Neustrašna

Kriminalka se kot žanr že dolgo ni zapisalo ob nobenem filmu, ki sem jih zadnje čase gledala v kinematografih. Akcijski triler, psihološki triler, to ja …. celo kriminalka/triler piše sedaj ob filmu Gospod Brooks, a meni se resnično zdi, da prav kot kriminalka ni že dolgo bil označen noben film.

In sva si šla Neustrašno ogledat. Z Jako seveda. Navajena raznih Miami Vice-ov in kakšnih Serpicov (ja, ja to je ena za temo Å e pomnite) in Å erifov iz New Yorka (še ena za zbirko še pomnite 🙂 ), sem Jako vlekla v kino popolnoma brezskrbno, misleč, da v kriminalki policisti lovijo kakšne nepridiprave in jih na koncu lepo fino pozaprejo, vmes spoznajo še kakšno fino bejbo, s katero si na koncu srečno osvobojena (po možnosti bejba pade v kremlje tagrdih) padeta v objem.

Ampak moderne kriminalke niso več tako romantično blage. Ne, saj film je bil dober … čak veoma dobar 🙂 , a vendar bi mirno lahko izpustili par prizorov, ko tagrdim raznese glavo preko celotnega ekrana.

Jodie Foster je zame itak carica in film, v katerem igra ona, zame skorajda ne more biti zgrešek. Tudi ta ni bil. Jodie igra vlogo radijske spikerke, ki je navdušena nad življenjem samim, navdušena nad delom, nad njenim mestom New York in močno zaljubljena v svojega partnerja.

Bum in vse se v trenutku poruši! Ob brezskrbnem večernem sprehodu v parku njo in njenega partnerja brutalno pretepejo nasilneži. On umre, ona pa se komaj izvleče. Duševne rane jo razdirajo in razpeta med strahom pred ljudmi, osamljenostjo in sovražnostjo do nasilja, si priskrbi orožje.

No, potem jih pobija, kot v Petek 13. 🙂 … Čeprav je zgodba napeta in ima rep in glavo, ko malce razmisliš, je vse skupaj le malce bolj sufisticirana oblika Ramba. Ženska jih je pospravila kakšnih 8 … hladnokrvno, neustrašno 🙂

Konec je …. ja, ni nesrečen … tak, salamonski. Saj niso mogli ravno reči, da je v redu, da pokolješ več kot ducat tipov, čeprav unih tagrdih. Policist, ki igra pomembnejšo vlogo mi je dal misliti. Niti slučajno ni tak, kot policisti v naših vicih. Ne, ne, ta je pameten. Poleg tega pa je še izredno pravičen. Lovi tagrde in to za vsako ceno. Tako, kot je zapisano v zakonu. Ampak, ko …..

Nič, poglejte si film! 😉