Le koliko časa bo zanimivo?

Se še spomnite nakupov v Palmanovi? Jaz spadam še v tisto množico, ki je v študentskih časih z največjim navdušenjem s prevozom kakšnega prijatelja, ki mu je oče posodil avto, rada odjadrala v Palmanovo in tam na nek specifičen, meni do takrat1 povsem tuj način, izbirala, natikala in kupovala, čevlje. Sredi takrat2 meni ogroooomnega nakupovalnega centra so bile postavljeni akvariji steklene vitrine, skozi katere si lahko z vseh strani ogledoval in občudoval tam na ogled postavljene čevlje, ki pa si se jih lahko dotaknil le, če si na temu namenjene listke, ki so se valjali na zgornji strani vitrine, zapisal kodo artikla in številko čevlja, ki te zanima. Å tevilke, ki so bile na voljo, so bile urejeno zapisane pred vsakim razstavljenim modelom. Z izpolnjenim lističem si se na to postavil pred pult, kjer ti je prodajalka prinesla vse želeno ter na pult, ki se je dvigoval med njo in tabo, postavila teh nekaj škatel. Malce moteče je bilo le to, da si čevlje natikal in jih ogledoval kar pred pultom, kjer je tik za tvojo ritjo stala še kopica ljudi, ki so nestrpno čakali, da svoj listek porinejo pred prodajalkin skladiščničin nos. Seveda je sprehajanje pred boljšo polovico odpadlo in srečen si bil, če si bil dodobra razgiban in si lahko dvignil nogo do nosu ter s tem svojemu dragemu dal možnost presoje ali ti šolenčki pristojijo. Itak, da … saj je bilo vse skoraj napol zastonj3, zato smo kupili, četudi nisi bil gotov, če ti rjava res najbolj paše k novi modri obleki.

Oh, ja, kaj vse smo počeli za nove “italijanske”4 čevlje!

Center je bil tako obiskan, da so kmalu poleg njega postavili še center z opremo za dom in nekaj let kasneje še prehrambeno trgovino Interspar. Meni se je počasi dvignil nos in zadnjih pet, sedem let me za nobeno ceno nisi več spravil po nakupih v napol zasmrajeni, nametani in natrpani center Emme-zeta. OK, razen po nakupih za kakšno poročno darilo zelo oddaljenim sorodnikom.5

Nakupovalni centri so začeli rasti tudi pri nas in počasi sem zasičena tudi teh zaprtih kockastih škatel in viham nos nad vsakim novim centrom, ki ga odprejo.

Pred nekaj leti pa sem v Ameriki naletela na prav zanimiv koncept nakupovanja. Peljali so me v Outlet Village, kjer so zgradili pravo naselje trgovinic. Parkiraš na parkircu pred “vasjo”, potem pa se ure in ure sprehajaš po naselju, kjer stoji trgovina poleg trgovine. Na ulicah ni avtomobilov, celo kolesarjev ne, WC je v stavbi in zaradi lulanja ni potrebno popiti dveh kav in ene Radenske in lepo razporejen na vsakih 5 minut hoje6, kjer so kavarnice razporejene na “pravih” koncih in kjer je vse “poceni”7, saj je vse outlet.

Itak, da se mi je takrat v Ameriki strgalo in sem se k Tomažu vrnila8 s polnimi vrečami večalimanj neuporabnih cunj.

Joj, ko bi kaj takšnega imeli tudi pri nas, sem sanjala!

In, bum …. na našem popotovanju po Italiji v nekem hotelu naletimo na letak, kjer kaže na nekaj temu podobnega v Brescia-i …. ej, pravi nakupovalni outlet CENTER v Evropi!!!! Juhu, carsko!

Prvič smo vse to gledali s široko razprtimi očmi in navalili, ko svinja v koruzo, drugič smo se že rahlo zmrdovali, češ saj cene so podobne, kot pri nas na razprodajah (pa še roba je enaka), tokrat pa smo nekaj takšnega obiskali že tretjič. Taisti center smo tokrat odkrili v naši bližini, odprli so prav takšnega v Palmanovi! No, ja …. saj je super, ko se končno med nakupovanjem celo sprehajaš po svežem zraku, nad tabo pa se vije prostrano nebo, a povem vam, da me počasi že mineva veselje in ko bo tak center stal v Ljubljani, si bom spet začela oblačila šivati sama!!!

A vseeno vam priznam, da sem ga9 malce poskenirala10 in vsa navdušena tam našla trgovinico, ki me je navdušila.

Ixos je mala trgovinica z neko odštekano žensko modo, pri katere oblačilih nič ne stoji na pravem mestu 🙂 . Ni ravno najnižji cenovni razred, a tukaj je vse itak outlet … ugodno torej11. In tako, če že zaradi ničesar drugega, bom tja vsaj nekaj časa zahajala vsaj zaradi te štacunce trgovine.

 1. če prav pomislim, tudi kasneje tega nisem videla nikjer drugje []
 2. ja, pač takrat so bili drugi časi []
 3. ja, ja, kar verjemi, če češ []
 4. kao italijanske, itak je vprašanje, kateri Indijček jih je šival []
 5. ja, saj vem, grdo od mene []
 6. če seveda ne štejem tri zapravljene ure v trgovinah, ki so na poti []
 7. mor’š misl’t 🙂 []
 8. on je ta čas raje presedel na sončku ob jezeru v dobri moški družbi []
 9. Oultet center Palmanova []
 10. 1 uro so mi dali, da se prešpanciram preko njega []
 11. če verjameš 😉 []

15 Replies to “Le koliko časa bo zanimivo?”

 1. @Edita; se opravičujem ampak popotovanje po Ameriki mi ni ravno dopuščalo sedenja za računalnikom :), zato je moj komentar morda prepozen … a tudi kaj blazno konkreten ne bo, kajti mi uporabljamo navigacijo in naslov centra sem takrat vpisala v navigacijski sistem, ki nas je nato lepo pripeljal do cilja. Lahko pa povem le to, da iz smeri od Verone proti Bresci tega centra ni videti iz ceste in bi ga brez navigacije težko našli.
  A za moje pojme sedaj, ko je prav enak center v Palmanovi, ni nobene potrebe po delanju ekstra kilometrine. Res sta si centra sila podobna in imata zagotovo vsaj 80% povsem enakih trgovin. Mislim, da je celo lastnik obeh ista oseba.

 2. Saša pozdravljeni,
  Tudi jaz sem v tem tednu zasledila v časopisu, da so odprli Outlet v Palmanovi.
  Zanima me, če mi lahko sporočite, kako je bilo v Bresci-i in kako se najlažje pride do tja – seveda po avtocesti.
  S kolegico namreč rade brskava po trgovinah, zato bi rade obiskale ta Outlet v Bresci-i, vendar žal ne veva točno, kje se nahaja in kako priti do tja.
  Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
  Edita

 3. V Avstriji je že nekaj let takšna nakupovalna vas v bližini Dunaja: Factory Designer Outlet Center Parndorf

 4. @Eva-tršica; misl’m! Ej, vidim, da je moja korajža spodbudila tudi tebe 😉 ÄŒe se jaz upam italijansko govoriti, se pa ti upaš na netu kakšen svoj odtis pustiti. 🙂
  Drugače pa tale Outlet, no ja ….. prvič ga videti je še zanimivo, drugič smo se že dolgočasili, za tretji obisk pa me bodo morali dolgo prepričevati preden grem …. no, razen tale trgovinica Ixos je pa res mega.

 5. Bravo,Saša, da si govorila v italijanščini!!! 🙂 pa tudi urnik si prav prevedla. Tokrat sem pa tudi jaz opogumila in kaj zapisala! V Outletu pa še nisem bila 🙁

 6. @Živ Saska, ki nisem jaz! Tole bo cela zmeda, Saška jaz pa Saši ena kolegica, ki se kdaj pa kdaj opogumi in kaj komentira, zdaj pa še Saska 🙂
  Saj je odprto v soboto! Takole piše desno zgoraj : SIAMO APERTI 7 GIORNI SU 7 DALLE 10 ALLE 20, kar bi se prevedlo: Odprti smo vseh 7 dni v tednu (ok, oni pravijo 7 od 7) od 10h do 8h!

 7. A ne morem, da ne bi še kaj pripomnila na spletno stran. Sama sicer razumem italijansko, a vendar a jim ni morda na pamet padlo, da bi bilo dobro kaj zapisati še v angleščini, da ne govorim, da bo precej kupcev najbrž iz Slovenije in Hrvaške!!!

  So pa določene trgovine o tem razmišljale, saj sem kar v dveh trgovinah (roko na srce časa sem imela le za obisk štirih) naletela na osebje, ki razume slovensko.
  V eni trgovini s čevlji naju je prodajalka kar ogovorila s pristno primorščino, v tisti “moji” Ixos pa je bila prodajalka sicer prava čvekava Italijanka, vendar me je tako intenzivno zasliševala o tem, kje sem videla, da se je center odprl in po mojem mučenju in potenju pri razlagi predlagala, da lahko govorim tudi v slovenščini, ker me bo razumela.
  No, kako dobro razume nisem uspela spoznati, ker sem vztrajala na svojem prakticiranju moje italijanščine. Sem pridna, Eva, kajne? 😉
  Eva je moja učiteljica italijanščine, ki se sicer ne upa komentirati, a vem, da me ima “pod kontrolo” 🙂

 8. @Enolla; hvala. Pa si ti pridna! Si morala vztrajno klikati, kajti včeraj sem jaz še poskušala klikati pa ni devavo. No, hvalabogu, da so zrihtali, ker tole je za moje pojme kiks, da po otvoritvi spletna stran še ne deluje!

 9. Nisem ravno njihov PR ali marketing oddelek, tako da ne bi natančno vedela kako je odprto, njihova spletna stran še ne deluje, vendar glede na to, da je lastnik tistega centra v Bresciai in Palmanovi isti, bi rekla, da je čas odprtosti enak.
  V Bresci pravijo, da imajo odprto od ponedeljka do petka od 10h do 8h zvečer, ob sobotah in nedeljah pa od 8h do 9h (čeprav je to označeno nekam čudno, kot da so vikendi odprti le v poletnih mesecih). Hmja, jaz sem bila v Palmanovi v ponedeljek in odprto je bilo non-stop od jutra do večera.

 10. Kakšen pa majo delovni čas? V bistvu me zanimajo vikend z nedeljo in ponedeljek.
  Hvala

 11. Å e nikoli nosem bila v Palmanovi in v nobenem Outletu. V soboto naj bi malo pokukala v enega z mojo pribljubljeno znamko in nam je začel avto cukat in ni bilo nič. Samo za informacijo in če koga morda zanima je en velik outlet tudi na Bavarskem, Ingolstadt Village. Ampak še nisem bila tam, čeprav poskušam že tri leta.

 12. @Petra, itak 🙂
  ÄŒe se pelješ proti Palmanovi po avtocesti, ga boš itak videla na desni strani. Po izhodu iz avtoceste (za Palmanovo, valjda 🙂 ) greš na semaforju naravnost preko ceste (kot bi šla v Emme-zeto), vendar tukaj kar podaljšaš vožnjo naprej. Nimaš kaj zgrešit, ker te ta cesta potem kar pelje vse do centra. Itak stoji sredi “ničesar”, tako da moraš biti kar čuden, če ga ne najdeš. No, tisti v Bresci je bil za nas vseeno trd oreh, ta pa ni. Uživaj!

 13. Uau ti si pa brzinska. Jest grem v petek. tako kot ti, bolj na špancir in kofe. Pa malo pošnofat. Že dolgo nisem. Torej…, še kakšen npotek? Mogoče kje točno je?

Komentarji so izklopljeni.