očitno dotika tudi tebe.

 2. Jaz bi samo dodala to, da je situacija v Srbiji zeeeelo komplicirana (to vem iz lastnih izkušenj, do pred štirimi leti sem živela v Vojvodini) in da to težko razumejo tisti, ki tam niso živeli. Srbi smo kompliciran narod, znamo biti zelo prijazni in ok, imamo pa tudi veliko negativnih lastnosti in hitro se razjezimo (kar smo večkrat dokazali). Kosovo je zgodovinsko zelo pomembno za Srbe in čeprav dejansko ni več naše, še vedno ga se ne moremo odreči. Jaz to razlagam takole: Kosovo ja za Srbe kot otroštvo za vsakega posameznika. ÄŒeprav imaš travme in frustracije iz otroštva, še vedno ga se ne moreš odreči, ali izbrisati iz spomina. Del sebe težko kar tako odtrgaš. Ampak, ko te dogodki iz otroštva omejujejo v odraščanju, v tvojem dozorevanju (ne vem ali je to tudi slov. beseda) potem pa se je treba odločiti in začeti razmišljati kot odrasli, premagati svoje frustracije in iti naprej. No, Srbi nismo še na tem nivoju, še vedno smo raje v poziciji otroka, v poziciji žrtve, sprašujemo se zakaj nam vsi hočejo vzeti tisto kar je naše… Nobeden pa ne zahteva da mi pozabimo na Kosovo, samo pa nam svetujejo, da premagamo sami sebe in odrastemo. Spomin na otroštvo nam pa nihče ne more vzeti…
  To so moja razmišljanja na to temo…Malo psihološke analize…

 3. @Milan, zakaj mislim, da bo šla Vojvodina po poti Kosova? Sploh ne. ne mislim da bo šla Vojvodina po poti Kosova. Bo šla pa morda po poti ÄŒrne gore. Samo, da se nekaj dogaja, očitno. Nekateri se razdružujejo, drugi združujejo … pa spet ugotovijo, da bi bilo boljše brez pa se rine narazen. Vojvodino sem zapisala po povsem istem postopku, kot sem tja postavila tudi Å tajersko.

  @Domovoj, vsaka palica ima dva konca in jaz kljub temu, da imam trenutno … trenutno (!) svoje mnenje o neodvisnosti Kosova, ga tukaj nisem zapisala, ker vem, da ima vsaka stvar dve plati. In to že v tem trenutku, kaj šele v prihodnosti, ko se zadeve drugače obrnejo.

 4. @Saša
  ÄŒe bi prišli “Kranjci” k nam s tanki, mi pobili starše in otroke ter mi zažgali hišo, bi bil tudi jaz za odcepitev Å tajerske od Slovenije. Vse prehitro pozabljamo, kaj se je tam dejansko dogajalo in kaj je privedlo do včerajšnje razglasitve neodvisnosti.

 5. Mene bolj kot “lahko bo dobro, lahko bo slabo, bomo videli” muči to, da je neodvisnost Kosova postala pink-ponk žogica v času zaostritve odnosov med ZDA in Rusijo. na to kaže tudi odziv že omenjenih Ruskih pokrajin. Se bojim, da bodo žrtve tega preigravanja nedolžni na Balkanu. Spet nasilje, spet sovražnost, ki kaže samo na to, da je bil mir zgolj navideznega značaja.

 6. @domovoj mea culpa, sem se narobe izrazil..

  Ne skrbi me sama neodvisnost, načeloma se z načelom samoodločbe strinjam. 🙂

  Skrbi me, da zaradi morda prenagljenih odločitev ne bi prišlo do novih prelivanj skrbi.

 7. Pa zakaj bi koga “skrbela” neodvisnost Baskije, Å kotske, Severnega Cipra? Bil sem v Moldaviji, Gruziji in Gorskem Karabahu in zagotavljam vam, da so Transdnjestrija, Južna Osetija in Abhazija de facto neodvisne države. Med Armenijo in Gorskim Karabahom sploh ni nobene meje, v GK se plačuje z armenskim denarjem, avtomobili imajo armenske registracije in naborniki iz Armenije lahko vojsko služijo v GK. To je dejansko del Armenije, mednarodnega priznanja sploh ne potrebujejo.

 8. Meni v bistvu ni jasno zakaj toliko ljudi misli, da bo šla Vojvodina po poti Kosova? V Vojvodini Srbi predstavljajo skoraj 70% prebivalstva, ostalih 30% pa si deli več kot 20 etničnih majšin od katerih so najbolj znatni Madžari z nekje 14% odstotki.

  Mene bolj “skrbi” odziv npr. Baskije, Južne Osetije, turškega dela Cipra, Republike Srbske v BiH in podobnih regij, kjer pač neke etnične manjšine predstavljajo znatno avtohtono skupnost in stremijo k neodvisnosti.

 9. Tale tematika je kao iz mojega strokovnega področja. Ampak ne mislim napisati celega elaborata.
  Težka tema, ki bo vsekakor pustila posledice. ÄŒeprav Z misli, da bo šlo vse po maslu, osebno v to dvomim. Predvsem ne pozabimo, da se bo v vse vmešala Rusija. Hotel sem povedati ravno to, da pred Vojvodino, se bo zgodilo marsikaj v Rusiji oziroma okoli nje. Neprijetno bo tole, to je moje mnenje.

Komentarji so izklopljeni.