Evrovizija seka!

Share Button

Čeprav sem stara kot zemlja1 in sem svoje čase oboževala Abbo (če vam povem čisto po pravici še danes rada prisluhnem kakšni njihovi nežni skladbi … recimo Thank you for the music), leta 1974, ko je Abba osvojila prvo mesto, Eurosonga še nisem spremljala. Najbrž zato, ker takrat pri nas takrat še nismo imeli televizorja 🙁 .

A leto 1975 in Pepel in kri ter njihov Dan ljubezni pa so zapečatili mojo ljubezen do evrovizijske popevke in od takrat dalje kot pribita sedim pred televizorjem. Z rahlimi izjemami.

Leta 2006 sem bila v Ameriki in takoj zjutraj mi je sveže novice o zmagi Lordov ves vzhičen posredoval moj naslednik v navdušenem spremljanju tega dogodka.

Nekaj let pred tem smo ravno na te datume organizirali seminarje in namesto lahkotnih popevk sem morala poslušati poslovne in motivacijske govore. Grrrrr!

Kakšnega leta 1980 ali kakšnih par let manj, pri mojih 14,15-ih letih sem na počitnikovanju pri mojem stricu in teti odkrila čisti zaklad – kasete s celotnimi posnetki starejših Eurosongov …. po mojem za kakšnih 10 let nazaj. Sestrična je tiste počitnice ostajala brez moje družbe, saj sem kasete vrtela do onemoglosti oz. vse do potrganega traku.

Moj se ob predvajanju Eme, Dore in Eurosonga mirno odpravi spat, Jako pa sem očitno “okužila” z eurovizovforijo in tako sedaj skupaj sediva in se ravnokar zgražava nad Azerbejdžanskim nastopom, stiskava pesti za Rebeko2 ter občudujeva prekrasno sceno.

Go Rebeka go!

A spodobi se, da polinkam še večje Eurosong navdušence od mene.

Val zagotovo v dobri družbi navija za svojega favorita

Ta pa je sploh občudovanja vreden po predčasnim obveščanjem o vseh možnih pikantnih podrobnostih.

 1. ajde par let manj []
 2. čeprav meni komad spljoh ni všeč []

9 Replies to “Evrovizija seka!”

 1. Ja Saša mislil sem “odbito”. In sploh to tekmomavnje za janjboljšo pesem – to ne gre skupaj z glasbo. To pač ni šport. Evo, to je samo moje mnenje.

  Je pa res, da je bilo glasovanje zanimivo zame: sam s sabo sem “tekmoval”, kolikokrat bom uganil katera država bo dobila 12 točk. Sedaj ne vem točno, vendar sem takole “na oko” uganil v približno petini. Pač politika je zadaj…

 2. @Aleš, misliš ‘odbito’? Saj razumem, ‘dobito’ se res bolj zmagovalno sliši in mi vsi radi razmišljamo tosmerno. 🙂
  Je pa res, da težko določiš objektivna merila za tekmovanje v glasbi, a vendar je za večino ljudi veliko bolj zanimivo gledanje kakršnekoli zadeve, če je vanjo vpleteno še kakšno tekmovanje …. pa četudi so merila zelo težko objektivno določljiva.

  @Ateistek; jaz pa še vedno uživam v poslušanju glasbe in se nekako naivno upiram maškeradi.

  @Val; prav zanimivo je brati, kako imamo ljudje različen okus, meni recimo Romunija in Izrael nista bila slaba. Se pa absolutno strinjam s tabo glede scene in outfita, kar pa je … zanimivo, v nasprotju z mišljenjem Irene.

  @Irena; kljub temu, da mi je bila Rebeka v tisti halji predebela in nerodna, v sintetičnem krilcu in majčki pa ceneno ‘češka’ in sem bila celo rahlo prijetno presenečena, da je Rebeka na Evroviziji le uspela komad, ki ni bogvekaj, odpeti dokaj dobro.
  A za protiutež naj povem, da bi mi bil nastop Madone zagotovo všeč, čeprav se nikakor ne morem šteti med navdušence nad njeno glasbo.

  Sicer pa naj za konec vsega povem, da mi že v slovenskem predizboru ni bila všeč ne Rebeka (komadalakrneki in zelo povprečen vokal), ne Langa (slab vokal, a morda celo zanimiv komad), a nekako sem na koncu le navijala za Rebeko in bila kar malce razočarana, ker se ni uvrstila v finale.
  Komad res ni bil nek presežek, a zagotovo primerljiv vsaj s polovico tistih, ki so se uspeli uvrstiti naprej.

  Večina komadov je itak cirkus, nekaj pevcev sploh nima posluha, način ocenjevanja je kr neki, a jaz še vedno ne razumem Slovencev, ki bi odnehali z udeležbo na Evroviziji. Pa saj je ja luštno navijati za svojega kandidata! A je kdo potočil najmanjšo solzo za Italijani in Avstrijci, ki so demonstrativno zapustili prizorišče? So kaj dokazali? BV!

 3. Tele Evrovizija me vsako leto razočara, kljub temu, da sem letos močno navijala za Rebeko, saj nastop je imela pa slovensko sceno kar dober. Moj je rekel stas je, sam glasa ni.
  Je pa ravno naša tamala prinesla dvd koncert od Madonne, to pa je spektakel v primerjavi z Evrovizijoi. Nastop, scena, plesalci, dovršen nastop, res super. Priporočam! Moj že gleda in posluša cel teden vsak večer.

 4. Huh, jaz sem tudi čisto razočarana nad finalistkami. Ne nad vsemi, ker recimo Norveška mi je zelo všeč, Rus ima zelo dodelan nastop z vsemi profiji ob sebi, vsekakor pa ne štekam uvrstitive Fincev, Romunov, Poljske in pa predvsem Izraelca. Očitno je kazanje moškega dekolteja in pa mišičastih rok ter lepi moški backvokalisti recept za uspeh.
  Rebeka – zelo dober pevski nastop, scena in pa outfit pa za moje pojme povsem zgrešena ali pa vsaj netaktična. Plesalca v mountain bike downhill čeladah in na koleščkih spominjata na bojevnika iz Vojne zvezd, kletka z laserskimi okovi khm khm… Drugače pa dobro zapeto in zelo samozavestno. Bi si zaslužili finale, ampak drugič je treba, kot že rečeno, fante pokazati 😉

 5. Evrosonga peprosto ne morem več gledati kot tekmovanje za najboljšo posem. Zdaj, ko sem spremenil filozofijo in vse skupaj spremljam kot pravi teater z maskami, vlogami in sceno, veliko bolj uživam… 🙂

 6. Ja, pa ni šla v finale. Nastop sicer OK, vendar pesem enostavno ni bila dobra. Klasična evrovizijska lajna. Ni bilo presežka.

  Sicer pa to ni tragedija. In sploh je malo dobito tekmovati o glasbi.

Komentarji so izklopljeni.